Dolar 32,3949
Euro 34,8029
Altın 2.404,45
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
17°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 19°C




















Trabzon'da müzecilik deneyimlerinin paylaşıldığı panel düzenlendi

Trabzon'da müzecilik deneyimlerinin paylaşıldığı panel düzenlendi
21 Mart 2024 14:20
51
A+
A-

TRABZON (AA) – Trabzon'da, "Türkiye-Japonya Teknik İşbirliği Müzecilik Deneyimlerinin Paylaşılması" konulu panel organize edildi.

Trabzon Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki panele, Vali Aziz Yıldırım, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi Başkanı Daisuke Watanabe, JICA Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Vali Yıldırım, Türkiye-Japonya ilişkilerine değinerek, "Japonlarla olan münasebetlerimiz çok güçlü ve sıcak ilişkiler üzerine kuruludur. Aramızdaki mesafeler gönüllerimizde yok. Japonya sanki kapı komşumuz gibi." ifadelerini kullandı.

KTÜ tarafından gerçekleştirilen, Japonya ile Türkiye'nin kültürel ve teknik iş birliğini ele alan panelde olmaktan şehir adına mutluluk duyduğunu belirten Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu:

"Zengin bir kültürel mirasa sahip olan Anadolu toprakları sanat tarihi açısından bir açık hava müzesi hüviyetindedir. Geleceği inşa etme ve ortak kültürel kimlikle toplum bilincini perçinlemek üzere geçmişin aydınlatılması ve sonraki nesillere aktarılması bakımından müzeciliğin önemi aşikardır. Bu itibarla, disiplinlerin birlikte çalışması ve birbirine katkı sunmaları bir gerekliliktir. Kültürler arası iletişim bağlamında müzecilik ve arkeoloji alanında çalışmış Türk ve Japon kültürü uzmanlarının fikir alışverişlerinin burada paylaşılması her iki ülke açısından da çok verimli olacaktır."

Yıldırım, panelin Trabzon'da yapılmasının önemi hakkında da şunları kaydetti:

"Şehrimiz köklü bir tarihe sahip, geçmişten aldığı güçle geleceğine yön veren bir şehirdir. Özellikle müzecilik ve arkeoloji alanında yapılacak çalışmalar hem şehrimizin bu anlamda hangi konumda olduğunu bizlere gösterecek hem de geleceğe dair yapabileceğimiz bu türden çalışmalara ışık tutacaktır. Bu bağlamda KTÜ'ye, yine üniversitemizin arkeoloji bölümüne, alanında uzman Japon araştırmacılarımıza bu kıymetli çalışmada bir araya geldikleri için teşekkür ediyor, panel verilerinin şehrimize ve her iki ülkemize de hayırlı olmasını diliyorum."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.