Dolar 32,3687
Euro 34,7521
Altın 2.394,17
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C




















Tarım alanlarına zarar veren kahverengi kokarca böceği ile mücadele uyarısı

Tarım alanlarına zarar veren kahverengi kokarca böceği ile mücadele uyarısı
19 Nisan 2024 15:15
38
A+
A-

SAMSUN (AA) – Tarım alanlarına önemli zarar veren kahverengi kokarca böceği ile mücadelenin etkin şekilde sürdürülmesinin önem taşıdığı belirtildi.

Ziraat mühendisi Abdurrahman Altınkaymak, AA muhabirine, kış mevsimini kapalı alanlarda geçiren ve bölgede popülasyonu giderek artan kahverengi kokarca zararlısının bitki ve fındık gibi tarım ürünlerine önemli zarar veren bir tür olduğunu söyledi.

Kahverengi kokarca böceğinin yaklaşık 10 yıl önce Gürcistan'dan Türkiye'ye giriş yaptığını, son yıllarda bölgede sıkça görüldüğünü belirten Altınkaymak, tarım ve orman müdürlüklerinin konuyu dikkatli şekilde takip altında tuttuğunu dile getirdi.

Mekanik yöntemlerin yanı sıra feromon tuzaklarının da kahverengi kokarca zararlısı ile mücadelede kullanılmaya başlandığını anlatan Altınkaymak, "Günde 25 ila 30 kilometre uçtuğu söyleniyor. Yılda mevsimine göre iki üç nesil verdiği biliniyor. Çok çabuk yayılıyor. Sığınaklarda, ev ve ahır çatılarında, samanlıklarda, evlerin balkonlarında kışlıyor. Yaz sıcakları başladığında yaklaşık 300 çeşit ürüne zarar verdiği tespit edilmiş. Gördüğümüz yerde imha etmemiz gerekiyor, balkonlarımızda, çatılarımızda. Feromon, yani cezbedici tuzaklar yerleştirildi tarım ve orman müdürlüğü kanallarıyla." dedi.

Altınkaymak, zararlının fındık bahçelerinde ve diğer meyve ve sebzelerde görüldüğünü duyduklarına işaret ederek, "Mekanik mücadele sahada biraz zor olabilir. Bu nedenle ilaçlı mücadeleyi yapmamız lazım ancak yöredeki bahçe sahiplerinin aynı günlerde ve aynı haftalarda mücadeleyi yapmaları önemlidir. Çünkü bir bahçe ilaçlanıp diğeri ilaçlanmazsa bu sorunun üstesinden gelemeyiz. İl ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerinin tavsiye ettiği yöntemlerle ilaçlı mücadeleyi mutlaka aksatmadan yapmak gerekiyor." diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.