Dolar 32,4298
Euro 34,7934
Altın 2.432,78
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Az Bulutlu
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 16°C
Cum 19°C




















Medipol'den “Kadınlarda idrar kaçırma” değerlendirmesi

Medipol'den “Kadınlarda idrar kaçırma” değerlendirmesi
12 Ocak 2024 12:35
69
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Medipol Üniversitesi Sefaköy Hastanesi Üroloji Bölümünden Doç. Dr. Süleyman Sami Çakır, 15 ila 86 yaş arası kadınlarda idrar kaçırma sıklığının yaklaşık yüzde 50,7 olduğunu belirtti.

Medipol Üniversitesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Çakır, idrar kaçırmanın genç kadınlarda yüzde 25, orta yaş ve postmenopozal dönemlerde yüzde 44 ila 57 ve ileri yaşlarda yüzde 75 sıklığında görüldüğünü belirtti.

İdrar kaçırmanın, kadınların yaşam kalitesini ve sosyalliğini etkilediğini vurgulayan Çakır, "Ülkemizde yaygın görülen bir sağlık sorunu ve yapılan prevalans çalışmalarına göre, 15 ila 86 yaş arası kadınlarda idrar kaçırma sıklığı yaklaşık yüzde 50,7. İlerleyen yaşlarda, artış gözlemleniyor." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Süleyman Sami Çakır, idrar kaçırmanın utanılacak bir durum olmadığını, genetik olarak doğuştan pelvik taban kaslarının zayıflığı, yaş, menopoz, doğum sayısı, obezite, vajinal doğum, histerektomi ve travma gibi risk faktörlerini barındırdığını kaydetti.

Belirtilerin idrar kaçırma tiplerine göre değişiklik gösterdiğini aktaran Çakır, en sık görülenler arasında "sıkışma, stres, karışık, taşma tipi inkontinans, fonksiyonel tip inkontinansın" yer aldığını vurguladı.

Efor, egzersiz, karın içi basıncını artıran öksürme, gülme ve hapşırmanın istemsiz olarak idrar kaçırmaya yol açabileceğine değinen Çakır, yaşam biçimindeki düzenlemelerin tedavide önemli olduğunu vurgulayarak, "İlk basamak olarak akşamları sıvı alımını kısıtlayın, kafein ve alkol tüketmeyin. Fazla kilolu obezite sayılacak durumdaysanız, kilo verin. Sigarayı bırakın, öksürük ve pulmoner hastalıklarınızın tedavisine başlayın. Pelvik Taban Egzersizleri (Kegel egzersizleri) yapın. Konservatif ve medikal tedavilerden fayda görülmemesi durumunda, mesane boynu asma ameliyatı da bir seçenek." önerisinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.