Dolar 32,2729
Euro 34,8078
Altın 2.435,93
BİST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Yağmurlu
Trabzon
18°C
Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 16°C




















“MEYVE VE SEBZE FİYATLARININ ARTIŞ NEDENİ”

Köşe Yazarı , 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi ,İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Yaklaşık 50 farklı alanda eğitim ve sertifika sahibi,Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO
3 Eylül 2021 19:43
521
A+
A-

Hepimiz günlük hayatda alış veriş yapmayı çok severiz.Bir şeyler satın almaktan çok mutlu oluruz. Güzel giysiler almak ve gıcır gıcır ayakkabılar almak bizleri çok ama çok mutlu eder.

Birde mutfak ihtiyaçlarımız için meyve ve sebze,ayrıca yeşillikler satın almakta ayrı bir haz alırız. Özellikle yaz aylarında buz gibi karpuz,mis kokulu kavun ve şeftali,çilek,üzüm,incir,kayısı,kiraz…

Kış aylarında ise portakal,mandalina,greyfurt, muz,elma,ayva,kivi,hurma…

Daha ne olsun…Yüce Allah(CC) bizlere bütün nimetleri bahsetmiş.Hepsi cennet meyveleri gibi. Dünya coğrafyasına baktığımızda tüm bu ürünlerin üretimini yapan nadir ülkelerden biriyiz. Rabb’imize sonsuz şükürler olsun.

Bizler bu ürünleri tezgahlarda ve market raflarında görüyor ve satın alıyoruz.Ama,bir de bu ürünlerin üretimini yapan,lojistiği yapan, tezgahlara ve raflara koyan, emek veren emektarlar var. Hepsine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Onların sayesinde bu güzellikleri tatma,satın alma ve yeme imkanı buluyoruz.

Şimdi konuya biraz mizah katalım;
Pazardayız,esnaf bağırıyor ” Bursa şeftali 10 TL, kiraz 15 TL,kavun kg 3 TL,üzüm 10 TL… Gellll vatandaşşş gelll”…

Oradan Ayşe Hanım sesleniyor ” Şeftali verin 1 kg”…Sonra sitem ediyor;”Yinemi zam yaptınız?”
Esnaf hemen cevap veriyor “Ablacığım,bu hafta Bursa’dan ürün az geldi.O yüzden fiyat yükseldi. Bizler ne yapalım ki?”
Ayşe Hanım cevabı gecikmiyor;” Hımmm evladım. Ne yapalım,sağlık olsun “….

Ayşe Hanım çok haklı.Sağlık olsun. Ama,fiyat artışlarının başka bir boyutu da var; Lojistik ve depolama sorunları;Örneğin,Bursa’dan araçlara yüklenen şeftali kasalarının bir çoğu yollarda zayi oluyor. Örneğin 100 kasa şeftali varsa yaklaşık 30-40 kasası yollarda bozuluyor,yada eziliyor.Yani ürünün maliyetleri artıyor. Bu da fiyatları etkiliyor.Fiyatların yükselmesine neden oluyor.

Ülkemizde üretimi en çok yapılan domates Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinden temin ediliyor.Özellikle, domates en çok Akdeniz Bölgesi’nde üretilir. Düşünsenize Akdeniz Bölgesi’nden yükleme yapan bir aracın İstanbul’a ulaşım yapmasını.Bu hiçte kolay olmasa gerek.

Uzun bir yolculuk. Bir de taşınan ürün hassas.Bir de araç frigorifik değil ise,ayrıca şoför aracı düzgün kullanmıyor ise,vay o domateslerin haline…Artık, domatesler İstanbul’a ya da başka illere sevk edilene kadar salça haline gelmiştir. Sağlam kalan domatesler ya tezgahlarda ya da raflarda yerini alıyor.

İşte, en büyük sorunlardan biri de depolamadır.Aslında belli bölgelerde, ya da ortak merkezlerde soğuk hava depoları kurulsa iyi olmaz mı?

Sağlam depolar yapılıp, soğuk hava depoları şeklinde,sağlıklı ve hijyenik bir depolama sistemleri kurulsa, bir de burada muhafaza edilen ürünler frigorifik araçlara yüklenip,sevk ve idaresi yapılsa iyi olmaz mı?…

İşte,ülkemizde meyve ve sebze fiyatlarını etkileyen en etkenler biri depolama, birisi de lojistiktir. Bu iki sorun çözülmediyi taktirde fiyatlar ucuzlamayacaktır.Bizler de pahalı ürünleri satın almaya devam edeceğiz…

Bu iki sorunun çözülüp, ucuz meyve ve sebze yememiz dileğiyle…

Saygılarımı sunuyorum;

Ayhan Yalçın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.