Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Az Bulutlu
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C




















Milletvekili CORA, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde konuştu

Milletvekili CORA, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde konuştu
3 Kasım 2021 02:13
289
A+
A-

2023’TE İLK GAZ AKIŞINI SAĞLAYACAĞIZ

 

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Türkiye’nin enerji alanında ortaya koyduğu başarıya dikkat çekti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kurumların kesin hesap ve bütçe görüşmelerinde söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CORA, Türkiye’nin Amasra-1 kuyusundaki 135 milyar metreküp doğal gazla birlikte 540 milyar metreküp doğal gaza ulaştığını ifade ederek 2023 yılında ilk gaz akışının sağlanacağını söyledi.

BÜYÜK BİR DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜME İMZA ATTIK “Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için ‘Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye’ sloganıyla, mottosuyla birçok projeyi hayata geçirdik, özellikle enerji arzında çeşitliliği arttırdık.” diyen CORA, “AK Parti iktidarları döneminde enerji alanında büyük bir değişim ve dönüşüme imza attık. Hem biyoenerji santralinde, güneş enerji santralinde, rüzgâr enerji santralinde, nükleer enerji santralinde, hidroelektrik santralinde, birçok alanda Türkiye’de yenilenebilir enerjinin kaynak çeşitliliğini artırdık. Daha önceden esamesi bile okunmayan birçok alanda, özellikle güneş enerji santralinde ciddi derecede oranlara ulaşmış durumdayız. Yenilenebilir enerji politikası üzerinde çalışmalarımızı gerçekleştirmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

RÜZGÂRI YERLİ TEKNOLOJİ ÖNCÜLÜĞÜNDE ESTİRMEYE DEVAM EDİYORUZ

CORA, son 19 yılda AK Parti’nin elektrik ve doğal gaza erişilebilirlik noktasında rekor kırdığına dikkat çekerek, 2002 yılında doğal gaz abone sayısının 1 milyon 300 bin civarında olduğunu şu anda ise bu sayının 17 milyon olduğunu vurguladı. Türkiye’nin 81 il, 604 ilçe ve 171 organize sanayi bölgesinde doğal gaz erişiminin olduğunun altını çizdi.

Rüzgar Enerji Santrallerinde gelinen noktayı da açıklayan CORA, “İktidara geldiğimizde 1.300 megavat olan RES kurulu gücümüz de ağustosta 10 bin megavatı aşmış durumdadır. Türkiye’nin rüzgârını, özellikle enerjideki bu oluşan rüzgârı yerli teknoloji öncülüğünde estirmeye devam ediyoruz. 25 Ekim pazartesi günü, 174 bin megavat rüzgârdan sağlanan elektrik üretiminde tüm zamanların günlük elektrik üretim rekorunu kırdık. Aynı gün rüzgârdan günlük elektrik oranı %20,2’ye ulaşarak yenilenebilir enerji içerisinde en yüksek paya ulaştı. Hidroelektrik kapasitesinde de ilk 10 ülke arasında yer almaktayız. Ayrıca sadece bu yılın ilk altı ayında da ham petrol üretimimiz geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon varil arttı. Dünyada borda pazar lideri konumundayız. Dünya bor azarının yüzde 57’sine hâkim durumdayız. Hep şu söyleniyordu: ‘Türkiye kaynakları zengin bir ülkedir, Türkiye kendine yeter bir ülkedir.’ ama ne zaman ki bunları yönetmeye başladık, bu kaynakları ekonomiye kazandırmaya başladık, bu sefer de farklı iddialarla beraber önü kesilmeye çalışılmaktadır, biz bunların farkındayız. Madende ihracatımız bu yılın ilk 9 ayında

4,38 milyar dolara ulaştı. Geçen seneye kıyasla %48’lik bir artış sağlandı. 2023 yılının mayıs ayında Akkuyu Nükleer Santralinin ilk reaktörünün açılışını da yaptığımızda Türkiye’nin yıllık elektrik talebinin %10’u bu tesisten karşılanacaktır.” dedi.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK OLAYLARINDAN BİRİSİ “Karadeniz’deki gaz keşfinin cumhuriyet tarihimizin en büyük olaylarından birisidir.” diyen CORA, şöyle devam etti: “Enerjideki dışa bağımlılığın tamamen ortadan kalkması, doğal gaz keşfinin ekonomiye kazandırılmasıyla mümkündür. Şu anda Türkiye’nin Karadeniz’de açıkladığı rezerv Amasra-1 kuyusundaki 135 milyar metreküp doğal gazla birlikte 540 milyar metreküp doğal gaza ulaşmıştır. Bu rezerv, doğal gaz ihtiyacımızın 12 yıllık talebine eş değer durumdadır. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi ‘Her arayan bulamaz ama bulanlar hep arayanlardır.’ şiarıyla biz, milletimiz için enerji kaynaklarımızı aramaya devam ediyoruz, buluyoruz ve çıkarıyoruz, ekonomimize de kazandırmaya gayret ediyoruz. İnşallah, 2023 yılında ilk gaz akışını sağlayacağız. Özellikle hem Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürüne hem Enerji Bakanımıza, önceki dönem Enerji Bakanımız Berat Albayrak Bey’e ve Cumhurbaşkanımıza hassaten minnetlerimizi sunuyoruz, teşekkür ediyoruz.”

FAHİŞ ARTIŞLARI SÜBVANSE ETMEYE GAYRET EDİYORUZ

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi CORA, tüm dünyada petrol, doğal gaz ve kömürün fiyatlarında artışların yaşandığına dikkat çekerek, Türkiye’nin bu fahiş fiyat artışını vatandaşlara yansıtmamak için sübvanse uyguladığını vurguladı.

CORA, “Avrupa’da doğal gaz fiyatlarında son bir yılda 5 kata varan ciddi bir yükseliş yaşanmaktadır. Dünya genelinde doğal gaz fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre dolar bazında %89 oranında artış göstermiştir, ithal kömürün tonu 2000 yılında 50 dolar iken 4 katının üzerinde bir artışla 2021 ekim ayında 270 doları görmüştür, aynı şekilde petrolün varil fiyatı 85 dolara çıkmıştır. Biz, iktidar olarak doğal gaz fiyat artışlarının ve akaryakıt fiyat artışlarının bir kısmını bütçeden karşılayarak vatandaşlarımıza son derece sınırlı bir artış miktarını yansıtmaya çalışmaktayız. Bütçeden bunu sübvanse etmeye gayret ediyoruz.

Örneğin, fiyatlar reel olarak Bulgaristan’da %56,7, Yunanistan’da %54, Fransa’da %24,2, Euro bölgesinde ise %11,2 yükseliş göstermiştir. Ülkemiz elektrik fiyatları Avrupa ülkelerinin elektrik fiyatlarının hâlen oldukça altında seyretmektedir. 2021 yılı ilk 9 ayı itibarıyla ülkemiz elektrik fiyat ortalaması megavatsaat başına 41 euro olup Almanya, Fransa ve İtalya’ya göre 30-40 euro daha düşük seviyede gitmektedir. Sadece akaryakıttan 2021 yılında toplam 52 milyar TL’lik vergiden feragat ettik. Kūresel enerji piyasalarındaki bu anormal artışları vatandaşımıza yansıtmamaya çalışıyoruz, her türlü fedakarlığı yaptık, yapmaya devam edeceğiz.” dedi. TRABZON’UN TALEPLERİNİ BAKAN DÖNMEZ’E İLETTİ

Milletvekili CORA, yaz programlarında Trabzon’da not aldığı talepleri de Bakan DÖNMEZ’e iletti. Doğal gaza erişemeyen ilçelerin doğal gaz müjdesi beklediğine

dikkat çeken CORA, “Önümüzdeki yıl içerisinde, özellikle Arsin, Yeşilyalı, Fatih mahallesi ve Güzelyalı mahallelerine doğal gazın ulaşımını istiyoruz. Yomra da Kaşüstü çok büyük bir yerleşim yeri oldu, doğal gaz beklentileri vardır. Düzköy, Tonya, Beşikdüzü, Şalpazarı ve Çarşıbaşı da doğal gaz

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.