Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 18°C
Az Bulutlu
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C




















60 Yıllık Özlem Sona Erdi

60 Yıllık Özlem Sona Erdi
18 Şubat 2022 20:44
224
A+
A-

60 yıllık özlem sona erdi. Öğretmenlik Meslek Kanunu, yürürlüğe girdi. Yasalaşan bu Kanun ile eğitim öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleriyle kariyer basamaklarında ilerlemelerinin düzenlenmesi amaçlanmaktadır. Kabul edilen bu kanun ile öğretmenlerin adaylıkları, nitelikleri, statüleri, kariyer basamakları ve ilave hakları yeniden düzenlenecek. Öğretmenlik mesleğinin bir kariyer yolu olarak tasarlanmasında öğretmenlerimizin mesleki birikimleri ve gelişimleri dikkate alınacak.

 

3600 EK GÖSTERGE TAMAM

 

Kanun kapsamında öğretmenlerimizin özlük haklarına yönelik yapılan iyileştirmelere ek olarak birinci derecedeki öğretmenlerimizin ek göstergesi 3600’e çıkarıldığını belirten Müdür Fettahoğlu, “Diğer derecedeki öğretmenlerimizin ek göstergelerinde de bununla orantılı olarak artış yapılacak. Ayrıca Uzman ve Başöğretmen unvanı alanların mevcut derecelerine bir derece daha eklenecek”

 

ÖĞRETMENLİK ÖZEL BİR İHTİSAS MESLEĞİDİR

 

Öğretmenliğin “eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği” olarak tanımlandığını belirten Müdür Fettahoğlu, “Teklife göre öğretmenler, aday öğretmenlik döneminden sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve başöğretmen” olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak. Aday öğretmenlik dâhil, öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlardan mesleki gelişime yönelik düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı’nı ve mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış, sınavda başarılı olan öğretmenlere “Uzman Öğretmen” sertifikası verilecek.

 

UZMAN ÖĞRETMEN VE BAŞÖĞRETMEN

 

Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan ve mesleki gelişime yönelik düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programı’nı tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlara ve sınavda başarılı olanlara “Başöğretmen” sertifikası verilecek. Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar, uzman öğretmen unvanı için öngörülen doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak. Eğitim kurumu yöneticiliği ve sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler öğretmenlik süresinin hesabında dikkate alınacak.

 

Uzman öğretmen eğitim öğretim tazminatı %20’den %60’a; Başöğretmen eğitim öğretim tazminatı ise %40’dan %120’ye çıkartılacak.

 

Bu Kanun ile Sözleşmeli Öğretmenlerimiz de yeni haklara kavuşmuş olacaktır.

 

Bu Kanun Nasıl Oluşturuldu?

Bu kanun oluşturulurken 1962’den bu yana Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili sunulan tüm öneriler, alandaki eğitim paydaşlarının tasarı önerileri ve 20. Millî Eğitim Şûrası’nda sunulan görüşlerde alınan ortak kararlar dikkate alınmıştır.

Bu kanun ile Türkiye eğitim tarihinde ilk kez müstakil bir öğretmenlik meslek kanunu çıkarılmış oldu. Yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun şimdiden öğretmenlerimize ve tüm eğitim ailesine hayırlı olmasını diliyoruz.” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.