Dolar 32,4581
Euro 34,7712
Altın 2.427,94
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Az Bulutlu
Trabzon
17°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 18°C
Cts 18°C




















Düzce'de pilavlı kandil geleneği 113 yıldır yaşatılıyor

Düzce'de pilavlı kandil geleneği 113 yıldır yaşatılıyor
11 Ocak 2024 19:50
77
A+
A-

DÜZCE (AA) – Düzce'de üç ayların başlangıcı Regaip Kandili'nde bir araya gelen mahalle sakinleri, evlerinde hazırladıkları pilavı camide cemaate ikram ederek 113 yıllık geleneği yaşatıyor.

Koçyazı Mahallesi Camisi'nde üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili'nde mahalle sakinleri, evlerinde hazırlayarak camideki kazana konulan pilavı, camide serdikleri örtünün üzerinde tepsilere koyarak cemaate ikram ediyor.

Camide pilav yiyen mahalle sakinleri, birlikte dua ederek dayanışma ve kaynaşmanın güzel bir örneğini sergiliyor.

Koçyazı Mahalle Muhtarı İsmet Mısır, AA muhabirine, geleneği 113 yıldır devam ettirildiğini söyledi.

Atalarından kendilerine kalan imece usulü yapılan bu etkinliği gelecek nesillere aktarma gayretinde olduklarını anlatan Mısır, "Bu gelenek vatandaşların bir arada olması için düzenlenmiş. Biz de bunu devam ettirmek istedik ve çocuklarımıza aşılıyoruz. Biz büyüklerimizden aldık çocuklarımıza aktarıyoruz." dedi.

Geleneği sürdürdükleri için büyük mutluluk yaşadıklarını dile getiren Mısır, "Ailelerimiz evlerinde tencerelerde pilav pişiriyor, biz de burada kazana koyup ikram ediyoruz. Hep birlikte olarak hem kaynaşma hem de yardımlaşma örneği oluyor. Muhtarlık olarak biz bunu yürütüyoruz. Bu manevi geleneklerimizi inşallah yürütmeye devam ederiz. Bayramlar gibi insanlar birbirlerinin kandillerini kutlayıp kucaklaşıyor, küsler barışıyor ve kaynaşma sağlanıyor." ifadelerini kullandı.

Mahalle sakini 95 yaşındaki Mehmet Yazıcı da bu geleneği babasından gördüğünü belirterek "Önceden durumu iyi olmayanların evlerine gidilirdi. Şimdiki gibi imkanlar, böyle camiler yoktu. Şimdilerde bu, camilere taşındı." diye konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.