Dolar 32,3736
Euro 34,7938
Altın 2.439,96
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Az Bulutlu
Trabzon
17°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 19°C




















Şiddetin bilgesi Adem Hoca: şiddet sahipsiz bir konudur

Şiddetin bilgesi Adem Hoca: şiddet sahipsiz bir konudur
27 Mayıs 2022 00:15
498
A+
A-

Şiddetin bilgesi Adem Hoca: şiddet sahipsiz bir konudur

Şiddetle Mücadele (HEGEM) Vakfı, çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. HEGEM  Vakfı gönüllüleri ve ömrünü suç-suçla mücadeleye adayan vakfın Kurucu Başkanı Adem Solak, işbirliği ortakları ile bu sefer Manisa’da çalışma yaptı. Şiddetin nasıl önlenebileceği, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde konunun uzmanları tarafından anlatıldı.  Adem Solak toplantıda yaptığı konuşmada, “şiddet sahipsiz bir konudur. Sahip çıkmak hepimizin görevi” dedi.

Toplumların kültürel, sosyal, davranış alışkanlıkları ve ekonomik refah yapısını derinden etkileyen en büyük etkenler; adalet, özgürlük ve demokrasi yapısı. Bu 3 etken ‘şiddetin her türünün’ oluşmasında başı çekiyor ve dünya çapında yaygınlaşıp, tüm toplumların derinden etkilenmesine neden oluyor.  Türkiye’de ilk ve tek olarak bilimsel çalışma yürüten, şiddetle mücadele alanında çok  güçlü sivil mücadeleler veren, şiddetle mücadelede sivil formatörler yetiştiren ve  bu sivil mücadeleye devlet erkanını, üniversiteleri, STK’ları, eğitim kurumlarını ve sivil halkı dahil etmeyi başarabilen Şiddetle Mücadele (HEGEM) Vakfı, çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. HEGEM  Vakfı gönüllüleri ve ömrünü suç-suçla mücadeleye adayan vakfın Kurucu Başkanı Adem Solak, işbirliği ortakları ile bu sefer Manisa’da çalışma yaptı. Şiddetin nasıl önlenebileceği, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde konunun uzmanları tarafından anlatıldı.  Adem Solak toplantıda yaptığı konuşmada, “şiddet sahipsiz bir konudur. Sahip çıkmak hepimizin görevi” dedi.

‘Şiddetin Bilgesi Adem Hoca’

Şiddetin her türünün; şahsi veya aile içi bir mesele gibi değerlendirilip, susulmasına, sineye çekilmesine  karşı durulmasını kendine ilke edinen,  güçlü yapılanması ile şiddetin her türünün eğitimle önlenebileceğini savunan ve bu amaçla yıllardır mücadele veren  Şiddetle Mücadele (HEGEM)  Vakfı, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Ömrünü suç ve suçla mücadeleye adamış; “Şiddetin Bilgesi Adem Hoca” olarak bilinen vakfın kurucusu Adem Solak, 18 Kasım 2021’den beri; 7 bakanlık ve 41 devlet üniversitesinin yüzlerce yöneticisiile Türkiye’yi karış karış gezerek, ‘İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Projesi’ faaliyetleri  kapsamında, 26 pilot ilde saha çalışmalarını sürdürüyor.

MCBÜ 26 pilot üniversite arasında

26 pilot ilden biri de Manisa. Manisa  aynı zamanda ‘İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Projesi’nin lokomotif ili. Manisa Celal Bayar Üniversitesi; kısa adı HEGEM olan  Şiddetle Mücadele Vakfı ile 26 Mart 2021 tarihinde yapılan işbirliği protokolü gereği, sık sık çalışmalar yapıyor.  Protokol gereği ilk iş olarak  8 Kasım 2021 tarihinde,Üniversite bünyesinde  ‘Manisa Celal Bayar Üniversitesi İnsan Haklarını Güçlendirme ve Şiddetle Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi’  Kuruldu. Rektör Prof. Dr. Ahmet Ataç’ın önderliğinde yürütülen merkezin Müdürlüğünü; MCBÜ Rektör Yardımcısı ve vekili Prof. Dr. Mustafa Kazaz yürütüyor. Merkezin yönetim kurulu ise; Prof. Dr. Mustafa Kazaz, Prof. Dr. Serhat Baştan, Prof. Dr. Selhan Özbey, Prof. Dr. Hasan Kandemir, Prof. Dr. Fatih Çatıkkaş, Dr. Öğr. Üyesi Gülenaz Selçuk ve  Dr.  Öğr. Görevlisi  Seda Seyman’dan oluşuyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi İnsan Haklarını Güçlendirme, Şiddetle Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi; hem konuya ilişkin eğitim ve araştırmalar yapıyor, hem sosyal arabuluculuk koordinatörlüğünü yürütüyor, hem Cumhurbaşkanlığı 11. Kalkınma Planı yönergeleri gereği, çalışma ve araştırmalar yapıyor, hem de İnsan Hakları Eylem Planı’nın; şehir-bölgede çeşitli faaliyetler ve toplantılarla uygulama sorumluluğunu üstleniyor.

7 bakanlık, 41 devlet üniversitesi, 27 il valisi eylem planına destek veriyor

İç İşleri ve Adalet Bakanlığı başta olmak üzere; 7 bakanlık, 41 devlet üniversitesi, 27 il valisi, diğer ilgili kurum-kuruluşlarla işbirliği ile ortak çalışma yürüten,  HEGEM Vakfıhedefini 81 şehirde  çalışma yapmaya kilitledi. Cumhurbaşkanlığı, 11. Kalkınma Planı ve İnsan Hakları

Ben buradan; Sayın Gençlik Spor Bakanı’na, Sayın Milli Eğitim Bakanı’na, Sayın aile Bakanı’na, Sayın Kültür Bakanı’na, Sayın Diyanet İşleri Başkanı’na, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum. Sahada daha güçlü ilerlemesi için sizin desteğinize ihtiyaç var. Para-pul istemiyoruz. Manevi desteğe ihtiyacımız var. Yazılan çizilen şeylerin 24 milyon çocuk adına etkili ilerlemesine ihtiyaç var. Sahiplenilmeye ihtiyaç var.

Toplum; sosyal dokusunun güçlendirilmesine, demokrasi kültürünün güçlendirilmesine, kültürel yapının güçlendirilmesine,  kardeşlik, barış, dostluk, şiddetsiz yaşamın güçlendirilmesine bu kadar ihtiyaç duyuyor isek en baştan, en sona kadar… Cumhurbaşkanımızdan, ilkokulun kapıcısına kadar hepimizin daha duyarlı olması lazım. ‘Ben daha ne yapabilirim?’, ‘şiddetle sivil mücadelede bana düşen nedir?’ diye kendini sorgulaması lazım.

MCBÜ Rektörü katılımcılara teşekkür etti

Toplantıda konuşan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, gerçekleşecek toplantı ile yaşanan zorlukları iletişimle çözmenin yollarını ve bu yolların kurumsallaştırılmasının adımlarının atılacağını ifade ederek, farklı il ve üniversitelerden gelen katılımcılara projeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

Vali Yaşar Karadeniz: Şiddet suça dönüşmeden önlenmesi gerekir

Manisa Valisi  Yaşar Karadeniz ise bu proje ile sadece şiddetle mücadelede değil sosyal ve psikolojik sorunların da üstünde durulması  gereken bir husus olduğunu ifade ederek; “Önceden köylerde yaşayan nüfus fazla iken yaşanan teknolojik ve bilimsel gelişmelerle şehirlerde yaşayan nüfusta artış oldu. Bu durum birçok sorunu da beraberinde getirdi. Şiddet de bu sorunlardan biri. Eğer şiddeti önleyeceksek şiddeti bir bütün olarak ele almamız lazım. Sadece kadına şiddet değil elbette hayvana, çocuğa, diğer insanlara şiddet bunların hepsi bir bütünün parçası ve üstünde durulması gereken çok önemli hususlar” dedi.

Öfke kontrolü yapabilen ve karşılaştığı bir sorunu çözme iradesine sahip kişiler yetiştirebilmenin önemine değinen Manisa Valisi Yaşar  Karadeniz, “Eğer öfke kontrolü yapabilen ve karşılaştığı bir sorunu çözme iradesine sahip kişiler yetiştirebilirsek zaten şiddetin tamamını kökünden çözmüş olacağız veya sorunu daha da azaltmış olacağız. Bu sorunlar ancak bu şekilde çözülebilir diye düşünüyorum.  Bu konuda da eğitimin elbette ki önemi var. Daha çocukluk çağında ailenin sonrasında okul hayatında ve arkadaş çevresinde yaşadığı olaylar ve yetişkinlik çağında ki eğitim süreci hepsi bu bütünün bir halkası” şeklinde konuştu.

Şiddet konusunda ilgili kamu kurumlarına da büyük görev düştüğünü ifade eden Vali Karadeniz, “Eğer bir kişi şiddet gördüğünde ilgili yerlere başvuru yapmışsa sonrasında şiddet gördüğü kişi ile barışmışsa daha sonra tekrar şiddet gördüğünde tekrar başvuru yapıyor. Eğer ikinci kez başvuru yapmıyorsa bize olan güvenini kaybetmiş demektir. Bu konudaki istatistikler bizim için oldukça belirleyici ve önemli” ifadelerine yer verdi.

Şiddetin suça dönüşmeden önlenmesi gerektiğini de dile getiren Vali Karadeniz, suça dönüşmüş her eylemin mutlaka yaptırım görmesi gerektiğini ve bu yaptırımın kâğıt üzerinde kalmaması gerektiğini belirterek, düzenlenen seminerler sonucunda arabuluculuk belgesini alan kişilere büyük görev düştüğünü söyledi.

Daha sonra Atatürk Üniversitesi İnsan Hakları ve Şiddetle Mücadele Bilincini Güçlendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Rıdvan Küçükali, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Çepni,Türkiye İnsan Hakları ve eşitlik Kurumu 2. Başkanı Alişan Tiryaki, KYK Genel Müdür Yardımcısı Ali Özdemir,  Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Adına Tetkik Hâkimi Abdurrahim Taş, Balıkesir Vali Yardımcısı İrfan Demiröztarafından katılımcılara projenin içeriğine ilişkin bilgiler verildi.

Toplantıya eylem planı paydaşları, bakanlık, genel müdürlük temsilcileri, üniversite, kurum-kuruluş temsilcileri, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa İl Jandarma Komutanı Tuğgenaral Selçuk Yıldırım,  Manisa  Vali Yardımcısı Ahmet Yılmaz,  Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslu, Gençlik ve Spor İl Müdürü  Yunus Öztürk, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Haşim Yener, HEGEM Vakfı Yönetim kurulu üyeleri, Küresel Gazeteciler Konseyi ve HEGEM Vakfı  Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Külekçi katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.