Dolar 32,5875
Euro 34,8655
Altın 2.496,07
BİST 9.694,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Parçalı Bulutlu
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 25°C




















“TAM KAPANMA OLURSA EĞER ; YA EKONOMİMİZ NE OLACAK?”

Köşe Yazarı , 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi ,İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Yaklaşık 50 farklı alanda eğitim ve sertifika sahibi,Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO
10 Nisan 2021 02:36
1.216
A+
A-

Uzun yıllardan beri hem iş hayatımda, hemde siyasette çok çalkantılı günler yaşadım. Çok zorrrrrr günler geçirdim. İş hayatımı yazsam roman olur. Alın teriyle para kazanmanın, ahlaklı ve dürüst olmanın zorluklarını gördüm. Ayrıca, çok kötülük gördüm. Ama, hiç bir zaman yılmadan azimle ve kararlılık içinde çok ama çok çalıştım. Çok şükür helalinden para kazandım. Ama, çok ama çok para kaybettim. Olsun be hiç mi hiç önemli değil. Ahlakımı ve gururumu kaybetmedim ya,bu benim için onurdur.

Siyasetteki serüvenimde çok çalkantılı ve çok sıkıntılı geçti. Ne umutlarla çıktığım siyaset arenasında büyük bir hüsranla ve büyük bir yenilgi ile köşeme çekilip, pes etmek zorunda kaldım. Olsun dedim;Allah’ım bana siyasette görev yapma misyonuma izin vermedi.O kadar çok referanslarım olması ve güçlü bir CV ‘im hiç bir işe yaramadı. Demek ki siyaset bana nasip olmayacakmış onu anladım. Olsun be hiç mi hiç önemli değil dedim.

Şimdi gelelim konumuza;
Son günlerde Covid-19 salgını çok ama arttı. Vaka sayılarında korkunç bir artış var ki hiç mi sormayın. Hem vaka sayılarında artış var, hemde vefat eden hasta sayısında artış var. Ayrıca, sürekli artıyor…

Sağlık Bakanlığı’nın önceki gün paylaştığı Covid-19 tablosuna göre vaka sayısı 56.000 kişiye yaklaştığını ve 258 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Vaka ve ölüm sayılarının yükselmesi sonucunda, konunun uzmanları tarafından tam kapanma uyarısı geldi.Bu defa Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından özeleştiri yapıldı. Bakan Fahrettin Koca, “Vaka sayılarında ciddi artış var. Bunda mutasyon tabii ki etkili ama sadece mutasyonla açıklayamayız. Önlemleri gevşettik maalesef” diyerek hatalı olduklarını kabul etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamasına söyle devam etti;”Vaka sayılarında ciddi artış var. Bunda mutasyon tabii ki etkili ama sadece mutasyonla açıklayamayız. Önlemleri gevşettik maalesef” diyerek çözüm noktasına değindi.

Çözüm noktasına değinen bakan bey; Çözüm için aşının mümkün olduğunca hızlandırılması gerektiğini ve toplumsal hareketliliği de azaltmak olduğunu ifade eden Bakanımız, toplum olarak yapılması gereken aşamaları sıraladı. Ve açıklamasında; “Önce tedbir, sonra aşı’ ya da ‘önce aşı, sonra tedbir’ değil. İkisini bir arada yapmamız gerekiyor. Bundan başka çözüm yolu yok” diyerek bizlere uyarılarda bulundu. Bakan bey’e açıklamaları için teşekkür ediyoruz.

Ama, işin farklı bir boyutu da var;
Bizler hata yapabiliriz. Lakin, devletimiz hata yapamaz, yapmamalı da.Kararları devletimiz alır. Ve bizler de devletimizin koyduğu yasaklara uymakla yükümlüyüz. Gelgelelim hafta sonu yasaklarına; Yasaklar var.Ama mübarek her yer insan seli yahu; Marketler, kasaplar, fırınlar, caddeler ve sokaklar resmen insan seli…

Tamam ,devletimiz ne yapsın diyebiliriz. Ama, böylede yasaklar olmaz ki!!! Ya denetimler yetersiz, yada toplumumuz çok duyarsız. Kimsenin kimseyi düşündüğü yok.Biz böyle yaşamaya ve böyle davranmaya devam edersek, daha çok vakalar görür ve çok vatandaşımızı kaybetmiş oluruz.

Tam kapanma konusuna gelince; Evett sağlığımız için tam kapanma çözüm önerisi olabilir. Yalnız bu tam kapanmanın ekonomik açıdan yaratacağı sıkıntılarıda düşünmek gerekiyor. Pandemi döneminde piyasada ekonomik olarak çok büyük sıkıntılar yaşandı. Veeeee halada çok büyük sıkıntılar yaşanıyor.

Özellikle özel sektördeki canlılık çok büyük sekteye uğradı. Esnaf iş yapamaz hale geldi. Bir çok şirket iflas etti. Bir çok esnafta can çekişiyor. Ayrıca binlerce çalışan işsiz kaldı.
Devlet kısa ödenek yaparak ve esnafa kira yardımı yaparak, ayrıca düşük faizle kredi vererek ve vergileri ileri tarihe erteleyerek çözüm noktasında yardımcı olmaya çalıştı. Halada esnafa maddi yardımlarda bulunmaktadır.Ama,nereye kadar ve ne zamana kadar???

Ekonomik anlamda piyasanın durumu belli. Devletimizin gücü belli. Yapmamız gereken şey; Pandemi hastalığının bir an önce bitmesi için önce dua etmek,sonrada devletimizin koyduğu tüm yasaklara harfi harfiyen uymaktır.Bu işin başka yoluda yok, başka çözümüde yok. Yoksa hiç bir şirket ve hiçbir insan bu sıkıntıları atlatamaz.
Hepinize selamlarımı sunuyorum.
Saygılarımla!!!
Ayhan Yalçın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.