Dolar 32,5959
Euro 34,8272
Altın 2.498,18
BİST 9.461,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Parçalı Bulutlu
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 18°C
Sal 25°C




















AKÇAABAT ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

AKÇAABAT ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
17 Haziran 2021 17:02
1.029
A+
A-

AKÇAABAT MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ OKUL MÜDÜRÜ SY.SÜLEYMAN DEĞERMENCİ’DEN MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM NE ZAMAN BAŞLAR VE HANGİ OKULLARDA VERİLİR KONUSUNDA BİLGİ ALDIK VE OKULUN TANITIMINI DİNLEDİK.  BÖLGEMİZDE BULUNAN OKULUMUZU BİZLERE TANITTIĞI İÇİN KENDİSİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM…

SÜLEYMAN DEĞERMENCİ; Mesleki ve teknik eğitim okullarına 8’inci sınıfı tamamlayan herkes başvurabilir.

Mesleki ve teknik eğitim veren okullar:

1-Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri,

2-Çok Programlı Anadolu Liseleri ve Mesleki Eğitim Merkezleridir.

3-Ayrıca resim, müzik veya spor alanında özel bir yeteneğinizin olduğunu düşünüyorsanız;

4-Spor Liseleri veya Güzel Sanatlar Liselerine de kayıt yaptırabilirsiniz.

MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİME NASIL KAYIT YAPILIR?

Resmi/özel ortaokulları, İmam hatip ortaokullarını, Açıköğretim Ortaokulunu, yurtdışında e-Okul sistemine kayıtlı bulunan bir ortaokulu veya bünyesinde özel ilköğretim programı uygulanan Araştırma, Geliştirme, Eğitim ve Uygulama Merkezini (ARGEM) bitiren öğrencilerden öğretim yılının başlayacağı tarihte 18 yaşını bitirmemiş olanlar bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda;

a) Merkezi sınav puanıyla,

b) Ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullara tercihe bağlı olarak,

c) Ortaöğretim kayıt alanı dışındaki pansiyonlu okullara tercihe bağlı olarak,

ç) Merkezi sınav ile birlikte mülakat Yeterliliği sınavı puanıyla,

d) Yetenek sınav puanıyla, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptırabilirler.

•DEĞERLENDİRME KRITERLERİ MÜLAKAT PUAN DEĞERİ NASIL HESAPLANMAKTADIR?

●Komisyon üyesinin değerlendirme puanı

●Merkezi sınav girişi puanı

Mülakata çağırılan öğrenciler Merkezi Sınav Puanlarına göre aşağıdaki tabloda yer aldığı gibi değerlendirilir.

●Yabancı Dil Puanı : 30 puan

Öğrenciler 8 inci sınıf yabancı dil dersi yılsonu başarı puanına göre aşağıdaki tabloya göre değerlendirilecektir.

●Mesleki İlgi ve Mesleğe Yatkınlığı :10 puan

Öğrencinin mesleğe ilgisi, yatkınlığı, fiziksel uygunluğu, anlama-kavrama ve ifade yeteneği ile anne ve/veya babasına ait çalışır durumda bir işyeri bulunması 40 puan üzerinden değerlendirilecektir;

●Fiziksel uygunluk :10 puan

Öğrenci, meslek alanının gerektirdiği fiziki yeterliliklere göre (doğru duruş, bedensel hareketlerde koordinasyon, esneklik, dayanıklılık, denge vb) değerlendirilecektir.

● Alanıyla ilgili katıldığı yarışmalardan aldığı dereceler : 5 Puan

Öğrenci alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası yarışmalarda aldığı ödülleri belgelendirdiğinde aşağıdaki gibi değerlendirilecektir.

●Uluslararası yarışmalardan aldığı derecesi ilk dört kategori :5 puan

●   Ulusal yarışmalardan aldığı derecesi ilk dört kategori :4 puan

●İl düzeyindeki yarışmalardan aldığı derecesi ilk dört kategori :3 puan

●Anlama-Kavrama ve İfade Yeteneği : 15 Puan

●Alana olan ilgisinin de tespit edilmesi amacıyla öğrencinin anlama-kavrama yeteneği, ifade etme ve iletişim becerisi :10 puan

üzerinden değerlendirilir.

●Anne ve/veya babasına ait çalışır durumda bir işyeri bulunması :10 puan

İşyerini ve mesleğini ilgili meslek kuruluşlarından belgelendirmeleri

●Özel Yetenek : 40 puan

Öğrencinin alanında kullanabileceği iletişim, birlikte iş yapabilme becerisi, sportif faaliyetler, özel yeteneğinin bulunması, meslekle ilgili sertifika, kurs katılım belgesi..vb : 20 puan üzerinden değerlendirilir.

TOPLAM 100

ÖĞRENCİLER HANGİ MESLEK ALANLARINDA EĞİTİM ALABİLİRLER?

1-YİYECEK-İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

2-KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ ALANI

●ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞTE ÖĞRENCİLERİN HAK KAYBI OLUR MU?

Mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olan öğrencilerimiz, Yükseköğretime Geçiş Sistemi sınavını kazanmaları halinde ön lisans (2 yıllık) ya da lisans (4 yıllık) programlarına yerleşebilirler.

Üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanının devamı niteliğinde bir meslek yüksekokulunda eğitim almak isteyen öğrencilerimize geçişte ek puan verilir.

Alanın devamı niteliğindeki ön lisans programları ve alınabilecek ek puanlar her yıl Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca ilan edilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzunda ilan edilmektedir.

Mezunlarımız yükseköğretime geçerken hiç bir hak kaybına uğramazlar.

MESLEK ÖĞRENİRKEN NASIL BİR EĞİTİM VERİLMEKTEDİR?

Öğrencilerimiz teorik ve uygulamalı eğitim alırlar. Beceri eğitimlerini işletmelerde, teorik eğitimlerini ise mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında yaparlar.

Sektörün özelliği, çalışma ve kapasite durumu ile okul ve iklim şartları da dikkate alınarak yılın belli zamanlarında faal olan yiyecek içecek hizmetleri, konaklama ve seyahat hizmetleri alanı öğrencileri, 10 uncu ve 11. sınıfın sonunda okuldaki derslerini başarıyla tamamlamak şartıyla; genel olarak bir öğretim yılında kesintisiz olarak ekim ayının ilk haftası ile nisan ayının ikinci haftası arasındaki dönemde okulda; dinlenme izinleri dışındaki diğer zaman diliminde işletmelerde meslekî eğitim görmeleri esastır.

Yani öğrenciler tatiller dahil 6 ay okulda 6 ay işletmelerde kesintisiz eğitim görürler.

ÖĞRENCİLERİNİZ İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM YAPARKEN ÜCRET ALABİLİRLER Mİ?

Evet. İşletmede haftada 6 gün beceri eğitimine devam ecen öğrencilerimiz 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereği asgari ücretin net tutarının 2/3 kadar ücret alırlar.

SİZCE NEDEN MESLEK LİSESİNİ SEÇMELİLER?

1- Öğrencilerimiz liseyi bitirdiklerinde eğitim gördükleri alan ve dalda hem diploma hem de işyeri açma belgesi alırlar (İş yeri açma yetkisi özel kanunlarla belirlenen sağlık meslek alanlarında iş yeri açma belgesi verilmez).

2- Eğitimini aldıkları alanda teknisyenlik unvanı kazanırlar.

3- Mezun olan öğrencilerimiz; aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge ve yurt dışı iş başvurularında, eğitim sertifikalarını ve diplomalarını sunma ve açıklama konusunda yardımcı olan EUROPASS Sertifika Eklerine sahip olurlar.

4- İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanırlar. İşletmede mesleki eğitim yaparken asgari ücretin en az %60’i tutarında ücret ödenir.

5- Kendi işyerini açan mesleki eğitim mezunlarına KOSGEB tarafından 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi verilmektedir.

6- Üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen öğrencilerimize meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilir. Meslek lisesi mezunlarına üniversitelerin Teknoloji Fakülteleri, Turizm Fakülteleri ile Sanat ve Tasarım Fakültelerinde (Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Mezunları – (M.T.O.K.) kontenjan ayrılmıştır.

7- Lise veya dengi okuldan mezun olduğunu belgeleyenlerin askerlikleri, istekleri hâlinde mezuniyet tarihinden itibaren üç yıl, mesleki ve teknik lise mezunları için ilave üç yıl, süreyle ertelenir.

8-Lisede bir meslekte uzmanlaşan öğrenciler, mezun olduklarında daha çabuk ve daha kolay iş bulabilmektedir.

ÖĞRENCİ VE VELİLER MESLEKLERLE İLGİLİ DAHA FAZLA BİLGİLERİ NEREDEN ALABİLİRLER ?

Mesleki ve Teknik Eğitim genel Müdürlüğünün Mesleğim Hayatım Portalı’nda, meslekleri tanıtım sunumlarına, broşürlere, afişlere, alan tanıtım videolarına, öğretim programlarına vb. çok sayıda içeriğe ulaşabilirsiniz.

Sosyal medya programlarını kullanarak da gelişmeleri takip edebilirsiniz.

 

• OKULUMUZ 2020-2021 ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN ÖZEL PROGRAM UYGULAYAN PROJE OKULU KAPSAMINDADIR.

• OKULA 2020-2021 ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN 9. SINIFA MERKEZİ YERLEŞTİRME SINAVI VE MÜLAKATA DAYALI OLARAK ALAN/BÖLÜM SEÇMEK SÜRETİYLE ÖĞRENCİ KAYDI YAPILACAKTIR.

PROJE OKULLARININ FARKI NEDİR?

Millî Eğitim Bakanlığı ile sektör veya Bakanlık paydaşları arasında yapılan protokoller kapsamında, bazı okullarımızda özel program ve proje uygulanmaktadır.

Bu okullarda öğretim programları, süreleri, seçilen dersler, işletmede beceri eğitimi olanakları, öğrencilere sağlanan maddi destek ve sosyal olanaklar iş birliği yapılan sektörün desteğiyle diğer okullarımıza göre farklılık gösterebilir.

Bu okullarımıza, merkezi sistem sınavıyla ve belirlenen kontenjan kadar öğrenci alırlar.

Millî Eğitim Bakanlığı ile sektör veya Bakanlık paydaşları arasında yapılan protokoller kapsamında özel program ve proje uygulayan okulların merkezi sınav öğrenci kontenjanları her yıl yayınlanan Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu ,ile birlikte ilan edilmektedir.

OKULUMUZ PROJE VE PROTOKOL OKULU OLUP YABANCI DİL AĞIRLIKLI EĞİTİM (İNGİLİZCE-RUSÇA-ARAPÇA) VERİLMEKTE, BECERİ EĞİTİMİ İÇİN PROTOKOL ORTAKLARIMIZA AİT İŞYERLERİNDE BECERİ EĞİTİM YAPAN ÖĞRENCİLERE KARŞILIKSIZ BURS VERİLMEKTEDİR.

 

• YİYECEK-İÇECEK HİZMETLERİ ALANINA 60, KONAKLAMA SEYAHAT HİZMETLERİ ALANINA 30 OLMAK ÜZERE TOPLAM 90 ÖĞRENCİ KAYDI YAPILABİLECEKTİR.

• 10.SINIFA GEÇEN ÖĞRENCİ DAL SEÇİMİ YAPACAKTIR.

ÖĞRENCİYE BECERİ EĞİTİMİNDE ÖDENECEK AYLIK ÜCRET VE BURS HESABI (2021) ;

AYLIK ASGARİ ÜCRETİN NET TUTARININ %60

(2/3 ü)

ASGARİ ÜCRETİN NET TUTARI : 2.825.90 TL

ÖĞRENCİLERİN ALACAĞI AYLIK TUTAR :

2.825.90 X 0.6 = 1.695.90 TL

ÖĞRENCİNİN ALACAĞI BURS:

11. SINIFTA: 1.695.90 X 0.4 = 678.00 TL

12. SINIFTA: 1.695.90 X 0.5 : 847.50 TL

 

• ŞU AN İTİBARİYLEOKULUMUZUN PROTOKOL ORTAKLARI:

• MANAVGAT PAMER BEACH RESORT HOTELS

• BELEK CORNELİA HOTELS GOLF SPA

 

• ÖĞRENCİLERİN BURSU, BECERİ SINAVI 80 PUANIN ALTINA DÜŞMEDİKÇE MEZUN OLUNCAYA KADAR DEVAM EDER.

• BURS ALAN ÖĞRENCİ MEZUN OLDUKTAN SONRA BURS ALDIĞI İŞLETMEDE 8 AY ÇALIŞMAK ZORUNDADIR. ÇALIŞMAKTAN KAÇINAN ÖĞRENCİ ALDIĞI BURSUN % 50 SİNİ İADE ETMEK DURUMUNDADIR

 

• ÖĞRENCİNİN BURS İÇİN MURACAAT EDEBİLMESİ İÇİN DİSİPLİN CEZASININ OLMAMASI GEREKİR.

• ÖĞRENCİ MEZUN OLDUKTAN SONRA ALANI İLE İLGİLİ BİR YÜKSEK OKULA DEVAM ETMESİ VE PROTOKOLE DAHİL İŞLETMEDE STAJ YAPMASI ŞARTIYLA ASGARİ ÜCRETİN NET TUTARININ % 60 İININ % 50 ORANINDA BURS ALMAYA DEVAM EDEBİLİR. YÜKSEKOKULU BİTİRDİKTEN SONRA İSTİHDAM İŞLETMENİN TASARRUFUNDADIR.

AKÇAABAT ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ MÜDÜRÜ SY. SÜLEYMAN DEĞERMENCİ’YE KATKILARINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUM..

HÜLYA PEKŞEN

hulyapekssen@hotmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

  1. Süleyman DEĞİRMENCİ dedi ki:

    Mesleki Eğitime ve Ortaokul 8. Sınıf öğrencilerine yönelik hazırlanan tanıtım çalışmasına verdiğiniz destek için teşekkür ederim. Akçaabat Atatürk Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi müdürü