Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
18°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 19°C




















Fındıkta “kozalak akarı” uyarısı

Fındıkta “kozalak akarı” uyarısı
22 Nisan 2024 15:55
35
A+
A-

ORDU (AA) – Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındık üreticilerini, bahçelerinde kozalak akarıyla mücadeleye başlamaları konusunda uyardı.

Yılmaz, AA muhabirine, bitkisel ürünlerde hastalık ve zararlılarla mücadelenin önemine dikkati çekerek, bunlardan birisinin de kozalak akarı olduğunu söyledi.

Kozalak akarının fındığa özel bir zararlı olduğunu ifade eden Yılmaz, "Kozalak akarı fındık bitkisinin meyve, yaprak ve sürgünlerini oluşturacak tomurcukları tahrip ederek ürün kaybına ve yoğunluğun fazla olduğu bahçelerde uç kurumalarına neden olarak bitkiye zarar vermektedir. Bu zararlılar gözle görülemeyecek kadar küçüktür." dedi.

Yılmaz, kozalak akarıyla mücadelenin tam zamanı olduğuna işaret ederek, üreticilere bu dönemde mutlaka bahçelerini kontrol etmeleri ve mücadele çalışmalarını başlatmaları çağrısında bulundu.

İlaçlama çalışmasında dikkat edilmesi gerekenlere değinen Yılmaz, "İlaçlama esnasında hiçbir şey yenilip içilmemeli, gözlük, maske, eldiven, tulum ve çizme mutlaka giyilmelidir. İlaçlama bittikten sonra mutlaka bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Boş ilaç ambalajları gelişi güzel çevreye atılmamalı, uygun şekilde bertaraf edilmelidir. İlaçlama yapılan bahçelerde 10 gün süre ile hayvan otlatılmamalıdır." diye konuştu.

Yılmaz, ilaçların arılara zarar vermemesi için de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, kimyasal ilaçların arıların su içtiği kaynaklara bulaştırılmamasının son derece önemli olduğunu kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.