Dolar 32,5835
Euro 35,0278
Altın 2.460,78
BİST 9.796,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 19°C
Az Bulutlu
Trabzon
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 17°C




















SİRETİMİZ / SURETİMİZ

SİRETİMİZ / SURETİMİZ
9 Haziran 2021 12:05
211
A+
A-

Allah (cc) insanı en güzel surette yaratmıştır. Fiziki olarak mükemmel yarattığı insanı verdiği ruhla bütünleştirmiş, gönderdiği elçileri ve ayetleriyle hayatını düzenleyerek onu ruhen olgunlaşacağı bir yola sevk etmiştir.

Hz. Muhammed’in en önemli görevi haktan uzaklaşmış bir toplumu doğru yola yönlendirmek, o toplumu oluşturan insanı yeniden Allah’ın ahlâkı ile inşa etmekti. Dünyanın emrine verildiği insan eğer iyi olursa dünya da iyi olur, ama eğer kötü olursa dünya yaşanmaz hale gelir. Allah Kur’an-ı Kerim’deki insanın kişiliğini, ahlakını ve karakterini oluşturacak tavsiyeleri yirmi üç yıllık zaman dilimi içerisinde Hz. Peygamber vasıtası ile insanlara bildirmiş, uygulamasını da yine onunla insanlara göstermiştir.

Mümin: Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman eden; sevdiği maldan yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, yardım isteyenlere ve özgürlüğünü kaybetmiş olanlara harcayan; namazı kılıp zekâtı veren, sözlerini tutan, darlıkta, hastalıkta ve savaş zamanında sabreden kişidir. Bilerek hakkı bâtıl ile karıştırmaz ve hakkı gizlemez. Bütün peygamberlere, Allah tarafından gönderilenlere inanır. Onlar arasında ayırım yapmaz. Yeryüzünde bulunan maddelerin helâl ve temiz olanlarından yer, şeytanın peşinden gitmez, onu apaçık düşman beller.

Mümin: İyiliği emreder, kötülükten meneder ve hayırlarda yarışır. Allah’ın mağfiretine mazhar olmak ve takva sahipleri için hazırlanmış olup gökler ve yer kadar geniş olan cennete girmek için yarışır. Bollukta da darlıkta da Allah yolunda harcar, öfkesini yener, insanları affeder. Allah’ın ayetlerini az bir pahaya değişmez. Yetimlere mallarını verir, temizi pis olanla değişmez, onların mallarını kendi mallarına katarak yemez. İnananlara ‘Sen mümin değilsin’ demez.

Mümin: Yalnızca Allah’a dayanıp güvenir, sadece Allah’a kulluk eder. Anne babasına iyi davranır, onlara ‘öf!’ bile demez, onları azarlamaz, ikisine de gönül alıcı güzel sözler söyler. Zandan sakınır, gizlilikleri ve kusurları araştırmaz, başkasının gıybetini yapmaz, Allah’a itaatsizlikten de sakınır.

Mümin: Allah’ın adı anıldığında yüreği titrer, kendisine Allah’ın ayetleri okunduğunda imanı artar ve yalnızca Rabbine güvenir. Allah yolunda malıyla ve canıyla cihat eder. Onun Allah katındaki mertebesi pek büyüktür. Muradına erecek kişi de odur.

Mümin: İnkârcılara karşı oldukça çetin ve kararlı, kâfirlere karşı sert, müminler arasında ise merhametlidir. Allah’ın lütuf ve rızasına talip olarak hep rükûda ve secdede görünür. Secdenin izleri simasına oturmuştur. Yapmayacağı şeyleri söylemez.

Mümin: Allah’ın gözetimi altında olduğunu bilir. Kimseye zarar vermez ve kimseyi ayıplamaz. Başkasının sıkıntıya düşmesini istemediği gibi hiç kimseye de kötülük düşünmez. Herkese faydalı olmaya çalışır. Lüzumsuz iş ve sözden uzak durur. Eline, beline ve diline sahip olur. Öfkesine yenilmez ve her fırsatta hayır-hasenat yapar. Dünyaya ihtirasla sarılmaz.

Mümin: belalara dayanıklı, güç ve metanet sahibi, seven ve sevilen ama sevgide ve nefrette ölçülü, dürüst ve hayâ sahibidir. Her fırsatta Allah’a yaklaşmanın yolunu arar. İnsanın değil Allah’ın rızasını gözetir. Şüpheli şeylerden uzak durur ve korku ile ümit arasında yaşar. Herkesin acısını yüreğinde hisseder. Feraset sahibidir ve her işe sağdan başladığı gibi her işte de güzellik arar. Açıktan günah işlemez ve şahsiyetini koruduğu gibi başkalarının da şerefini korur. Gönlü zengin ve uyanıktır.

Mümin: şeytanın hasleti olan riyadan uzak durur. Başkalarının dertleriyle hemdert olur. Kendi malı gibi kamu malını da korur. İnsan ilişkilerinde naziktir. Eş, dost ve akrabaları ile hediyeleşir. Yumuşak huylu ve merhametlidir. Büyüklere saygı, küçüklere sevgi ve merhamet gösterir. Zor da olsa her yerde hakkı söyler. Kötülüğe kötülükle değil iyilikle mukabele eder.

Mümin sağlam kişiliklidir. Kimseye husumet beslemez. Vefalıdır. Özü sözü birdir ve kimseye lanet okumaz. İnsanlarla çekişmez ve kıskançlık etmez. İnsanların namus ve haysiyetlerine dil uzatmaz.

Mümin sadece Rabbine tevekkül eder.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.