Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Az Bulutlu
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C




















Medical Point Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aksoy:

– “Anjiyografi, işinde uzman bir doktor tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Birçok merkezde modern teknolojiyle ve deneyimli kardiyologlar bu işlemi başarıyla yaptığı için deneyimsizliğe bağlı risk durumu geçmişte kalmıştır”

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aksoy:
13 Kasım 2023 16:00
82
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Medical Point Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Aksoy, anjiyografinin işinde uzman bir doktor tarafından profesyonel şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, "Birçok merkezde modern teknolojiyle ve deneyimli kardiyologlar bu işlemi başarıyla yaptığı için deneyimsizliğe bağlı risk durumu geçmişte kalmıştır." ifadelerini kullandı.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Aksoy, anjiyografi veya anjiyo işlemi hakkında bilgi verdi.

Aksoy, anjiyo ile damarda bir darlık, tıkanıklık olup olmadığı hakkında net olarak bilgi edinilebildiğini, bu şekilde, hem teşhis hem tedavide izlenilecek yöntemin belirlendiğini anlattı.

Anjiyo yönteminin uygulanması için hastalığı işaret eden en önemli belirtinin göğüs ağrısı olduğuna işaret eden Aksoy, "Bu durumda iki farklı yaklaşımla koroner anjiyografi yapılmasını önermekteyiz. Uzman hekim gözetiminde muayene edilen hastada, kalp krizi riski gibi bir faktör tespit edildiğinde bazı testlere gerek duymadan doğrudan anjiyografi yapılabilmektedir. Akut kalp krizi sırasında da direkt olarak anjiyografi uygulanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Burada hedeflenenin kalp damarlarının görüntülenmesinin ötesinde, tıkalı damarı zamanında tespit ederek kalp krizini durdurmaya yönelik damarların açılması işleminin gerçekleştirilmesi olduğuna vurgu yapan Aksoy, şu bilgileri verdi:

"Balon anjiyo plasti ve stentleme işlemi de anjiyografi ile birlikte gerçekleştirilerek kalp krizi başladıktan sonra ilk iki saat içinde durdurabilmektir. Bu şekilde hem ölüm riski en aza indirgendiği gibi, hasta uzun dönemde geçirmiş olduğu kalp krizinin etkilerinden kurtarılmış olmaktadır. Hastanın şikayetlerini dikkate alarak durumun daha az ciddi olduğu düşünüldüğünde ikinci yönteme başvurulmaktadır. Hasta belli bir eforla göğüs ağrısından muzdarip ise bu durumda kalp damarlarında bir problem olduğundan şüphelenilmektedir. Burada durum çok acil olmadığı için koroner anjiyografi kararı efor testi sintigrafi (talyum testi olarak da bilinir) gibi bazı ön testlerle yorumlanmaktadır. Bunlar temel anjiyografi yapılmasına gerek olup olmadığını ortaya çıkaran testlerdir. Bu testlerde kalpte kanlanma yetersizliğine ait bulgular varsa bu hastalara anjiyografi tavsiye edilmektedir."

– "Kalbimizi korumak için sigarayı bırakmak oldukça önemli"

Prof. Dr. Aksoy, kasıktan yapılan yöntemde işlem sonrasında 5 ile 6 saat yatakta istirahat etmenin kanama kontrolü açısından hayati öneme sahip bir durum olduğunu belirtti.

Bilekten yapılan anjiyonun (radial anjiyo) avantajının da işlem sonrası hastanın daha kısa sürede taburcu edilebilmesi olduğunu aktaran Aksoy, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Anjiyografi işinde uzman bir doktor tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Birçok merkezde modern teknolojiyle ve deneyimli kardiyologlar bu işlemi başarıyla yaptığı için deneyimsizliğe bağlı risk durumu geçmişte kalmıştır. Bazı hastalar komplikasyon denilen istenmeyen durumların ortaya çıkması açısından daha riskli grupların başında yer almaktadır. Bilhassa 75 yaşın üzerinde damar kireçlenmesi yoğun olduğu için başlangıç kısmından kalbe kadar ulaşan damar yollarında kireçlenme de risk faktörüne neden olmaktadır. İkinci riskli grup vücut kitlesi düşük zayıf ve kısa boylu kadınlardır. Bunun dışında obezite ve şeker hastaları risk grubunda bulunabilmektedir. Yapılan işlemin gereği ne kadar acilse (akut kalp krizi gibi) riski de o kadar yüksektir. Acil girişimlerde tıkalı damar açılması hayat kurtarıcı olduğundan daha riskli olmasına rağmen sağ kalım oranını artıran bir faktör olarak anjiyografi yapılır."

Aksoy, Medical Point Gaziantep olarak üç boyutlu görüntülemeyi bölgeya sunduklarını, bunun hem teşhisin daha doğru bir şekilde yapılmasında hem de sorunlu bölgeye anında müdahale imkanı sağlayarak en etkin tedaviyi gerçekleştirmede önemli olduğunu aktardı.

Kalbi korumak için sigarayı bırakmanın oldukça önemli olduğuna işaret eden Aksoy, "Kolesterol seviyesinin risk düzeyinin altında olmasına dikkat edilmelidir. Haftanın en az dört günü egzersiz yapılmalıdır. Fazla kilolardan kurtulmak ise yaşam kalitesini artıran bir faktördür. Dengeli ve sağlıklı beslenmek oldukça etkilidir. Bunların dışında aileden gelen genetik faktörler, yaş ve kalp krizi riski ise ne yazık ki değiştirilemeyecek faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Şeker hastalığı olanlar hiçbir şikayetleri olmasa dahi kalp damar hastası olarak kabul edilmektedir. Her şeker hastası kalp krizi geçirmiş bir kişi gibi, kalp hastalığına bağlı ölüm riski taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.