Dolar 32,5047
Euro 34,9280
Altın 2.437,64
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 23°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
23°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C




















“ASLINDA ONLAR BİZDEN DAHA ÜSTÜN “

Köşe Yazarı , 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi ,İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Yaklaşık 50 farklı alanda eğitim ve sertifika sahibi,Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO
21 Mart 2021 18:38
1.397
A+
A-

Down sendromu bebekteki 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Dünyada ve ülkemizde 750-1000 doğumda bir görülen Down Sendromu; fiziksel büyüme geriliği, karakteristik yüz görünümü ve orta derecede zihinsel geriliğe yol açabilir.
Bu bir hastalık değil, genetik farklılıktır. Down Sendromu hastalığının maalesef tedavisi mümkün değildir. Down Sendromu genetik bir farklılıktır. 35 yaşüstü hamileliklerde Down sendromlu bebek sahibi olma riski artar.
Down sendromlu çocuklarda görülen sağlık problemlerinin tedavisi mümkündür, ancak bu hastalığın kesin şifası yoktur. Yani hastalık ölünceye kadar devam eder. Özenli bakım ve destek tedavileri sayesinde, Down sendromlu çocuklar sağlıklı, mutlu ve çeşitli alanlarda toplumsal üretime katkı sağlayabilecek şekilde yetiştirilebilir.
Peki, Down sendromlu olan insanlara nasıl davranmalıyız???
Down sendromlu çocuklar dürüsttürler. Kurallara uyarlar, yardımseverdirler. Fazlasıyla duyusal, neşeli, merhametlidirler. Yalan söylemeyi bilmezler, doğayı severler, kin nedir bilmezler. İnsan sevgileri yüksektir, bencillik çıkarcılık nedir bilmezler.
Öncelikle onlara saygı duymalıyız.Onların gözlerine bakarak iletişim kurmalı ve sohbetlerimize katılmalarını sağlamalıyız.
Onları dinlerken tüm dikkatimizi vermeli ve konuştuklarını anlamadığımız zaman onlardan özür dileyerek,nazikçe söylediklerini tekrar etmesini istemeliyiz.
Onlara soru sorma ve dinleme için uygun fırsatlar vermeliyiz.
İletişim becerilerini geliştirmesine yardımcı olmalıyız.
Yüz yüze gelerek oturmalı ve gözlerine bakarak ellerini tutarak kelimeleri söylemeliyiz.
Down sendromlu kişiler zaman zaman inatçı olabilirler.Bizler, bu zamanlarda onlara karşı anlayışla yaklaşmamız gerekir.
Bu vesile ile; Bu özel günde her daim baş tacı olan annelerimizin, hassaten down sendromlu evladının maddi manevi dertleri için insan üstü fedakarlıklar yapan, her türlü sıkıntıya göğüs geren annelerimizin ellerinden öperiz.
Saygılarımla!!!
Ayhan Yalçın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.