Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
18°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 19°C




















Seda Arpacı: Kilo Almanızın Nedeni Duygusal Açlık

Seda Arpacı: Kilo Almanızın Nedeni Duygusal Açlık
19 Ekim 2023 17:31
123
A+
A-

Bazen bizi besinlere götüren aslında midemiz değil, duygularımızdır… Bu durumda duygusal açlık çekeriz… Özellikle de kaygı, sinirlilik ve huzursuzluk gibi olumsuz duygularımız  yeme arzumuzu tetikler.

Gıda Mühendisi ve birçok ünlü isme de yaşam koçluğu yapan Kişisel Gelişim ve Enerji Eğitmeni Seda Arpacı, duygusal açlıkta kişinin genellikle karbonhidratlı yiyeceklere yöneldiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: Arpacı, “Duygusal açlıkta kişi aniden aç olduğunu hisseder ve genellikle karbonhidrat , yağ ağırlıklı gıdalara eğilim gösterir. Doyma hissi değil, sürekli ve hızlı yeme isteği vardır. Yedikten sonra suçluluk hisseder ve aynı zamanda da tuhaf bir rahatlama yaşar” dedi.

Duygusal Açlık Nedir, Neden Olur?

Başladığımız diyeti devam ettiremememizin nedeninin “aşırı yeme arzusu” olduğunu belirten Seda Arpacı, “Bütün duygularımız arzuladığımız besinlerde saklı. ‘Hangi duygunu bastırmak istediğini’ kendine sor ve cevapla. Amacımız iştahınızı kapatmak değil iyileştirmek. Devamlı çikolata yeme isteğiniz olduğu zamanla, durmadan cips yemek istediğiniz zaman arasında duygusal farklılıklarınız var. Bu durumda farkındalık geliştirmemiz önemli. Aşırı yeme isteğimizi yorumlayıp  ne anlama geldiğinin farkına varınca iştahınız iyileşir. Hangi negatif duygumuzu bastırmak için yemeği kullanıyoruz? Hangi durumlarda kendimizi yemek yerken buluyoruz? Tükettiğimiz her gıdanın bizde duygusal bir karşılığı var. İştahımızı iyileştirmedikçe yaptığımız diyetler geçici bir rahatlama sağlayacak “dedi… Başarılı çalışmalarından dolayı birçok kez plaketle ödüllendirilen Arpacı, geçtiğimiz günlerde düzenlenen Türkiye Kristal Ödülleri’nde sahibi olduğu Gold Akademi olarak ödüle layık görüldü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.