Dolar 32,4823
Euro 34,8505
Altın 2.422,82
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Yağmurlu
Trabzon
16°C
Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 16°C




















Genital Bölge Hijyeni Nasıl Sağlanmalı?

Genital hijyen, kadın sağlığı ve üreme sağlığının korunmasında ki en önemli basamaktır. Sağlıklı bir genç kızda genital organlar flora olarak adlandırılan birçok mikroorganizmayı içerir. Bu mikroorganizmalar arasındaki dengenin bozulması enfeksiyonlara yol açarak üreme sağlığına zarar verebilir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, genital hijyen ve olası genital enfeksiyonlar hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Genital Bölge Hijyeni Nasıl Sağlanmalı?
23 Nisan 2021 11:09
251
A+
A-

Genital temizlik nasıl yapılmalı?

Tuvalet sonrası temizlik mutlaka önden arkaya doğru yapılmalıdır. Temizlik yapıldıktan sonra genital bölge mutlaka kurulanmalıdır. Banyo yaptıktan ve havuza girdikten sonra da genital bölge mutlaka kurulanmalıdır. Pamuklu iç çamaşırları kullanılmalıdır. İç çamaşırları sık değiştirilmeli ve yıkandıktan sonra ütülenmelidir. Dar, sıkı ve bedene uygun olmayan iç çamaşırları ve pantolon giyilmemelidir. Kokusuz ve renksiz tuvalet kağıdı kullanılmalıdır. Vajinal duş, sabun, pudra ve sprey kullanımından kaçınılmalıdır.

Adet kanaması sırasında genital temizlik nasıl yapılmalı?

Kullanılan pedlerin kokusuz ve renksiz olmasına dikkat edilmelidir. Pedler sık değiştirilmelidir. Kullanılmamış pedler poşetlerinde veya temiz bir yerde kapalı tutulmalıdır. Açıkta duran ve kirli ellerinizle ellenen pedler mikrop taşıyarak enfeksiyonlara neden olabilir.

Belli bir cins ped kullanımından sonra kaşıntı, kızarıklık ve yanma gibi problemler olduğunda farklı bir ped denenerek sizde yakınmalara yol açmayan bir ürünü tercih edilmelidir. Bu dönemde yıkanmanızda hiçbir sakınca yoktur. Küvete sıcak su doldurarak yıkanmaktan kaçınmalısınız. En uygun olanı ayakta duş alınmasıdır.

Adet döneminde kötü kokulardan kaçınmak için fazla miktarda parfüm, kolonya vs. kullanmanın yararı yoktur. Özellikle genital bölgenize kolonya veya parfüm sürmekten ve kokulu pedler kullanmaktan kaçınmalısınız.

Dar, sıkı ve bedene uygun olmayan iç çamaşırları ve pantolon giyilmemelidir. Kokusuz ve renksiz tuvalet kağıdı kullanılmalıdır. Vajinal duş, sabun, pudra ve sprey kullanımından kaçınılmalıdır.

Sağlıklı vajina nasıl olmalıdır?

Sağlıklı bir genç kızda vajina, vajinal florayı oluşturan birçok mikroorganizma içerir. Normal vajinal salgılar kokusuz ve renksizdir. Cinsel aktivite, yaş, menstrual siklusun dönemi, genel sağlık durumu ve beslenme vajinal salgıda değişikliklere yol açabilir.

Vajinal florada yer alan mikroorganizmalar arasındaki denge bozulduğunda bu mikroorganizmalardan biri veya birkaçı fazla çoğalarak enfeksiyonlara yol açar. Vajinal enfeksiyonlarda vajinal salgının miktarı, rengi ve kokusu değişir. Genç kızlarda en sık mantarların yol açtığı enfeksiyonlar görülür.

Hangi durumlarda vajinal enfeksiyonlar daha sık görülür?

Genital bölgenin nemli kalması, dar ve sıkı iç çamaşırlarının giyilmesi, genital temizlik konusunda dikkat edilmemesi, vajinal duş, sprey gibi kimyasal maddeler içeren ürünlerin kullanılması, fazla kilolu olunması, şeker hastalığı, uzun süre antibiyotik kullanması vajinal mantar enfeksiyonlarının sık görülmesine yol açar. Kaşıntı ve hassasiyet, beyaz peynirimsi vajinal akıntı ve idrar yaparken yanma görülebilir.

Hijyenik kurallara dikkat edilerek bu enfeksiyonlardan korunmak mümkündür. Bu enfeksiyona ait yakınmalarınız olduğunda mutlaka hekime danışarak tedavi olmanız gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.