Dolar 32,2198
Euro 35,0051
Altın 2.511,53
BİST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 19°C
Az Bulutlu
Trabzon
19°C
Az Bulutlu
Sal 20°C
Çar 20°C
Per 19°C
Cum 20°C




















NANOSİS Platformu, üçüncü kez düzenlenen çalıştayda bir araya geldi

NANOSİS Platformu, üçüncü kez düzenlenen çalıştayda bir araya geldi
10 Mayıs 2024 16:35
55
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) öncülüğünde TÜBİTAK 1004 desteğiyle yürütülen NANOSİS Platformu üyeleri, üçüncü kez düzenlenen çalıştayda bir araya geldi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, sağlık için takip ve tanıya yönelik hızlı, ekonomik ve özgün nanoteknolojik bileşen, ürün ve sistemlerin geliştirilmesini hedefleyen NANOSİS Platformu, çalıştayda buluştu.

Platformun Araştırma Programı Yönetici Kuruluş Lideri ve SUNUM Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştay, platform paydaşı kurumların üst düzey yetkililerinin konuşmalarıyla başladı. Ardından Araştırma Programı ürütücüleri çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Ürünleşme yolculuğuna odaklanan çalıştayda Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Rana Nomak Sanyal, "Lab'dan Kliniğe Bir Nanoilaç Öyküsü" başlıklı, Stratis Group kurucusu Dr. Souheil El Hakim de "Product Devolepment Process – Dos and Don'ts" başlıklı sunum yaptı.

Gün boyu sergilenen Ürün Prototipleri ve Platform Fikri Çıktı Posterleri katılımcılar ilgiyle incelendi.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen Vardar, NANOSİS'in, "Sağlığı tehdit edici ve kontaminasyona neden olan etmenlerin saptanması ve önlenmesine odaklanılmış araştırmalar" vizyonuyla değerli çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

NANOSİS'in 6 tema ve 16 projeden oluştuğunu belirten Vardar, 4 yılda toplamda 23 son ürün, 33 yan ürün ve çeşitli ara ürünlerin çıkmasının beklendiğini belirtti.

Vardar, "Araştırma programlarının ilki, sıvı fazında hastalıklara neden olacak ajanların tespitine yönelik projelerden oluşmaktadır. Bir diğer başlık gaz fazında hastalıklara, sağlık sorunlarına neden olabilecek birtakım kimyasalların tespitine yönelik algılayıcılardan oluşmaktadır. Üçüncü başlıkta giyilebilir teknolojilerle sağlık takibine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Dördüncü başlıkta çok düşük konsantrasyonlarda birtakım kimyasalların tespiti, nefesten hastalık tespiti gibi uygulamalara yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Beşinci başlıkta ise kanser belirteçlerini kullanarak kanserin erken teşhisi yönünde çalışmalar gerçekleştirilmektedir." ifadelerini kullandı.

– NANOSİS Platformu

NANOSİS Platformu, sağlık için takip ve tanıya yönelik hızlı, ekonomik ve özgün nanoteknolojik bileşen, ürün ve sistemlerin geliştirilmesini hedefliyor. NANOSİS Platformu 1'i Danışman/Hizmet Tedarikçisi olmak üzere 8'i Üniversite, 7'si Danışman/Hizmet Tedarikçisi olmak üzere 12 Özel Sektör Kuruluşu, 2'si Kamu Araştırma Merkezi olmak üzere 22 kurum/kuruluş ile 150 kadar araştırmacıdan oluşuyor.

Araştırma programı yürütücü kuruluşları arasında Yeditepe Üniversitesi, Arçelik, Kordsa, SUNUM, Sabancı Üniversitesi ve Eskişehir Üniversitesi yer alıyor. Toplam bütçesi 64,6 milyon lira olan NANOSİS'te, 35 milyon lira bütçeli araştırma programı SUNUM tarafından yürütülüyor.

Platformda toplam 14 SUNUM tam zamanlı araştırmacısı görev yapıyor, 85 bursiyer ve 32 yeni araştırmacı istihdam ediliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.