Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 15°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
15°C
Hafif Yağmurlu
Paz 14°C
Pts 16°C
Sal 19°C
Çar 20°C




















EY, Eurelectric iş birliğiyle hazırladığı e-mobilite raporunu yayımladı

EY, Eurelectric iş birliğiyle hazırladığı e-mobilite raporunu yayımladı
25 Nisan 2024 16:40
36
A+
A-

ANKARA (AA) – EY'ın Eurelectric iş birliğiyle hazırladığı e-mobilite raporuna göre, elektrikli araç (EV) satışlarının 2030'a kadar en yüksek seviyeye ulaşarak, diğer araç alternatiflerini geride bırakması bekleniyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi hizmetleri şirketi EY (Ernst & Young), Eurelectric iş birliğiyle e-mobilite raporunu yayımladı.

Buna göre, küresel çapta elektrikli araç satışları satılan tüm araçların yüzde 16'sını oluşturuyor. 2023'te 14,1 milyon yeni elektrikli aracın yollara çıktığı ve toplam stokun 40 milyonun üzerine çıktığı görülüyor.

2022'de oldukça yüksek fiyat artışlarının ardından, batarya maliyetlerinin düşüş göstermesiyle elektrikli araç satış rakamlarının olumlu yönde etkilendi. 2030'a gelindiğinde, ölçeklendirilmiş üretim, inovasyon ve gelişen ikinci el elektrikli araç pazarı sayesinde alıcılar için daha uygun fiyatlı modellerle Avrupa'da yaklaşık 75 milyon elektrikli aracın yollarda olacağı tahmin ediliyor.

– Avrupa'da her 5 araçtan biri elektrikli

Rapora göre, Avrupa'da 2023'te satılan yeni araçlar arasında 5 otomobilden birinin bataryalı elektrikli araçlar (BEV) ve şarjlı hibrit elektrikli araçlar (PHEV) olduğu görülüyor. (Ocak ve Kasım ayları arasında satışlar yüzde 25 artarak tüm araç satışlarının yüzde 23'ünü oluşturdu. 2022'de ise bu oran yüzde 21'in biraz üzerindeydi. 2030'a kadar elektrikli araç satışlarının diğer tüm alternatiflerini geride bırakacağı tahmin ediliyor.

Elektrikli araçlara olan talebin yanı sıra elektrikli ağır hizmet araçlarına da talep artıyor. Avrupa'da kamyonet satışlarının yüzde 7'sinden fazlası artık elektrikli, elektrikli kamyonlar ise 2022'de sadece yüzde 0,4 olan pazarın yüzde 1,5'ini temsil ediyor. Elektrikli otobüs satışları özellikle Fransa, İspanya ve Almanya'daki büyüme ile pazarın yüzde14'üne yükseldi.

Rapora göre, hızlı şarj cihazlarının kamusal ağının genişlemesi elektrikli araçların yaygın bir şekilde benimsenmesi sağlandı ve Avrupa'da konut dışı alanlarda şarj noktalarının sayısı 2022'de yaklaşık 530 bin iken, 2023'te artarak 744 bine yükseldi.

Hızlı ve ultra hızlı doğru akım (DC) şarj cihazlarının piyasaya sürülmesi de hızlanarak yüzde 77 artışla 100 binin üzerine çıktı. Alternatif akım (AC) şarj cihazlarının sayısı ise yüzde 36 arttı.

Mobilite sektöründe en önemli unsurlardan birinin veri olduğu ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Elektrikli araç satışları dünya çapında hızla artarken, e-mobilite ekosisteminde yeni bir zorluk ortaya çıkıyor: verilerin toplanarak birlikte çalışabilirliği. Geleceğin elektrikli araç ekosisteminde, verilerin birlikte anlam ifade etmesi, elektrikli araçların yaygınlaşmasını destekleyen hizmetleri ve tesisleri mümkün kılmak için paydaşlar arasında iş birliğini teşvik edecek. Üç temel e-mobilite faaliyet alanı olan şarj istasyonlarının optimizasyonu, akıllı şebeke entegrasyonu, şarj deneyimi iyileştirilmesi kapsamında paydaşlar arasındaki veri aktarımı verilerin birlikte çalışabilirliği için kritik öneme sahip.

Elektrikli araç ekosisteminde her araç veri üretiyor. Ancak bu verilerin çoğu günümüzde otomobil üreticileri için rekabet avantajı kaybı ve gizlilik riskleri konusundaki endişeler gibi nedenlerle paylaşılamıyor. Bu durum tüm e-mobilite verimliliğini olumsuz etkilerken, bu alandaki hizmetlerin optimize edilmesine ve EV kullanıcılarının deneyimlerinin iyileştirilmesine de engel oluyor. Bu veri kilidinin kırılması, e-mobilite sektörünün hızlanması ve Avrupa'nın kitlesel pazar tüketicilerine ulaşması açısından önem taşıyor."

Açıklamada görüşlerine yer verilen EY Türkiye Mobilite Sektör Lideri ve Vergi Bölümü Şirket Ortağı Serdar Altay, e-mobilite raporu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"İlgili raporumuza göre, 2023'te küresel çapta 14,1 milyon yeni elektrikli aracın kullanılmaya başlandığı görülüyor. Avrupa'da ise satılan her 5 otomobilden 1 tanesinin elektrikli araç olduğu gözlemleniyor. 2030'a kadar Avrupa'da yollarında 75 milyondan fazla elektrikli araç olacağı öngörülüyor. Bununla birlikte, AB'nin otomotiv sektörünü karbonsuzlaştırmaya yönelik stratejilerinin 2040'a kadar ulaşımda elektrikli araç kullanımını artırması bekleniyor. Ancak bu hedefe ulaşılabilmesi için, stratejik altyapı planlaması, maliyet tasarrufu, esneklik, teşviklerin artırılması ve gelişmiş şarj kapasitesi gibi gelişmelerin ekosisteme entegre edilmesi faydalı olacaktır. Zira, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre otomobil satışları 2024 Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 düşüşle 1,03 milyon adet oldu. Elektrikli otomobil satışları ise yüzde 11,3 düşüşle 134 bin adede geriledi.

Elektrikli araçların pazar payı da bu düşüşle beraber yüzde 13,9'dan yüzde13'e geriledi. Avrupa'da elektrikli araçlara yönelik teşviklerin bazı ülkelerde azaltılması veya kaldırılması satışların düşmesinde en önemli etken olarak görülüyor. Diğer taraftan elektrikli araçlardaki fiyat düşüşü sürüyor. Fiyat düşüşünün yanında artan menzil değerleri ve gelişen şarj altyapılarıyla beraber tekrardan satışların artmaya başlaması bekleniyor. Ayrıca e-mobilite sektöründe üretilen verilerin bir araya getirilerek anlamlı hale getirilmesi ve bu verilerin sektörün gelişmesi için kullanılması elektrikli araç ekosisteminin gelişmesi ve ilerlemesi için büyük önem taşıyor."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.