Dolar 32,3430
Euro 34,7535
Altın 2.405,86
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Az Bulutlu
Trabzon
16°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 16°C
Pts 17°C




















ON BİR AYIN SULTANINA VEDA

şaır yazar guncel yazılar
12 Nisan 2024 11:11
454
A+
A-

Her gelenin bir gidişi, her konanın bir göçüşü ve her başlangıcın bir sonu vardır. On bir ayın sultanı Ramazan ayının da sonu geldi. Artık veda zamanı. Göz açıp kapayıncaya kadar geçti bir ay. Otuz gün virane gönüllerimizde misafir ettik rahmet ayını.
Sofralarımızı bereketlendirdik onunla. Hanelerimize mutluluk gelmişti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bitti misafirliği ve elveda deyip ayrılıyor gönül dünyamızdan. Özel bir misafir gibi karşılamıştık onu ve özel hazırlıklar yapmıştık ona. Maddi yönü bir tarafa manevi yönüyle ağırladık ve şimdi ise yolculuk zamanı.
“Merhaba Ya Şehr-i Ramazan!” diye karşıladık ve “Eveda Ya Şehr-i Ramazan!” diye gönderiyoruz. Zikirler, tesbihler, hatimler, teravihler, naatlar ve ilahilerle süsledik gecelerini ve sabırla geçirdik gündüzlerini. Sahurla başlayan yolculuklarımız iftarla buluşma anlarına dönüştü. İlahi fermanla öğrendiğimiz fırsatları kulluk bilinciyle değerlendirebilmek için yarıştık zamanla. Her gecesini ayrı bir kazanç kapısı gördük ve semaya açılan avuçlarımızda sunduk taleplerimizi Rabbimize. Sözlerimizle tercüman olduk hislerimize ve sözlerimizle özümüze dönmeye çalıştık. Bir ömre bedel bilerek bir ömrün fırsatını aradık gecelerinde. Başlangıcını nur, ortasını rahmet ve sonunu cehennemden kurtuluş reçetesi bilerek gözyaşı döktük affımıza vesile olur diye. Sahurlarında dualarla başladık yolculuğa ve iftarlarında ezanlarla kavuştuk arzularımıza.
Herkes nasibini aradı bu ayda. Herkes nasibince faydalandı bu aydan. Kimine bin aydan daha kıymetli oldu, kimine bir aydan daha kısa hissettirdi kendini. Kimine hazların en güzeliyle misafir oldu, kimine eziyet dolu bir ay gibi geldi. Hidayetten nasipsizler bir maharetmiş gibi midesini doldurdu gündüzleri, hidayeti arayanlar ise mahir olmak için uykusuz geçirdi gecelerini.
Herkes nasibi kadar hisseyab oldu bu ayda. Kimisi Allah’a yaklaşmak için kulluk hazzını yaşamaya gayret etti, kimisi kulluk anlayışından uzak, uzaklaştı Yaradan’ından. Kimisi rahmet deryasında yüzmek için fırsat bildi bu ayı, kimisi günah deryasında yüzmeye devam etti bu ayda.
Herkes nasibince yaşadı bu ayı. Kimisi göz yaşı döktü arınmak için günahlarından, kimisi gecelere aktı günah deryasına dalmak için. Kimisi kusurları için af diledi Rabbinden, kimisi zerre miktarı pişmanlık duymadı hatalarından.
Herkese farklı geldi bu ay. Herkesi farklı dünyalara taşıdı bu ay. Herkesten farklı şekilde ayrıldı bu ay. Kimine eziyet oldu, kimi ise bir yılın muhasebe fırsatını yakaladı bu ayda. Kimisi iki damla gözyaşında aradı affı, kimisinin gözünde olmadı gözü yaşlılar. Kalbinde iman cevheri saklı olanlar koştular ihtiyacı olanlara, kalpleri mühürlü olanlar ise arttırdılar zulümlerini mazlumların üzerinde. Bir kaşık yemek verebilmek için bir yılını koşturdu gönül gözü açık olanlar, bir kaşık suda fırtına kopardı gözü gönlü batılla kapalı olanlar. Binlerce kilometre ötelerde aç ve sefil olan Müslüman kardeşleri için can siperane uğraşı sergiledi ebedi hayatın güzelliklerine âşık olanlar, mübarek gecelerde bin kat daha zulmünü arttırdı lanetli olanlar.
Herkes kendine yakışanı yaptı bu ayda. Kimine kulluk yakıştı kimine kurtluk. Kimi kol kanat gerdi insanlığa, kimisi kolunu kanadını kırdı kimsesizlerin. Kimi göz aydınlığı oldu eşine, kimisi gözünü kör etti eşinin. Kimine Allah’ın halifeliği güzel göründü, kimine aşağıların aşağılığı.
Herkes hak ettiği yerde durdu bu ay. Kimisi Allah’ın evinde geçirdi gecelerini, kimisi çıkmadı küfür odalarından. Kimisi mazlumun yanında, kimisi zalimlerin otağında. Kimisi mazlum coğrafyalarda bir yudum su olmak için ter döktü, kimisi Firavunların saraylarından kan kusturdu insanlığa. Kimisi yükselirken yedi kat göklere, kiminin ise cehennem çukurlarından bir çukurda son buldu yolculuğu.
Ey bütün kusurlardan ve noksan sıfatlardan münezzeh olan Allah’ım! Namazımızı, niyazımızı, orucumuzu, duamızı, yakarışlarımızı eksikleriyle ve kusurlarıyla kabul buyur. Tek ümidimiz sensin ve senin sonsuz rahmetindir. Bizi kula kulluktan kurtarıp senin kulluğunla yücelt Allah’ım. Huzuruna bir bebek temizliğiyle gelmemizi nasip eyle. Bizi daha nice güzel ramazanlara ve bayramlara ulaştır Allah’ım! Bu mübarek günler ve geceler hürmetine bizleri affeyle ve bizlere merhamet eyle Allah’ım!
Elveda ey gönüllere ferman.
Elveda ey on bir aya sultan.
Elveda ey şehr-i Ramazan!
Elveda…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
20 Mart 2024 15:41
6 Ocak 2022 19:09
6 Nisan 2022 12:19
22 Temmuz 2021 09:06
16 Şubat 2022 22:14
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.