Dolar 32,3608
Euro 34,7734
Altın 2.399,91
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C




















Anadolu'nun ilk lisesi Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi 139 yaşında

Anadolu'nun ilk lisesi Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi 139 yaşında
19 Nisan 2024 16:35
38
A+
A-

KASTAMONU (AA) – Anadolu'nun ilk devlet lisesi olan ve Çanakkale ile Kurtuluş savaşlarına katılan öğrencilerinden çoğunun şehit düşmesiyle bilinen Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi'nde 139. kuruluş yıl dönümü kutlandı.

Dönemin Kastamonu Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından 1885'te Kastamonu İdadi Mektebi adıyla kurulan lise, Cumhuriyet'in ilanının ardından önce Kastamonu Lisesi, 1963 yılından sonra da kurucusunun adı verilerek Abdurrahmanpaşa Lisesi olarak hizmete devam etti.

Lise, 120 öğrencisinin Çanakkale Savaşı için cepheye gitmesi sonucu 1914-1918 yıllarında ve öğrencilerinin Kurtuluş Savaşı'na katılması sonucu 1921 yılında mezun veremedi.

Lisenin kuruluşunun 139. yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Okulun müdürü Hüseyin Mısırlıoğlu, buradaki konuşmasında, ülkenin irfan ordusuna yeni neferler yetiştirmeye devam ettiklerini söyledi.

Lisenin vatan için bir dönem mezun vermediğini hatırlatan Mısırlıoğlu, "Dün ağabeyleriniz vatan savunmasında canlarını nasıl ortaya koyup cepheye koşmuşsa, bugün de aklınız, zihniniz, bilginiz, görgünüz, gayret ve çalışkanlığınızla hep en ön safta olup ülkemizin kalkınmasında üzerinize düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceksiniz." dedi.

Abdurrahmanpaşa Lisesi'nin kahramanlıklarla dolu geçmişinin olduğunu dile getiren Mısırlıoğlu, yeni kahramanlar yetiştirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Program, halk oyunları gösterisinin ardından sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.