Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 15°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
15°C
Hafif Yağmurlu
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 19°C
Çar 20°C




















Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Maske yasağı kalktı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Maske yasağı kalktı mı?
26 Nisan 2022 16:45
215
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Bilim Kurulu Üyeleriyle açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasında maske zorunluluğunun kapalı alanlarda kaldırıldığını, ancak toplu taşıma ve hastanelerde vakalar binin altına düşene kadar devam edileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri ile görüştü.

Bilim Kurulu Toplantısı sonrası ilk olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuştu.

Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şu şekilde konuştu;

”Dünyamızın son 2 yılı bu salgının gölgesi altında geçti. 
Sağlık tehdidi altında başlayan bu süreç, kısa sürede her alanı etkileyen top yekün krize dönüştü. 
Hayatımızın olağan akışını karşı karşıya bulunduğumuz yeni duruma göre tekrar düzenlemek mecburiyetinde kaldık. 
ülkelerin her biri kendi kapasite ve kabiliyetleri ölçüsünde salgın ile mücadeleye girişti. 
Hastaneden sağlık personeli, solunum cihazından aşıya kadar her başlık altında ciddi sıkıntılar yaşandı. 
Koskoca devletlerin havalimanlarında, sınır kapılarında maske kapma kavgasına giriştiğini hep birlikte şahit olduk.”

Kamu görevlilerinin ve gönüllerin oluşturduğu vefa grupları gibi uygulamalarla insanlarımızın yanında yer aldık. Milletimizin gösterdiği dirayet ve sabırla bu sürece çok önemli katkı sağladı. Salgın ile mücadelede de yol göstericimiz, en önemli güç kaynağımız Bilimin Işığı, bilim insanlarımızın gücü… Sağlık altyapılarımız ve sağlık çalışanlarımızla dünyada örnek mücadele ortaya koyan heyetimizi kutluyorum. Kovid 19 Salgın yönetimi ve çalışma rehberleri, mücadelede en önemli yol haritamız olarak ortaya çıktı. Kriz dönemlerinde kamuoyunun beklentilerini karşılamak, alınan kararlara uyulmasını sağlamak, bunların muhtemel etkilerini yönetmek elbette kolay değil.”

”Ülkemizi bu sancılı ve sarsıntılı dönemde sağ salim çıkartarak milletimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirmemin huzuru içinde bugün buradayız. Salgının başlangıcında bilinmeyen, tanınmayan, sonuçları kestilemeyen bir virüsle karşı karşıya gelinmesinin yol açtığı belirsizlikler vardı. Virüsün kaynağı olarak gösterilen Çin’den gelen bilgiler, dehşet ortaya koymaktaydı. Bilim insanların gözlemleri ve tespitleri hemen her gün yeni bilgilere, yeni tavsiyelere maruz bıraktı. Her aracı en hızlı şekilde ülkemize kazandırarak mücadeleyi özellikle ön plana çıkardık. Kendi verilerimizi analiz ettikçe bilgilerimizi geliştirdik. Kendi mücadele yöntemlerimizi oluşturduk. Yerli solunum cihazından, tanı kitaben, ilaç ve aşı üretimine kadar hep birlikte başarılı işlere imza attı. Bugün dünyada kendi aşısını üreten 9 ülkeden birisiyiz. Sahip olduğumuz tüm birikimi, dost ve kardeş coğrafyadaki halklarla paylaşarak insani sorumlulukları yerine getirdik.”

MASKE YASAĞI KALKTI MI?

İnşallah güçlü alt yapımız, nitelikli insan kaynağımızla bu hedefe hızla ulaşacağız. Tüm bu süreç boyunca sağlık bakanlığı ekibini, bilim kurulu üyelerimizin çaba ve emeklerine bizzat şahit olduk. Son 2 yıldır mesaisinin neredeyse tamamını, hiç bir maddi karşılık beklemeksizin, salgın ile mücadeleye ayıran değerli bilim insanlarımıza milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Bakanımız ve ekibi başta olmak üzere 1 milyon 300 bin kişilik sağlık ordumuzun, günün 24 saati ve haftanın 7 günü verdiği hizmetleri asla unutmayacağız. İçişleri Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız, Aile ve Sosyal İşler Bakanlığımız ve diğer kurumlarımızı da tebrik ediyorum…Salgının artık kitlesel tehdit olmasından çıkmasıyla birlikte AB ülkelerini tamamı kısıtlamaları kaldırdı.

MASKE ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

Ülkemizin de bu aşamaya geldiğine inanıyoruz. Bugün yapılan Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısında bu hususlar enine boyuna değerlendirildi. Sağlık Bakanlığımız ise salgın yönetimi eylem planı çerçevesinde çalışmalarını sürdürecek. Yaklaşık 3 yıldır çeşitli kapsamlarda uygulanan kapalı mekanlarda maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırıldı. Sadece toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına vakalar binin altına düşene kadar bir müddet daha devam edecek.  Bilim Kurulumuzun önerisi ileri yaştaki kişiler ve riskli gruplarla teması olanların maske kullanmaya devam etmeleri yönündedir. 
Bilim kurulumuz kronik hastalar ve yaşlılar başta olmak üzere tüm vatandalarımızın salgına karşı en büyük kozumuz olarak aşılarda hatırlatma dozunu önermektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.