Dolar 32,2305
Euro 34,7696
Altın 2.458,41
BİST 10.344,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 19°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
19°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 16°C




















Nazlanma”, “Bizi istihdam et

Nazlanma”, “Bizi istihdam et
10 Aralık 2021 10:35
302
A+
A-

Hamburg’da iş piyasasındaki ırkçı ayrımcılığa dikkat çekmek isteyen gençlerin, “Stell’ dich nicht an, stell’ uns ein” başlıklı belgesel filmi, Hamburg İş Müzesi’nde düzenlenen bir etkinlikle tartışıldı. Institut für Konfliktaustragung und Mediation e. V. tarafından yapıldı. Für Konfliktaustragung und Mediation e. V. (IKM) kurumunun desteğiyle yapılan kısa filmde Sahra Naser, Salma Hajam ve Aicha Abdoulaye, iş piyasasında yaşadıkları ayrımcılığı paylaştılar. Nadin, Alisa ve Kadischa’nın katkı sunduğu filmde gençler, aynayı karşı tarafa çevirerek iş başvurusu yapan Alman ‘Thorsten’e, “Evinizde de Almanca mı konuşuyorsunuz?”, “Ailenizin kökeni nerden geliyor?”, “İşten eve geç giderseniz kız arkadaşınız sorun çıkarır mı?”, “Niçin sakalınız yok?”, “Sizin kültürünüzde bu durum nasıl?” tarzı sorular soran göçmen kökenli gençler, çoğulcu topluma yönelik, “Siz bunları yaşamıyorsunuz ama biz her gün yaşıyoruz ve yaşadığımız bu tecrübeler bizi derinden yaralıyor. Bunların artık düzelmesini istiyoruz. Değişimin kendisi olalım, ırkçılığa karşı birlik olalım” mesajı verdiler.

 

Film tanıtımına davetli olarak katılan SPD’li Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Barış Öneş de tecrübelerini aktararak gençlere destek verdi. Aynı zamanda Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ve 450 kamu şirketini kapsayan Kamu Teşebbüsleri Komisyonu üyesi olan Barış Öneş, iş piyasasında göçmenlere yönelik ayrımcılıkla ilgili şunları söyledi:

“Gençlerin hazırladığı bu anlamlı filmde gördüklerim, duyduklarım benim için sürpriz olmadı zira ben de buna benzer ayrımcılıklar yaşadım. Maalesef çevremizden de duyuyoruz gençlerin kısa filme yansıttıkları önyargılı soruları. Hamburg’da yaşayan 18 yaş altı nüfusun yüzde 53’ü göçmen kökenli gençler ve onlar artık çoğunluğu oluşturuyorlar. Onları kısıtlamak ya da engellemek yerine yeteneklerini geliştirmelerine olanak sunduğumuz zaman ülkemiz kazanacaktır”

 

Kamusal alana daha fazla göçmen kökenli genci kazandırmak için yürütülen “Wir sind Hamburg! Bist du dabei!” sloganlı kampanyayı da tanıtan Öneş kampanya ile ilgili şunları söyledi:

“2006 yılında resmi kurumlarda meslek eğitimi yapan göçmen kökenli gençlerin oranı yüzde 5-6’larda iken başlatılan bu kampanya sayesinde yüzde 20’lere yükseldi. Başvuruların oranının yüzde 27’lerde olması büyük başarıdır. En büyük şirket devlettir ve en az 5 milyon insan çalışıyor burada. Resmi kurumlarda, idarede göçmen kökenli insanlarımızın çalışması artık sürpriz değil hayatın gerçeği, normali olması lazım. Hamburg’da binlerce meslek eğitim

yeri halen boş ve şirketler dışardan kalifiye eleman alıyor. Bunun yerine göçmen kökenli gençlerimizin potansiyellerini, yeteneklerini destekleyerek onları kazanabiliriz. İnsanların görünüşüne, cinsiyetine önem vermeyen bir toplum arzu ediyorum. Her insan değerli ve herkes eşittir”.

 

Yönetmenliğini Martin Steimann’ın, proje müdürlüğünü Nadine Wiese’nin yaptığı kısa filmi ve Hamburg İş Müzesi’ndeki tartışma programını bu linkte

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.