Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 19°C
Az Bulutlu
Trabzon
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 17°C




















Paratiroid bezinde iyi huylu tümör tespit edilen hasta Trabzon'da tedavi edildi

Paratiroid bezinde iyi huylu tümör tespit edilen hasta Trabzon'da tedavi edildi
26 Mart 2024 13:20
102
A+
A-

TRABZON (AA) – Giresunlu 59 yaşındaki Meral Sofu, paratiroid bezi adenomu teşhisiyle yönlendirildiği Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesinde sağlığına kavuştu.

Giresun'da paratiroid bezine bağlı (tiroid bezinin arkasında yer alan ve vücuttaki kalsiyum düzeyini kontrol eden bezler) sorunlar yaşayan Sofu'ya, başvurduğu hastanede paratiroid bezi adenomu (iyi huylu tümör) tanısı konuldu.

Ameliyatının risk taşıması nedeniyle Sofu, KTÜ Farabi Hastanesine yönlendirildi. Farabi Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Hasan Dinç'in muayene ettiği Sofu'nun, radyofrekans ve mikrodalga ablasyon yöntemiyle operasyonuna karar verildi.

Meral Sofu, ultrason eşliğinde iğneyle girilen iyi huylu tümörün radyofrekans ya da mikrodalgayla yakılması işlemi olan bu yöntemle sağlığına kavuştu.

Prof. Dr. Hasan Dinç, AA muhabirine, Dr. Elif Merve Bal ve Dr. Tuğrul Özmen'le yürüttükleri çalışma sonucu hastaya radyofrekans ve mikrodalga ablasyon tekniğini uyguladıklarını söyledi.

Paratiroid bezi adenomunda standart tedavinin cerrahi olduğunu ancak cerrahi operasyona uygun olmayan ya da istemeyen hastalarda radyofrekans ve mikrodalga ablasyon tekniğinin kullanıldığını anlatan Dinç, bu işlemi hastanelerinde 5 yıldır uyguladıklarını belirtti.

– "Hasta için son derece rahat bir işlem"

Dinç, bu teknikle hastaların çok daha rahat şekilde hayatlarını sürdürdüğüne işaret ederek, "Cerrahi ile mukayese edildiği zaman hasta için son derece rahat bir işlem. İşlemi lokal anestezi altında yapıyoruz. Yaklaşık 2-3 saat bekledikten sonra hastayı direkt evine gönderebiliyoruz. Dünyada son 5 yıldır yapılan bir yöntem, Türkiye'de de 5-10 merkezde yapılıyor." dedi.

Dr. Elif Merve Bal da bugüne kadar 110 hastaya uyguladıkları yöntemin güvenilir olduğunu tespit ettiklerini kaydederek, söz konusu yöntemle Türkiye Girişimsel Radyoloji Derneği tarafından düzenlenen Türk Girişimsel Radyoloji 19. Yıllık Toplantısı'nda KTÜ olarak "Sözlü Bildiri Birincilik Ödülü" aldıklarını aktardı.

Dr. Tuğrul Özmen, tedavi edilen hastaların bir yıl kadar takibinin yapıldığını dile getirerek, "Toplamda iki hastamızda geçici ses kısıklığı oldu. Sonradan onlar da düzeldi. Kalıcı bir ses kısıklığı ya da yan etkisi bulunmadı." ifadesini kullandı.

59 yaşındaki Meral Sofu ise Eynesil ilçesindeki aile hekiminin kendisini Trabzon'a yönlendirdiğini söyledi.

Cerrahi işleme gerek duymadan bir operasyon geçirdiğini ifade eden Sofu, "Çok rahat oldu, sorun yaşamadım. Hiçbir acı hissetmedim. Çok rahat günlük işlerime, hayatıma devam ettim. Herkese bu tedavi yöntemini öneririm. Prof. Dr. Hasan Dinç hocamdan ve ekibinden çok memnun kaldım." diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.