Dolar 32,5475
Euro 34,9890
Altın 2.427,44
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 23°C
Az Bulutlu
Trabzon
23°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 17°C




















HER İŞİN BAŞI

şaır yazar guncel yazılar
5 Nisan 2023 15:00
686
A+
A-

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…

En güzel isimler Allah’ın isimleridir. Allah’ın 99 adı vardır ama herkes tamamını bilemeyebilir. Allah’ın her ismi bir şey içindir. Ancak Allah “Bismillah” dememizin yeterli olacağını zikreder. Allah bize bir hediye veriyor ve diyor ki sadece “Bismillah” dediğinizde Allah’ın tüm isimleriyle dua etmiş olursunuz.

Besmeledeki her harf Allah’ın isimlerinin başlangıcıdır. Be harfi Basîr, sin harfi Semî, mim harfi Melik, elif harfi Allah, lam harfi Latîf, he harfi Hâdî, ra harfi Rezzâk, hı harfi Halîm ve nun harfi Nûr sıfatını temsil eder.

Besmele bilgi hazinesidir. Her sûrenin başında vardır.(Tevbe sûresi hariç) Hz. Âdem’den Hz. Muhammed’e kadar mefhumu ve manası verilmiş bir ayettir.

Besmele bir duadır. İşini Allah ile bağlayan kişidir. Hz. Ali “Eğer yazmak isteseydim besmelenin ‘bâ’sı hakkında deve yükü kitap yazardım” der. Allah kitabına besmele ile başlar. Hz. Muhammed “Her önemli bir işe besmele ile başlanmazsa o iş bereketsizdir” buyurur. Süleyman Peygamber Belkıs’ın tahtını göz açıp kapayıncaya kadar besmelenin gücüyle getireceğini söyler. Enes bin Malik: Hz Muhammed “İnsanlar elbiselerini çıkardıkları zaman besmele çeksinler ki bu mahrem olanlarla cinler arasında perde olsun” buyurur.

Helâl ve hayırlı bir işe başlarken, Allah’ın adını anmak, her Müslümanın üzerinde titizlikle durması gereken görevlerindendir. Kur’an-ı Kerîm’de buna işaret eden pek çok emirler, vardır. “Atalarınızı andığınız gibi, hatta daha çok Allah’ı anın.” (Bakara, 200) “Namazlarınızı kıldıktan sonra, ayakta otururken ve yanlarınızın üzerinde iken Allah’ı anın.”  (Nisa, 103) “Rabbı’nın adını an. İhlâs ile O’na yönel.” (Müzzemmil, 8). “Rabbı’nın adını sabah akşam an” (İnsan, 25)

Besmele her kitabın anahtarıdır. Besmeleyi Cibril ümmete hediye getirdi ve peygamberimize bu ümmetine hediyedir ve her işte besmeleyi çekmeyi terk etmesinler dedi.

Bilinçli ve samimi çekilen Besmele kişiyi kötülüklerden uzak tutar. Besmele çeken öfkelenmez ve Allah’ın rızasına uygun işler yapar. Besmele ile kişi şeytanın hilelerinden uzak kalır.

Besmele Allah’tan yardım istemektir. Allah’tan yardım istemenin iki yolu vardır. Birincisi zatından. “(Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.”  (Fâtiha; 5). İkincisi ise isminden “Yüce Rabbinin adını tespih et.”  (A’lâ; 1)

Besmele insanın varlık, bilgi ve değerlere bakışını şekillendirir, kulluk bilincini oluşturur. Kul besmele ile Allah Teâlâ’nın ilâhlığını (ulûhiyetini), kendisinin de kulluğunu (ubûdiyetini) ifade etmiş olur. Besmele çeken kul bütün söz ve davranışlarında rahmet ve merhameti prensip edineceğini ilân etmiş olur.

Besmele çeken bir kul, bütün söz ve davranışlarında rahmet ve merhameti prensip edineceğini ilân etmiş olur. Allah’ın rahmeti ve merhameti ile iki cihan mutluluğunu temenni eder. İşlerinde gerekli güç ve takati diler.

Eller besmele ile yemeğe uzanır ve yemekler bereketle bollaşır. Besmele ile uykuya dalınır ve sıhhatle yeni güne uyanılır. Evden besmele ile çıkılır ve selametle dönülür. Arabaya besmeleyle binilir ve kazasız belasız yolculuklar başlar. İbadetlere besmele ile başlanılır ve huşu bulunur. Sanatta şaheserler besmele ile vücut bulur. Şiirler besmele ile edebiyatın başyapıtı olur. Hastalar besmele ile şifa bulur.

Öyleyse her işin başında söyleyelim.

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
22 Aralık 2022 17:18
28 Mart 2021 17:42
19 Nisan 2023 11:38
12 Nisan 2024 11:11
7 Nisan 2021 12:18
20 Mart 2024 15:41
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.