Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 19°C
Az Bulutlu
Trabzon
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C




















Yassı Çemen Savaşı önemi ve özeti

Yassı Çemen Savaşı, tarihteki iki büyük Türk devletinin karşı karşıya geldiği bir savaştır. Yassı Çemen Savaşı nedenleri ve sonuçları itibariyle bölgede siyasi ve coğrafi açıdan birçok kökten değişikliğe öncülük etmiş, sınırları değiştirmiş ve bir ölçüde, ilerleyen yıllar için Anadolu coğrafyasının kaderini tayin etmiştir.

Yassı Çemen Savaşı önemi ve özeti
24 Haziran 2022 18:04
270
A+
A-

Yassı Çemen Savaşı önemi ve özeti, Yassı Çemen Savaşı tarihi, nedenleri, sonuçları ve tarafları gibi sorulara ışık tuttuğumuz yazımızı, sizler için hazırladık. Keyifli okumalar…

  • TÜRK TARİHİNE YÖN VEREN SAVAŞLAR
    TÜRK TARİHİNE YÖN VEREN SAVAŞLAR

Yassı Çemen Savaşı Kimler Arasında Oldu?

Yassı Çemen Savaşı, bir tarafta Alaeddin Keykubad önderliğindeki Anadolu Selçuklu Devleti ve Eyyubiler İttifakı; diğer tarafta da Celaleddin Harezmşah komutasındaki Harezmşahlar Devleti arasında olmuştur. Anadolu Selçuklu ve Eyyubiler’in kesin galibiyetiyle sonuçlanmıştır.

Yassı Çemen Savaşı Özeti ve Tarihi

Harezmşahlar Devleti günümüzdeki Afganistan, Özbekistan coğrafyasında gücünü pekiştiren ve hüküm süren bir Türk devletiydi. Etki alanını İran’a kadar genişletmiş olan Harezmşahlar, 1200 yılında Orta Asya’da ortaya çıkan Moğol istilası neticesinde Moğolların açık hedefi haline gelmişti. Moğollar karşısında Semerkand ve Buhara gibi önemli kentlerini kaybeden Harezmşahlar’ın hükümdarı Celaleddin Harezmşah, Moğol istilasından sakınmak için topladığı ordusuyla beraber, önce Hindistan’a, oradan da Doğu Anadolu coğrafyasına yöneldi. Doğu Anadolu coğrafyasını kontrol eden Anadolu Selçuklu Devleti ile Harezmşahlar arasında var olan iyi ilişkiler, Moğolların bu iki Türk devletinin arasını açması sonucu bozulmaya başlamıştı. Bu ihtilaflı ilişki üzerine, iki devlet arasında sorunlu bir bölge olan Ahlat’ın, Harezmşahlar tarafından işgal edilmesi de eklenince yaşanacak olan savaş artık kaçınılmaz hale gelmişti.

Tüm bu sürecin sonunda iki ordu bugünkü Erzincan ve Sivas yakınlarında karşı karşıya gelmiştir. Türk tarihi açısından ağır sonuçları olan Yassı Çemen Savaşı tarihi ise 10 – 12 Ağustos 1230 ‘dur ve iki gün sürmüştür.

Yassı Çemen Savaşı Nedenleri

Yassı Çemen Savaşı Sonuçları

Yassı Çemen Savaşı Önemi

Yassı Çemen Savaşı sonuçlarından belki de en önemlisi Harezmşahlar Devleti’nin yıkılması olmuştur. Harezmşahların tarih sahnesinden silinmesiyle Moğollar ile Anadolu Selçuklu arasında tampon görevi görecek herhangi bir engel kalmamıştır. Bunun neticesinde Anadolu coğrafyası Moğol istilasına açık hale gelmiş ve 1243 yılında gerçekleşecek olan Kösedağ Savaşı sonucunda Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılacak olmasının önü açılmıştır. Yaşanan bu gelişmelerden hareketle, Yassı Çemen Savaşı önemi açısından incelendiğinde, Türk devletleri tarihinde önemli bir yer tutmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.