Dolar 32,5544
Euro 34,9322
Altın 2.444,12
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 19°C
Az Bulutlu
Trabzon
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 17°C




















Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Bu Belirtilere Dikkat!

Çoğu kadın hamile olduğunu hemen anlayabiliyor. Çünkü belirli istisnalar dışında hamilelik belirtileri birçok kadında aynı şekilde görünüyor. Peki hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız? İşte dikkat etmeniz gereken hamilelik belirtileri…

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Bu Belirtilere Dikkat!
28 Mart 2021 10:44
265
A+
A-

Gebeliğe ait ilk şüpheler daha adet gecikmesi olmadan başlayabilir. Hamilelik belirtileri çoğunlukla bulantı, yorgunluk, artmış vajinal akıntı veya göğüslerde gerginlik hissi ile başlar. Meme başının renginde koyulaşma olur. Başka sebeplerle de adet gecikmesi olabilirse de genellikle bu bulgularla gebelikten şüphelenilir.

Gelin bu belirtilere hep birlikte bir göz atalım:

Baş dönmesi

Yorgunluk ve bulantının yanında kan basıncının ani düşmesi ile meydana gelen baş dönmesi de olabilir. Uykusuzluk bu şikayetleri artabilir. Dolaşımı uyarmak için hareket ve dozunda spor faydalıdır.

Bulantı

Genellikle erken gebelikte, özellikle 6 ile 12. haftalarda ve daha çok sabahları, bazen öğleden sonra ya da tüm gün de hissedilebilir. Sebebi ise 3. aydan sonra tekrar düşmeye başlayan gebelik hormonu olan HCG’nin kan seviyesinin yükselmesidir.

Yorgunluk

Gebelik öncesine kıyasla çoğu kadın kendini daha yorgun hisseder. Bu, bir gebelik hormonu olan progesteronun yükselmesi nedeniyledir.

Duygusal değişimler

Gebeliğin ilk anlarından itibaren hormonlarda değişiklikler söz konusu olduğu için, gebelerde duygusal değişiklikler görülmesi çok normaldir. Aşırı hassasiyet, kolaylıkla ağlayabilme, sinirlenme gibi belirtiler hamilelik belirtileri olabilir.

Aşerme

Belirli gıda veya içeceklere karşı aşerme olabilir. Bazen daha önce hiç tercih edilmeyen gıdalara karşı aşırı istek duyulabilir.

Cilt sorunları

Gebelik esnasında ciltteki pigmentasyon ve akne oluşumu ya da mevcut aknenin artış gösterebilir.

Dolaşım sistemi

Kan hacminde artma ve buna bağlı olarak kanın yoğunluğunun azalması, kalp çarpıntısı, ilk 6 ayda kan basıncında düşme, azalmış damar basıncı ve buna bağlı varis oluşumuna eğilim ve pıhtılaşma riskini beraberinde getirebilir.

Sindirim sistemi

Hormonların etkisiyle midede ekşime ve kabızlık sık görülebilir. Bunun tam tersi şekilde böbrekteki artmış dolaşım ve idrarda şeker yükselmesi idrar yolları iltihabına da neden olabilir.

Ağız ve diş sorunları

Kalsiyum ve Flor mobilizasyonunun artması ve pH’ nın düşmesine bağlı olarak dişte çürük oluşumunda hızlanma görülür.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.