Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Az Bulutlu
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 18°C




















Tarihe zulme jet müdahale!

Hürriyet’in dün, Antalya’daki Roma dönemine ait eserlerin nasıl tahrip edildiğini haberleştirmesinin ardından kabartmalı steller ve aslanlı lahit kapağının üzerine yapılan çeşmeler söküldü.

Tarihe zulme jet müdahale!
7 Nisan 2021 10:41
292
A+
A-

Antalya Korkuteli ilçesi Osmankalfalar köyünde yaklaşık 20 yıl önce bulunan eski Roma dönemine ait kabartmalı steller ve aslanlı lahit kapağının köy camisinin duvarı olarak kullanılması ve kabartmalı stellerin matkapla delinerek üzerine çeşme takılması, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nü harekete geçirdi.

Hürriyet’e konuşan Genel Müdür Gökhan Yazgı, “Konudan haberdar olur olmaz bölgede çalışma başlattık. Uzman arkadaşlarımız şu anda inceleme yapıyor. Eserlere bu şekilde müdahale edilmesine asla izin vermeyiz. Gerekli çalışmaların ardından o eserlerin müzeye taşınarak mı yoksa yerinde mi korunacağına karar verilecek” dedi.

İNCELEME YAPILIYOR

Köyün tamamında uzmanların inceleme yaptığını da kaydeden Yazgı, “Sadece duvar ve çeşmeyi değil köyün tamamında tespit yapıp başka eserlerin olup olmadığını tekrar kontrol ediyoruz. Eğer varsa gereken yapılacak” diye konuştu. Eski Roma dönemine ait kabartmalı steller ve aslanlı lahit kapağının üzerine yapılan çeşmeler dün söküldü.

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık 20 yıl önce bulunan eski Roma dönemine ait (M.S. 3. ve 4. yüzyıl) kabartmalı steller ve aslanlı lahit kapağının köy camisinin duvarı olarak kullanıldığı ortaya çıkmış, buna rağmen Elmalı Müze Müdürlüğü eserlerin yerinde korunması konusunda karar almıştı. Uzun süre bu şekilde kalan eserler, köye çeşme yapılma ihtiyacı doğunca inanılmaz şekilde tahrip edilmişti. Bölgeye gelen ekipler, eserleri matkapla delip üzerine vanalı plastik boru ve demir çeşme takmış, bununla da yetinmeyerek taşlar arasındaki boşlukları sıva ile kapatıp, beyaza boyamıştı. 

Kripto Para Piyasaları için Bigpara

Kripto Para Piyasaları için Bigpara

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.