Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Az Bulutlu
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 18°C




















Uyku Gelmemesi İçin Ne Yapılır?

İSTANBUL SORUMLUSU YURTHABER61 SPOR MUHABİRİ SPOR YAZARİ
10 Mart 2022 17:12
248
A+
A-

Kimi zaman çeşitli nedenlerle uykunuzdan feragat etmeniz gerekebilir. Geç saatte seyahate çıkacak olmanız, ders çalışmanızı gerektirecek durumlar ya da zamanında yetişmesi gereken projeler, sunum hazırlıkları, uykuda geçirmeniz gereken saati uyanık geçirmenize neden olabilir.

 

Uykunuz geldiğinde kaçırmanız zaman alabiliyor ve uzun uğraş gerektirebiliyor. Bunun yerine uykunuzun gelmemesini sağlamanız, bir anlamda önlem almanız daha akılcı bir seçenek oluyor. Peki, uykunuzun gelmemesi için ne yapmalısınız? Size işe yaradığı bilinen ve yaygın şekilde uygulanan birkaç yöntemden söz edeceğiz.

 

Motivasyon

 

Sizi sürekli olarak motive şekilde tutacak şeyler düşünebilirsiniz. Heyecanlandıran bir durumu, neden uyanık kalmanız gerektiğini ya da motivasyonunuzu yükseltecek farklı bir şeyi düşünebilirsiniz. Motivasyon her daim uykuyu geciktirir ve dolayısıyla uyanık kalmanız da zor olmaz.

Yürüyüş

 

Açık havada yapacağınız 30 ila 45 dakikalık bir yürüyüş uykunuzu kaçırmaya yeter! Oksijen, temiz hava uykunuzu kaçıran unsurlardır. Önlem amaçlı olarak uykunuz henüz gelmeden yürüyüşe çıkarsanız uykunun sizi zorlayacak kadar geleceği süreyi de geciktirmiş olursunuz. Yürüyüş aynı zamanda kan akışınızı hızlandırır ve bu açıdan da uykunuzun gelmesini engeller.

 

Kafein

 

Artık kafeinin uykuyu geciktirdiğini bilmeyen yoktur. Uykunuz henüz gelmeden kafein içerikli içecekler tüketebilirsiniz. Bunlar arasında en kısa sürede etkisini gösteren ve etkisi en uzun süren Türk kahvesi oluyor. Koyu bir nescafe de içebilirsiniz. Etkisi 3 ila 4 saate kadar uzayabiliyor ve bu süre boyunca uyanık kalmayı garanti altına almış oluyorsunuz.

Soğuk Duş

 

Soğuk su da uyku kaçıran unsurlar arasında belki de en kolay ulaşılanıdır. Eğer soğuk suyla duş almakta zorlanıyorsanız kollarınızı, bacaklarınızı ve yüzünüzü yarım saatte bir yıkayarak da uyanık kalmanızı sağlayabilirsiniz. Özellikle yüzünüzü içerisine buz koyarak bir süre beklettiğiniz bir suyla yıkamanız mutlaka işe yarayacaktır.

 

Sakız

 

Pek bilinmiyor ama sakız çiğnemek de uykuyu kaçırıyor. Çünkü sakız çiğnemek mideyi uyararak çalışmasını sağlar. Midenin çalışması da beynin uyku durumuna geçmesini engeller. Dolayısıyla sakız çiğneyerek uykunuzun gelmesini geciktirebilir, hatta bir hayli önleyebilirsiniz.

 

Müzik

Elbette müzikten kastımız asla klasik müzik değil. Çünkü klasik müzik uyku getirir. Bunun yerine hareketli bir müzik dinleyebilirsiniz. Blues, rock ya da metal türü müzikler uykunun gelmesini en çok önleyen müzik türleridir.

 

Atıştırmak

 

Bir şeyler atıştırmanız durumunda da bu yiyecekler hazmedilene kadar uyanık kalabilirsiniz. Yemek tüketmek midenin harekete geçmesini ve çalışmasını sağlar. Bu durum beraberinde uyanık kalmayı getirebilir. Fakat burada dikkat etmeniz gereken ince bir nüans bulunuyor. Çok ağır ve yağlı yiyecekler yerseniz ters etki yapabilir ve uykunuzu getirebilir. Hafif yiyecekler tüketmeye özen gösterin.

Enerji İçeceği

 

İçerisinde bulunan kafein sayesinde uykunuzun gelmesini bir süre engeller. Ancak aşırı tüketimi ve özellikle de kahve ile birlikte tüketimi sağlığınıza zarar verebilir. Bu yüzden aşırıya kaçmamak kaydıyla bu yöntemi uygulamanızda fayda var.

 

Elma

 

Uyku kaçırma özelliği tahmin edebileceğiniz gibi bilimsel olarak araştırılıp da kanıtlanmadı. Fakat çok sayıda kişinin uykusunu kaçırdığı biliniyor. Sağlıklı bir meyve olduğundan denemenizden zarar gelmez. 1 ya da 2 elma tüketerek de uykusuz kalacağınız süreci daha kolay geçirebilirsiniz.

 

Adrenalin

Korku, heyecan, endişe gibi durumlarda salgılanan adrenalin hormonunun da uykuyu kaçırdığı biliniyor. Elbette adrenalin yaşamak için kendinizi tehlikeye atmanızı istemiyoruz. Fakat internetten video izleme yöntemiyle uykunuzun kaçmasını sağlayabilirsiniz. Sizi korkutan ya da endişelendiren konularda videolar seçmeniz durumunda vücudunuzda adrenalin salgılanmasını sağlayabilirsiniz.

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.