Dolar 32,5044
Euro 34,9180
Altın 2.431,84
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Az Bulutlu
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 17°C
Cum 18°C




















Tarihi Hasan Paşa Asker Hamamı Müzesi açıldı

Tarihi Hasan Paşa Asker Hamamı Müzesi açıldı
8 Eylül 2023 13:51
204
A+
A-

Tarihi Hasan Paşa Asker Hamamı Müzesi açıldı

Osmanlı hamam kültürü tarihi Hasan Paşa Hamamı’nda görücüye çıktı

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, askeri müze konseptiyle restorasyon projesi tamamlanan Hasanpaşa Hamamı’nın açılışını kalabalık bir katılımla gerçekleştirdi.

Açılışa; AK Parti Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, AK Parti Trabzon Kadınları Kolları Başkanı Ayfer Cihan, AK Parti Önceki Dönem Trabzon Milletvekili Salih Cora, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, STK Temsilcileri, muhtarlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

“BİRÇOK PROSEDÜRÜ AŞTIK”

Projenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Genç, tarihin emaneti olan bir eseri hizmete açmanın gururu ve mutluluğunu yaşadığını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Büyükşehir belediyemizle bu seneyi açılış yılı ilan etmiştik. Onlardan bir tanesini hizmete almanın huzuru içindeyim. Sözlerimin başında şehrimizde çok güzel hizmetlerde bulunan, iz bırakan, özellikle de 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehrimizin hukukunu koruyan, birlikte mesai yaptığımız eski valimiz Yücel Yavuz’u rahmetle ve şükranla anıyorum. Bu eserin restorasyonunda merhum valimizin emeği vardır. ‘Bu işi siz yapabilirsiniz’ dedi. Bizi de yüreklendirdi. Biz de bu işe koyulduk. Bu eserin 1880 yılında II. Abdülhamid zamanında yapımına başlanmıştır. Biz de bu askeri hamamı o zamanki kullanılış koşullarına uygun olarak restore ettik. Bu konuda bütün belediye meclis üyelerimize teşekkür etmek istiyorum. Ama bu hususu meclisimizde gündeme getiren Davut Çakıroğlu Beyefendi başta olmak üzere bütün meclisimize teşekkür ediyorum. Tarihi eserler üzerinde çalışmak zor oluyor. Birçok prosedürü aşmanız gerekiyor. Kültür Varlıkları Kurulu’ndan projemizi onaylattık. Bir önceki valimizin kültür fonunda sağladığı destekle, milletvekillerimizin, bakanlarımızın desteğiyle tarihin bize emanet ettiği bu sorumluluğu şehrimizin hizmetine almanın mutluluğunu, gururun yaşıyoruz.”

“SÖZLERİMİZİ TUTMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ”

Başkan Genç, projeyi gerçekleştirmedeki hedeflerini şöyle sıraladı: “Burada çeşitli hedeflerimiz vardı. Kültürel mirası korunmaya alarak geleceğe aktarılmasıdır, asıl hedefimiz. Ve askeri hamam olması nedeniyle bu tür yapıların ziyaretçilerin ilgisine sunulmasını istedik. Bu amaçla vitrin ve benzeri sergi alanları oluşturduk. Hamam mimarimizde kullanılan objelerle birlikte sunulması. Nihayetinde de sosyal ve kültürel etkinlik alanları oluşturarak yapımızı da geleceğe taşımak hedeflerimiz arasındaydı. Trabzon gibi sanatı, kültürü, tarihiyle beraber öne çıkan bir şehirde tarihin bize emanet ettiği eserleri evvel emirde korumak ve kent hafızasına bu manada hizmet etmek hepimizin müşterek sorumluluğundadır. Bugün bu sorumluluğu yerine getirmenin mutluluğunu, gururunu yaşıyoruz. Çok şükür bu dönem planladığımız projeler arasında yer alan bu projeyi ve yakın zamanda diğer projeleri hizmete almanın sorumluluğuyla da halkımıza vermiş olduğumuz sözleri tutmanın gururunu paylaşacağız. Bütün misafirlerimize çok teşekkür ediyorum. Bu projeler sadece yerel kurumun gayretiyle olmuyor. Ankara’da bütün bu hizmetlerin banisi olan kıymetli Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, şehrimizin evlatları olan bakanlarımızın destekleri, il başkanımız, ilçe başkanımız ve milletvekillerimizin destekleriyle hizmete alıyoruz. Ben bu vesileyle proje ve icra kısmında çalışan bütün mesai arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Çok ince eleyip, sık dokudular ve güzel bir iş ortaya çıkardılar. Şehrimize hayırlı olsun. Bu sene açılış senesi dedik. Hem büyükşehrin hem de bizim devamında yapacağı açılışlarda buluşmak üzere…”

“ŞEHRİMİZ İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMAKTA”

Önceki dönem Trabzon Milletvekili Salih Cora, ise konuşmasında hem Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin hem de Ortahisar Belediyesi’nin şehir için çok önemli işler yaptığına vurgu yaptı. Hasanpaşa Hamamı Müzesi’nin turizme katkı vereceğine dikkati çeken Cora, “Bugün burada şehrimiz için çok önemli bir açılışı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hem Ortahisar hem büyükşehir çok önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Bugün burada kültürel değerimizi geleceğe taşımak adına çok önemli bir hizmeti gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda turizme katkı vermenin bir sonucudur bu restorasyon. İş bilenin, kılıç kuşananındır. Sayın Başkanımız şehrimiz için gece gündüz çalışmaktadır. Bize düşen bu manada destek olmaktı. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu eser gayretli çalışmaların sonucunda ortaya çıkan bir eserdir.” dedi.

“GEÇMİŞİ GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ”

Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, Trabzon’u gelecek nesillere güzel bir şekilde bırakmak için ciddi manada emek sarf ettiklerini söyledi. Trabzon’a yeni bir destinasyonun kazandırıldığını ifade eden Koç, “Maziye giden bir yolculuğun bir zaman yolculuğunun bir anındayız. Trabzon’da bulunduğumu bir dakikada ve bir saatte şehrimin daha iyi anlamak, daha iyi yaşamak geçmişten geleceğe bu yolculukta neler yapılmış, hangi

anı yaşıyoruz, gelecekle ilgili neler yapmalıyız noktasında ciddi manada gayret sarf ettik. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. Ahmet Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Büyük bir emek… Trabzonumuza yeni bir destinasyon kazandırdınız. Önemli olan bundan sonra gelecek nesillere nasıl bir Trabzon bırakacağız. Benim konsantre olduğum alan bu. Trabzon’a neler yapılacaksa, hep beraber kardeşçe kol kola çok daha iyisini yapacağız. Çok daha güzel eserleri Trabzon’a kazandıracağız. Çünkü Trabzon sıradan bir şehir değil. Tarihi olan, mazisi olan bir şehir. Hep beraber geçmişi geleceğe taşıyacağız.” cümlelerine yer verdi.

“ÇOK GÜZEL AÇILIŞLAR YAPTIK”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, tarihi bir eserin hizmete açılmasından çok büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bu sene açılış senesi dedik. Değerli başkanım da bu slogana uygun çok güzel açılışlar yaptı. Daha önce Boztepe Seyir Terasını hizmete açtık. Şimdi burayı hizmete açıyoruz. Kadın Yaşam Merkezi’ni yaptık. Ganita’yı, Faroz’u açtık. Birçok açılışımızı gerçekleştirdik. Ama daha sene bitmedi önümüzde açılmayı bekleyen birçok hizmetler var. Avrasya Pazarı’nın açılışını yapacağız. Gençlerimiz ve çocuklarımız için çok önemli olan Bilim Merkezi ve Planetaryumun açılışını yapacağız. Kadınlar Hali’ni hizmete açacağız. İskenderpaşa’nın açılışını yapacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak otogarın açılışını gerçekleştireceğiz. İnşallah Büyükşehrin ve ilçe belediyelerimizin yıl sonuna kadar hizmete alacağı bu şehrin insanına konfor katacak, daha fazla hizmet katacak, turizmine daha fazla değer katacak yatırımlarımızı hizmete alıyoruz. Hamamlar Türk-İslâm medeniyetinde çok geniş bir yer tutuyor. Burası da bu manada çok önemli bir proje. Çok da güzel görünüyor. Burası Trabzon’un geçmişinde de önemli olan bir eserdi. Görüldüğü kadarıyla çok titiz bir çalışma yapılmış. Cumhuriyetimizin 100. yılında Atatürk Köşkü’nde çok güzel bir restorasyon çalışmasını tamamlamak üzereyiz. Büyük bir restorasyonu tamamlıyoruz. İnşallah o eseri de şehrimizin hizmetine sunacağız. Gelen misafirleri oraya yönlendireceğiz. Allah bu tür çalışmaların sayısını artırsın diyorum. Emeği geçenlere de çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“BU İŞLER VİZYONER LİDERLER SAYESİNDE OLUYOR”

Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz konuşmasında, Trabzon’un her köşesinde bir tarihin yaptığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Trabzon o kadar tarihi bir şehir ki, neresi olursa olsun, her köşesinde tabiri caizse bir tarih yatmakta. Bu anlamda onların ortaya çıkarılması, gelecek nesillere aktarılması, turizme kazandırılması son derece önemli. Gerçekten bu da vizyoner liderler sayesinde oluyor. Bu anlamda da gerek Ortahisar gerekse Büyükşehir belediye Başkanımız gerçekten önemli bir çaba sarf ediyorlar. Geçmişi bilen ve ileriyi gören bir çaba sarf ediyorlar. Bu da bunlardan bir örnek. Bu tarihi eserleri zamanında yapan ve şimdi sahip çıkan vizyoner yöneticilere çok teşekkür ediyorum. Aldığımız bilgiye göre 8 milyon 759 bin TL harcanarak bu eser ortaya çıkmış. Bu anlamda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.