Dolar 32,3241
Euro 34,8370
Altın 2.389,49
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
18°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 17°C
Sal 18°C




















Mariupol’ü savunan son askerlerin mühimmatları tükendi.

Mariupol’ü savunan son askerlerin mühimmatları tükendi.
14 Nisan 2022 18:23
197
A+
A-

Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’u savunan son Ukraynalı askerler “mühimmatlarının tükendiğini” ve çok yakında şehri çevreleyen Rus güçleri tarafından öldürüleceklerini veya esir alınacaklarını açıkladı. Ukrayna’nın güneyindeki Mariupo,l Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’ın hemen üstünde yer alıyor. Mariupol’ün düşmesi, Rus güçlerinin Doğu Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki yoldaşlarıyla bağlantı kurmasına olanak tanıyacak. Ayrıca, Rusya Kırım’dan kuzeydoğuya bir kara köprüsü kurmuş olacak.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Mariupol’ü savunan tek gücü olan Facebook’ta yazan 36. tugay, bir ayı aşkın bir süredir devam eden savunmanın trajik bir sonuca vardığını aktardı:“Uçaklardan üzerimize bombalar yağdı, top ve tanklar tarafından vurulduk. Mümkün olan her şeyi yaptık. Ancak herhangi bir kaynağın tükenme potansiyeli vardır.”Bununla birlikte Rus birlikleri, Mart ayının başından beri Azak Denizi’ndeki şehri kuşatıyor. Ukrayna kuvvetleri tarafından kontrol edilen bölge, kademeli olarak birkaç merkezi bölgeye daraldı. Hayatta kalan deniz piyadeleri  şimdi limanın yanındaki Azovstal demir ve çelik fabrikasında saklanıyorlar.Askerler, “Düşman bizi yavaş yavaş geri itti. Etrafımızı ateşle sardılar ve şimdi bizi yok etmeye çalışıyorlar. Tugayın neredeyse yarısı yaralandı. Uzuvları sağlam olanlar hala savaşmaya devam ediyorlar” açıklamasını yaptı.Diğer taraftan, askerlerin umutsuzluğunu gösteren haber, Ukrayna Devlet Başkanıı Vladimir Zelenski’nin Rusya’nın Mariupol’u “yok ettiğini” açıklamasının ardından geldi. Zelenski, “On binlerce ölü var. Buna rağmen Ruslar saldırılarını durdurmuyor” dedi.Zelenski, ayrıca başkentin  banliyölerinde Rus işgali altındaki bölgelerde yaşayan sivillerin çektiği acının ölçeği göz önüne alındığında, Ukrayna’nın Kiev’deki savaşı kazandığını ilan etmesi için çok erken olduğunu sözlerine ekledi:“Buça, Irpin, Hostomel’de halk katliama uğradı. Bu savaşı biz mi kazandık? Emin değilim. Dayandık, bizim olanı bırakmadık. Ama kazanıp kazanmadığımızı söyleyemem” dedi.Öte yandan, Mariupol’da öldürülen sakinlerin kesin sayısı bilmiyor. Ukrayna’nın kontrolündeki şehir konseyi, Rusların çoğu paramparça sokaklarda yatan cesetleri  topladığını ve mobil bir krematoryumda yaktığını söyledi.Kiev’i ele geçirmeyi başaramayan Rusya, askeri çabalarını doğu Donbas bölgesine odakladı. Mariupol düştüğünde, Rus taktik taburlarının kuzeye ilerlemesi ve İyzum şehrinden ve Harkov bölgesinden güneye hareket eden diğer askeri kollarla bağlantı kurmaya çalışması bekleniyor.Batılı yetkililer, Rusya’nın önümüzdeki haftalarda Kiev’den ve başka yerlerden kuvvetlerini değiştirirken Donbas’taki kuvvetlerini “iki katına, hatta belki üçe katlamaya” çalışmasını beklediklerini açıkladı.Coğrafi olarak, Mariupol şehri haritada sadece küçük bir alanı kaplıyor, ancak Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’ın hemen üstünde yer alıyor. Rus güçleri Doğu Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki yoldaşları ve Ukraynalı-ayrılıkçı müttefikleriyle bağlantı kurmaya çalışmak için Kırım’dan kuzeydoğuya yani Mariupol’e doğru ilerlemek zorundalar.Bununla birlikte, Mariupol ele geçirilirse, Rusya Ukrayna’nın Karadeniz kıyı şeridinin yüzde 80’inden fazlasının tam kontrolüne sahip olacak.
Böylece Ukrayna’nın deniz ticaretini keserek, onu dünyadan daha da izole edebilecek. Öte yandan, Rus kuvatteleri Mariupol’u toplar, roketler ve füzelerle arka arkaya vurdu. Şehrin yüzde 90’ından fazlasına zarar verdi veya yok etti. Ayrıca elektriğe, ısıtmaya, temiz suya, gıdaya ve tıbbi malzemelere erişimi kestiler.Mariupol’ün düşmesi durumunda Rus birliklerinin yeniden konuşlandırabileceği yerler ise şu şekilde;- Kuzeydoğuda: Donbas bölgesinde Kremlin yanlısı ayrılıkçılarla savaşan Ukrayna’nın düzenli silahlı kuvvetlerini kuşatma ve yok etme savaşına katılmak için Rus güçleri burada konuşlanabilir.
– Batıda:  Rus güçleri Mariupol’ün ardından, Ukrayna’nın Karadeniz’e kalan son ana çıkışı olacak olan Odesa’ya doğru ilerlemek isteyecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.