Dolar 32,5204
Euro 34,8681
Altın 2.435,15
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Az Bulutlu
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 17°C
Cum 18°C




















Genç, GES Projesi’nin yerini inceledi

Genç, GES Projesi’nin yerini inceledi
22 Eylül 2023 14:52
245
A+
A-

Genç, GES Projesi’nin yerini inceledi

Ortahisar Belediyesi kendi elektriğini üretecek, ihtiyaç fazlasını da satacak

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Geçit Mahallesi’nde güneş enerjisi santralinin (GES) kurulacağı alanda incelemelerde bulundu.

Başkan Genç’e GES ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Ortahisar Belediyesi Etüd Proje Müdürü Mustafa Karslı, kurulacak güneş enerjisi santralinin yılda 3.000,00 kw enerji üreteceğini söyledi. Belediyenin yıllık enerji tüketiminin 1.800 kw olduğunu dile getiren Karslı şöyle konuştu: “Tüketimimizi mahsuplaşacağız, fazlasını da satacağız. Yaklaşık 1.200 kw miktarındakini satmış olacağız. Satış için iznimiz var. Mevzuat gereği tükettiğimiz kadar satabilme hakkı var. Bu da belediyemiz için ek gelir demek.”

Genç, GES’in panel kurulumunun kasım ayında başlayacağını ve yılbaşına kadar bitirileceğini, yılbaşından sonra da enerji üretimine başlanacağını aktardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tahsis edilen 45 dönümlük alanın 35 dönümünde GES kurulacak.

“DÖRT YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK”

Belediyenin; Trabzon Akvaryum, ana hizmet binası, Ortahisar Belediyesi Spor Kompleksi gibi enerji ihtiyacının yüksek olduğu yatırımlarının yanı sıra; müzeleri, kütüphanelerinin de enerji ihtiyacının karşılanması açısından GES’in çok rantabıl bir proje olduğunu dile getiren Genç, “Tükettiğimizin üç katı kadar elektrik üreteceğiz. Ama bizim her yıl parklarımız, projelerimiz artıyor. Dolayısıyla aydınlatma ve enerji giderlerimiz de artıyor. Havuzumuz, akvaryumumuz var. Dolayısıyla tüketimimiz her geçen gün arttığı için GES projesi çok rantabıl bir proje ve 4 yıl gibi bir sürede kendini amorti edecek.” dedi.

“İHTİYACIMIZDAN FAZLASINI SATACAĞIZ”

Enerji maliyetlerinin artmasından dolayı böyle bir projeyi gündeme getirdiklerine vurgu yapan Genç, “Bu, enerji maliyetlerinin artışından kaynaklı bazı belediyelerimizin de uyguladığı bir proje… Tonya Belediyemiz başladı, baya bir verimli bir uygulama… Hem kendi enerjisini üretiyor, hem de gelir temin ediyor. Tonya Belediyemiz 6-7 yılda yaptığı masrafları da amorti edecek gibi. İlbank’ın da bu konuda hibeleri var, düşük faizli kredi de veriyor. Bizim de enerji maliyetlerimizi bu konuda düşünerek, gerek akvaryumun, gerek havuzumuzun, gerek binamızın, gerek sokak aydınlatmalarımızı hesap ederek böyle bir düşünce geliştirdik. Dolayısıyla kurumsal anlamda lehimize olan bir proje. Finansmanıyla ilgili İlbank’tan hibe desteği aldık. Bir kısmını da düşük faizli kredi olarak aldık.” diye konuştu.

Başkan Genç, proje alanının İlbank’ın teknik uzm

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.