Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 15°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
15°C
Hafif Yağmurlu
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 19°C
Çar 20°C




















Kalyon PV, güneş panelinin “ata tohumu”nu üretti

Kalyon PV, güneş panelinin “ata tohumu”nu üretti
22 Şubat 2024 16:25
78
A+
A-

ANKARA (AA) – Kalyon Fotovoltaik Güneş Teknolojileri Fabrikası'nın (Kalyon PV) güneş paneli üretiminin ilk adımı olan "seed" imalatı, Türkiye'yi bu alanda Çin'den sonra ikinci sıraya taşıdı.

Kalyon Holding'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kalyon PV yerli ve milli kaynaklarla teknoloji atılımlarını sürdürüyor.

"Seed"in güneş paneli üretiminin ilk adımı olduğuna işaret edilen açıklamada, "Seed, Kalyon PV'nin yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucu yerli ve milli 'Ata Tohumu'na dönüştü. Yerli 'Ata Tohumu' üretimi ile Kalyon PV, güneş teknolojileri alanında hem ülkemizin hem de dünyanın önemli üreticilerinden biri olurken, ülkemizin enerji bağımsızlığına yeni bir katkı sağlamış oldu." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kalyon PV Üst Yöneticisi Ersan Tüfekçi, şunları kaydetti:

"İngot ve Wafer fabrikamızdaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerimiz kapsamında, Çin'in dışında dünyanın Ar-Ge dahil 4 fabrikayı tek çatı altında birleştiren ilk firması olma unvanımızı yine Çin'in dışında ingota kristal yapıyı veren dünyanın tek seed (tohum) üreticisi olma unvanıyla pekiştiriyoruz. Güneş panelinin ham maddesi polisilisyumun ingota dönüşmesi için maya görevi gören 'Seed', ortalama 350 kilogram ağırlığındaki ve 3,5 metre uzunluğundaki devasa ingotlarımızın kusursuz kristal yapısını kazandırmaya yardımcı oluyor. Yerlilik oranımızı da yüzde 90'a ulaştıran yerli 'Seed' üretimimiz, güneş teknolojileri alanında Türkiye'yi benzersiz bir konuma yükseltiyor."

Tüfekçi, dünyadaki teknoloji trendlerini yakından izlediklerine dikkati çekerek, "Çin'in tekelini de kırdığımız bu teknolojik gelişmemizle gerek Avrupa'nın gerek ABD'nin Seed tedarikçisi olmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Güneş panellerinin ilk yüksek tonajlı ihracatını da geçen aylarda ABD'ye yaptıklarını ifade eden Tüfekçi, 2025'te ABD başta olmak üzere pek çok ülkeye 500 megavat güneş paneli ihraç etmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.