Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 14°C
Az Bulutlu
Trabzon
14°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 20°C
Per 19°C




















Yurthaber61 Trabzonspor’un Akyazı raporuna ulaştı! Çökme iddialarına cevap…

Yurthaber61 Trabzonspor’un Akyazı raporuna ulaştı! Çökme iddialarına cevap…
22 Şubat 2022 17:23
275
A+
A-

Trabzonspor’un sahasının bulunduğu Akyazı Dolgu alanıyla ilgili son dönemde ortaya atılan iddialar şehirde tartışma konusu oldu.

Stadyum ve Şehir Hastanesi inşaatının sürdüğü dolgu alanı ile ilgili araştırmalar yürüten Prof. Dr. Ertan Gökalp ile Öğretim Üyesi Fırat Altıntaş’ın uluslarası bir dergide yayınlanan makalesinde Avrupa Uzay Ajansına ait ‘Sentinel – 1’ uydusundan elde edilen 3 yıllık verilere göre dolgunun yılda 9.7 milimetre çöktüğü, bazı alanların ise 3.9 milimetreye kadar yükseldiği ifade edildi.

STADYUM FORE KAZIKLAR ÜZERİNDE, DOLGUYA YÜK BİNDİRMİYOR


Dolgu alanı ile ilgili ortaya atılan bu iddialar, sonrasında Fore Kazıklar üzerine yapılan yani dolgu alanına hiç yük bindirmeyen Trabzonspor’un stadı Medical Park ile ilgili de yeni tartışmaların yaşanmasına neden oldu.

TRABZONSPOR’UN STADI İLE İLGİLİ ALGI


Stadyum ile ilgili her hangi bir araştırma yapılmamasına rağmen, konu kamuoyunda sanki Trabzonspor’un stadı çöküyormuş gibi algı oluşturulunca bordo – mavililerde mecburen topa girdi.

93 ATMOSFERİK OLAY MEYDANA GELDİ


Konunun bu şekilde tartışmaya açılması, Trabzonspor’un yaptığı araştırmada ise dikkat çeken veriler ortaya çıktı. Trabzonspor kaynaklarından edinilen bilgiye göre, tartışmaya konu olan makalenin içeriğini oluşturan çalışmada, çalışma süresi boyunca toplamda 93 atmosferik olayın gerçekleştiğine dikkat çekildi.

STANDART SAPMANIN ORTALAMASI


Konuyla ilgili Trabzonspor kaynakları yaptıkları çalışmanın ardından ise, “Araştırma, harita mühendisliğinin ölçme değerlendirme alanında yapılan uydu üzerinden ölçüm tekniklerinin hassasiyetinin denenmesi üzerinedir. Bu çalışmalarda ölçüm yapılırken birçok uydu kullanılmakta ve bu uydulardan toplanan verilerin değerlendirilerek yerindeki ölçümlerle kıyaslama yapılması hedeflenmektedir. Bu ölçümler yapılırken uyduların sayısı ve atmosferik olaylar ölçüm hassasiyetini etkilemekte ve sapmalar gerçekleştirmektedir. Tartışmaya dayanak gösterilen makalenin içeriğini oluşturan çalışmada çalışma süresi boyunca 93 adet atmosferik olay gerçekleşmiştir. Bu çalışmanın hassasiyete bağlı kabul edilen sapma değeri 0.4 – 1.3 mm/yıl arasında ve standart sapmaların ortalaması 0.7 mm/yıl olarak kabul edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

DOLGU ALANINDA KABUL EDİLEBİLİR… 


Bilimsel makalede yapılan çalışmaların Akyazı Spor Kompleksinin dolgu ile oluşturulmuş açık alanlarında yapıldığı, stadyumla ilgili her hangi bir ölçüm yapılmadığına dikkat çeken Trabzonspor kaynakları,  “İlgili makalede yer alan çalışma Akyazı Spor Kompleksinin dolgu ile oluşturulmuş açık alanlarında yapılmış olup stadyum yapısına ilişkin hiçbir ölçüm yapılmamıştır. Arazide sabit tutulan ölçü noktaları yeşil alanlarda ve peyzaj alanlarındadır. Bu sebeple yapılan değerlendirmelerin hiçbiri stadyum yapısı ile ilgili değerlendirme yapılmasına altlık değildir ve stadyum yapısını hiçbir şekilde ilgilendirmemektedir. Ayrıca, uydular kullanılarak oluşturulan dolgu sahasındaki verilerin tamamı mühendislik açısından öngörülen ve kabul edilebilir sınırlar içerisindedir.  Bu husus makalede de “Alanda genel olarak heterojen ve değişken deformasyonlar görülüyor, dolgu alanı olduğu için de bu normal olarak kabul edilmiştir.” ifadeleri ile yer bulmuştur” şeklinde kaydedildi.

STADYUMUN YAPISININ… 


Trabzonspor kaynakları, yapılan tartışmalara ise şu şekilde noktayı koydu: 
“Özetle, tartışmaya konu edilen makalede çalışmanın ölçme değerlendirme olduğu, stadyum yapısının ve temel sisteminin yapısal hareketlerini araştırmaya yönelik olmadığı ve yapısal değerlendirme için yapılmadığı, bunlara ilişkin herhangi bir kanaat oluşturmayacağının bilinmesi gereklidir.

OLUMSUZ İDDİALAR TEKRAREN GÜNDEME GETİRİLİYOR

Şehrimizin ve ülkemizin önemli yatırımlarından biri olan Akyazı Spor Kompleksi ile ilgili belirli dönemlerde tekraren gündeme gelen olumsuz haberler ve görüşler hem kulübümüzü hem de bu yatırımını değersizleştirmektedir. Konunun kulübümüz tarafından hassasiyetle takip edildiğinin kamuoyu tarafından bilinmesi gerekir.

ODTÜ TARAFINDAN SÜREKLİ DENETLENİYOR

Stadyum yapısının, TFF Tesisler Güvenlik Kriterleri gereği bağımsız yapı denetim firması tarafından her yıl incelenerek raporlandığı ayrıca ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından da bağımsız denetleme yapılarak uygunluk raporlarının bulunduğunu ve bu incelemelerin düzenli olarak sürdüğünü taraftarlarımızın ve misafirlerimizin bilmesi gerekir. Tesislerimizi kullanan tüm misafirlerimizin gönül rahatlığı ile spor kompleksini kullanmaya ve ülkemizin en önemli tesislerinden birine sahip olan kulübümüzü desteklemeye devam etmesini diliyoruz”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.