Dolar 32,3565
Euro 34,7090
Altın 2.392,81
BİST 10.161,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C




















Karmod Kıbrıs'ta besi çiftliğine buzağı kulübeleri kurdu

Karmod Kıbrıs'ta besi çiftliğine buzağı kulübeleri kurdu
27 Şubat 2024 12:00
65
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Karmod, süt ve besi hayvancılığında yeni doğanlar için geliştirdiği buzağı kulübelerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) ihraç etti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 30 adetten oluşan buzağı kulübesi Lefkoşa'da bulunan besicilik çiftliğinde kullanılmaya başlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Karmod Plastik Grubu Genel Müdürü Talay Öztürk, yeni doğan buzağı ölümlerinin azaltılmasında özel kulübelerin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de bir yılda kaybedilen buzağı sayısının çoğu ülkenin sığır sayısından fazla olduğuna dikkati çekti.

– "Ülkemizde her yıl doğan 3,4 milyon buzağı ve dananın 450-480 bini kaybediliyor"

Buzağı kulübeleri yeni doğanların, ilk 4 aylık gelişim sürecinde sağlıklı büyümelerine katkı sağladığını aktaran Öztürk, "Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre, ülkemizde her yıl doğan 3,4 milyon buzağı ve dananın 450-480 bini kaybediliyor. Bu sayı dünyadaki 81 ülkenin her birinin toplam sığır sayısından daha fazla. Kayıpların çoğu çiftliklerde bulaşıcı hastalıkların uygun olmayan barınma ortamında birbirine bulaşması sonucu meydana geliyor." ifadelerini kullandı.

Öztürk, yeni doğan buzağılarda özellikle ilk 28 günün çok önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"28 ila 4 aylık dönemde solunum yolu enfeksiyonları ölümlerde etken oluyor. Bu kritik dönemde yeni doğan buzağının içinde bulunduğu çevrenin hijyeni, ısısı, nemi, ayrı bir yerde tutulması ve özellikle altıklarının temiz ve bakımlı olması, yeterli ve kaliteli ağız sütüyle beslenmesi hayvanın bağışıklık sistemi ve hastalıklara karşı korunmasında etkili yöntemlerdendir. Buzağı kulübelerimizi yeni doğanları 0-4 ay döneminde bulaş riskinden korumak amacıyla tasarladık. Çiftliklerde her bir buzağı için bir kulübe kullanılıyor. Arka bölümde kapalı dinlenme alanı bulunuyor. Ön tarafta ise çitle çevrili gezi alanı var. Çitin ön bölümünde yemlik ve suluk yer alıyor. Yine bu bölümde beslenme takviyesi için süt biberonu buzağı kulübesi setine dahil edildi.Hayvancılık sektörüne özel geliştirdiğimiz buzağı kulübeleriyle besi çiftliği işletmelerinin iyileştirilerek buzağılarda yeni doğan ölümlerinin azaltılmasına katkı sağlamayı amaçladık."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.