Dolar 32,2099
Euro 34,7962
Altın 2.425,30
BİST 10.174,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 14°C
Az Bulutlu
Trabzon
14°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C




















BSH gıda atıklarını “Siyah Altın”a dönüştürüyor

– BSH Grubu’nun üretim tesislerinden biri olan BSH Türkiye Çerkezköy Kampüsü’nde, gıda atıkları kompostlaştırma yöntemiyle verimli kompost toprağına dönüştürülecek

BSH gıda atıklarını “Siyah Altın”a dönüştürüyor
10 Ocak 2024 11:45
70
A+
A-

İSTANBUL (AA) – BSH Türkiye, gıda atıklarını kompost yöntemiyle "Siyah Altın" olarak bilinen organik toprak düzenleyici ürüne dönüştürme projesi başlattı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, BSH Ev Aletleri, enerji ve su tasarrufu sağlayan ürün yelpazesinin yanı sıra üretim süreçlerinde ve tüm operasyonlarında yeşil adımlar atmaya devam ediyor.

BSH Grubu’nun üretim tesislerinden biri olan BSH Türkiye Çerkezköy Kampüsü'nde, gıda atıkları kompostlaştırma yöntemiyle verimli kompost toprağına dönüştürülecek.

BSH Türkiye’nin 550 bin metrekare alan üzerine kurulu yerleşkesinde uygulanan proje kapsamında, günlük 9 bin kişilik kapasiteli yemekhaneden elde edilen biyobozunur atıklar, kompost makinesinde önce fiziksel olarak sonra da oksijenli ortamda mikroorganizmalar vasıtasıyla belirli bir sürede biyolojik olarak parçalanarak komposta dönüştürülüyor.

Biyobozunur atıkların kompostlaştırılma süreci yaklaşık iki ay sürerken, üretilen kompost 15 gün içinde kullanıma hazır hale geliyor. Sürecin sonucunda elde edilen toprak düzenleyici ürün, içerdiği besleyici element ve mineraller ile kampüs içerisindeki yeşil alanlarda kullanılıyor. Proje ile kampüsün yeşil alan düzenlemesinde kullanılan hayvansal ve kimyasal gübre oranının yüzde 60 azaltılması hedefleniyor.

Çevresel atıkları azaltarak daha sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmayı hedefleyen proje ile BSH Türkiye, beş ayda 2 bin 800 kilogram biyobozunur atığı işleyerek yaklaşık Bin 230 kilogram kompost toprağı elde etti. Böylece, yemek hazırlama ve yemek sonrası oluşan biyobozunur atıkların doğa dostu şekilde yeniden değerlendirilmesi sağlanırken, karbonmonoksit ve dünyayı ısıtma potansiyeli karbondioksitten yaklaşık 25 kat daha yüksek olan metan gazı salınımlarının da büyük ölçüde önüne geçilmiş oluyor.

– 2030’da yüzde 100 yeşil enerji hedefi

Şirket, çevresel sürdürülebilirlik adına hem su ve enerji tasarrufuna yönelik yatırımlar yapıyor hem de suyun tekrar kullanımı, güneşten enerji üretme ve bu enerjiyi operasyonlarında kullanma gibi projelerle yeşil adımlar atmaya devam ediyor. 2017-2022'yi kapsayan toplam yaklaşık 405 bin metreküp su tasarrufu sağlayan BSH Türkiye, 2023'ün ilk altı ayında da 3,75 milyon kilovat enerji tasarrufu yaptı ve yaklaşık 1550 ton karbondioksit salımını önledi.

BSH Türkiye, üretim tesislerini 2030 itibarıyla yüzde 100 yeşil enerjiyle çalışır hale getirmeyi hedefliyor. 2030 hedefleri arasında ayrıca BSH ürünlerinin yüzde 50’sini geri dönüştürülmüş malzemelerden üretmek ve cihazlarda bulunan yeniden kullanılabilir malzeme oranını en az yüzde 95’e çıkarmak var.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.