Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 19°C
Az Bulutlu
Trabzon
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 17°C




















Aşık Veysel, vefatının 50. yılında Samsun'da anıldı

Aşık Veysel, vefatının 50. yılında Samsun'da anıldı
26 Aralık 2023 21:50
86
A+
A-

SAMSUN (AA) – Samsun'da, Aşık Veysel'in vefatının 50. yılı dolayısıyla "Dostlar Onu Hatırlıyor" programı düzenlendi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Hacı Bektaşi Veli Araştırmaları Topluluğunca "2023 UNESCO Dünya Aşık Veysel Yılı" kapsamında düzenlenen programa Aşık Veysel'in torunu, Aşık Veysel Kültür Derneği Danışma Kurulu Üyesi Gündüz Şatıroğlu da katıldı.

Şatıroğlu, OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki programda dedesi Aşık Veysel'in anıları ile ilgili sunum yaptı.

Samsun'da aşıklık geleneğini "Aşık Obalı" mahlasıyla devam ettiren Mustafa Bilir de programda, Aşık Veysel'in eserlerden bazılarını seslendirdi.

OMÜ Hacı Bektaşi Veli Araştırmaları Topluluğu üyeleri ise şiir dinletisi gerçekleştirdi.

Gündüz Şatıroğlu, AA muhabirine, dedesi Aşık Veysel'in gençlere çok önem verdiğini, kendisinin de dedesi gibi gençlerin yaptığı organizasyonlara katılmaya çalıştığını söyledi.

Gençlerin, torunu ya da herhangi bir akrabasını gördüklerinde Aşık Veysel ile buluşmuş gibi duygulandıklarını dile getiren Şatıroğlu, "Çok çok onur verici, böyle bir duygu yoğunluğu içinde bulunmak. Oluşturduğum bir Aşık Veysel arşivi var, o arşivde gördüğüm, hissettiğim Aşık Veysel'i konuşacağız gençlerle. Babam Bahri Şatıroğlu'nun korudukları ve yazdıkları üzerine inşa ettiğim bir arşiv bu. Sahaflardan topladığım dergiler, gazeteler, kitaplar, taş plaklar, ona dair bir sürü materyal. Bunlar üzerine konuşacağız. Hatta onların duymak, görmek, sormak istediği şeyler varsa biraz da bunlara yol alacağız." ifadelerini kullandı.

Aşık Veysel Kültür Derneğini, Aşık Veysel'in kendisinin kurduğunu vurgulayan Şatıroğlu, şunları kaydetti:

"Dedemin 1972'de, yani hayattayken kurduğu bir dernek. Ben o derneğin 2015-2018 dönemi başkanlığını yaptım. O dönemde de yine gençlerle birçok proje yaptık. Hacettepe Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Ufuk Üniversitesi gibi birçok üniversitede yine Aşık Veysel gençlerle buluştu. Şu an derneğin danışma kurulu üyesiyim. Dernek yine aktif olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Ben de tabii elimden gelen her türlü desteği sağlıyorum."

Programa OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, OMÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Şener Şentürk, OMÜ Hacı Bektaşi Veli Araştırmaları Topluluğu Başkanı Doç. Dr. İbrahim Gül ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.