Dolar 32,3734
Euro 34,6682
Altın 2.413,36
BİST 10.119,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Az Bulutlu
Trabzon
17°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 19°C
Cts 18°C




















CHP’NİN BAŞARISI

şaır yazar guncel yazılar
10 Mart 2022 11:58
316
A+
A-

İktidarı elde etmek isteyen yalandan, ihanetten ve entrikadan kaçmamalıdır anlayışı orta çağ anlayışıdır. “Amaca giden her yol mubahtır.” Sözü bu zihniyetin ürünüdür. Hatta bu zihniyete göre siyaset din, ahlak ve metafizikten bağımsız bir alandır.

En basit anlatımla, toplumsal alanda insanlar arası ilişkilerde bireylerin uymaları beklenen ve talep edilen davranışlar bütünü ahlâk ise, ahlâk, siyasetin temel yapı taşlarından biri demektir. Ahlâkî temelden yoksun, ahlâkî değer yargılarının süzgecinden geçmeyen bir siyasi anlayış ihanet, yalan ve entrika ile dolar. Bu da toplumun yıkımı demektir. Siyasi faaliyetler değer ve yargılara göre icra edilir. Ona göre şekillenir.

Tek parti döneminden sonra tek başına iktidar yüzü göremeyen CHP, iktidar olabilmenin yolunu her defasında farklı mecralarda ve farklı birlikteliklerde aramıştır. Bunun için de her yolu mubah görmüştür. Gün gelmiş dindar görünerek oy istemiş, gün gelmiş çağdaşım diyerek bütün inançları elinin tersiyle itmiştir. Gün gelmiş şehidin cenaze namazında en ön safta siyah gözlüklerle gerçek yüzünü örtmüş, gün gelmiş teröristin ardında yas tutanlarla iş birliği yapmıştır. Gün gelmiş camide oy uğruna Kur’an-ı Kerim okumaya kalkmış, gün gelmiş din düşmanları ile kadeh tokuşturmuştur. Şartlara göre kimlik değiştirmiş, ortama göre din bezirganlığı yapmıştır.

Millet ittifakı da bu şekilde oluşturulan bir ittifaktan öte değildir. Önce Demokrat Parti, İyi Parti, Saadet Partisi ile aleni, HDP ile gizli ortaklık şeklinde kurulan ittifakla yol aldılar ancak zamanla HDP ile yol yürümelerinin izahını yapmakta zorlanınca ittifakı, sözde HDP’yi dışarda bırakıp yeni partileri içine alarak yenileme ihtiyacı hissettiler.

Pekâlâ bu partilerin ortak bir noktaları var mıdır?

CHP, “Türkiye Cumhuriyeti’ni milletler topluluğunun bağımsız, egemen, şerefli ve itibarlı bir üyesi olarak etkin bir bölgesel güç ve lider ülke yapmayı; böylece, bölge ve dünya barışına katkıda bulunmayı” amaç edinen İyi Parti ile görüşleri farklı.

CHP, “Ülkemizin maddi ve manevi kalkınmasının “Önce Ahlak ve Maneviyat” anlayışıyla sağlanmasını” amaç edinmiş Saadet Partisi ile inançları farklı.

CHP, “Milletimizin tarihi, milli ve manevi değerlerinden, medeniyetçilik aşkından alacağı ilhamla, hürriyetçi demokratik düzen içerisinde ulaşabileceğini savunan” Demokrat Parti ile yolları farklı.

CHP, “Zihinlerimizi özgürleştirmek, psikolojilerimizi yenilemek, toplumsal bağlarımızı güçlendirmek ve ortak geleceğimiz konusunda atılması gereken adımları atmak” iddiasıyla yola çıkan Gelecek Partisi ile kulvarları farklı.

CHP, “Herkesin insan onuruna yaraşır yaşam ve refah standartlarına ulaştığı; çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğe umutla baktığı, milletimizin barış ve huzur içinde yaşayacağı, saygın ve güçlü bir Türkiye idealini gerçekleştirmek” idealindeki Deva Partisi ile dünyaları farklı.

Temelde sağ görüşteki bu beş partiyi kendi suyuna çevirebilen sol görüşlü CHP ise bu işte başarılı. Tıpkı kendi liderini kumpasla değiştirme konusundaki başarısı gibi. Ancak kendisiyle ayrı dünyalarda olan bir partinin dümen suyuna giren bu beş partinin durumu ise içler acısı…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
5 Nisan 2023 15:00
14 Haziran 2023 16:38
31 Mayıs 2023 10:00
6 Nisan 2022 12:19
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.