Dolar 32,2959
Euro 34,6960
Altın 2.408,02
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Az Bulutlu
Trabzon
16°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 16°C
Pts 17°C




















Ak Portföy GSYF sayısı 350 adet oldu

Ak Portföy GSYF sayısı 350 adet oldu
19 Nisan 2024 14:30
40
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Ak Portföy'ün Türkiye'de kurulu Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarının (GSYF) sayısı 350 oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Göktürk Işıkpınar, büyüklüğün 2024 yıl sonu itibarıyla 150 milyon dolara ulaşmasını hedeflediklerini belirtti.

Işıkpınar, Ak Portföy'ün Sabancı Ventures'ın kurulmasına destek sağladığının altını çizerek, aynı zamanda Akbank'ın çalışanları için kurduğu Akbank Venture Builder Fonu'nun kuruluşu ve yönetiminde aktif rol aldıklarını kaydetti.

Ak Portföy'ün bünyesindeki 11 adet fonla yatırım yaptıklarına işaret eden Işıkpınar, "2016 yılında başladığımız ve en aktif yatırımlarımızın devam ettiği portföyümüze, pozitif esas faaliyet karı yaratabilen büyüme sermayesi temasına ek olarak, 2020 yılında hem diğer VC fonlarına yatırım yaptığımız hem de beraber ortak yatırımlar gerçekleştirdiğimiz teknoloji temasını ekledik. 2017 yılında Türkiye'de ilk güneş enerjisi yatırımı yapan GSYF olarak, ayrıca yenilenebilir enerji temasına farklı bir dikeyde daha fazla odaklanmaya karar verdik. İlk girişim sermayesi yatırım fonunu kurduğumuz 2016'dan bugüne Türkiye'de kurulu GSYF sayısı 350 adet oldu. Bu fonların da yarısından fazlası 2022'den sonra kuruldu. İlgi çoğunlukla bir işlemde yatırıma dönüşen tutarın 200 bin dolar ile 1 milyon dolar arası olduğu tohum aşaması girişimlere yöneldi." açıklamalarında bulundu.

Kısa bir süre önce Akbank ile girişim bankacılığı müşterilerine de yatırım yapacaklarını bildiren Işıkpınar, 20 milyon dolar tutarındaki Ak Portföy Birinci Teknoloji Girişim Sermayesi Fonu kapsamında işbirliğine başladıklarının bilgisini verdi.

Işıkpınar, "Akbank LAB ile beraber çalışan girişimlere kaynak aktaracak bir işbirliği modeli geliştirdik. Ayrıca Akbank'ın uluslararası kurumsal girişim sermayesi kolu olan ve 100 milyon dolarlık sermayesiyle yola çıkan Akbank Ventures BV stratejisine katkı sağlayan çok önemli bir paydaş olduk. Ülkemizde doğan 7 unicorn girişim, hem dünyaya hem de Türkiye'ye önemli başarılar kazandırmış durumda. Biz de bu gelişimi desteklemeye devam ediyoruz. Bugüne kadar yatırım yaptığımız 42 girişim arasından 2'sinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan 15 Turcorn adayı arasında yer alması gurur verici." ifadelerini kullandı.

– "2018'den beri tohum aşaması fonları 680 milyon dolar yatırım yaptı"

Gelecek dönemde Türkiye'den çıkan Fintechler ve yapay zeka (AI) tabanlı girişimlerin potansiyel bir yatırım alanı oluşturduğuna dikkati çeken Işıkpınar, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlk turda aldığı yatırımı verimli kullanan yatırımların Serie A yatırım turunda önemli bir potansiyel oluşturacağını düşünüyoruz. 2018'den beri tohum aşaması fonlarının 1252 adet işlemde toplam 680 milyon dolar yatırım yaptıklarını görüyoruz. Bu alanda ciddi bir yoğunlaşma var. Tahminlerimize göre önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde Serie A yatırım ihtiyacının 1 milyar doları bulacağını düşünüyoruz. Bu ölçekteki girişimleri yakından takip ediyoruz. 2023'e baktığımızda tohum aşamasındaki yatırımlar kategorisinde İngiltere, Almanya ve Fransa'dan sonra Türkiye olarak 4. sırada yer aldık. Aynı başarıyı Serie A yatırımlarda da girişimcilerimizi destekleyerek göstermeliyiz."

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.