Dolar 32,3789
Euro 34,5665
Altın 2.384,92
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Az Bulutlu
Trabzon
17°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 18°C
Cts 17°C




















GÜCÜNÜ MİLLETTEN ALAN BİR ASRIN GÖLGESİNDEN GÜNÜMÜZE, 23 NİSAN 1920 GURURUMUZ

GÜCÜNÜ MİLLETTEN ALAN BİR ASRIN GÖLGESİNDEN GÜNÜMÜZE, 23 NİSAN 1920 GURURUMUZ
18 Nisan 2024 09:44
232
A+
A-

NEVZAT AKSOY

Değerli okuyucularımız herkese dua ve selamla yazıma başlıyorum.İlk TBMM’nin kurulmasın-dan günümüze, şanlı ve şerefli bir milletin, ba-ğımsızlığına kavuşması için, yurt müdafasında amansız bir mücadele verilmiştir.

Yurdun işgalinde, iman gücünü de ortaya koya-rak, İtilaf devletlerinin işgaline karşı topyekün bir ulusun, bütün mevcudiyetini ortaya koya-rak, bu mücadeleyi sevk ve idare etmiş.Yurdun işgalden kurtarılmasını sağlamıştır. Ve şimdi de TBMM’nin ve şanlı ulusumuzun  bir  asrı geride bırakmanın, onurunu, ve mutluluğunu hep birlik-te yaşıyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Sam-suna çıkması ile, ulusal kurtuluş savaşını başlat-mıştır.Amasya genelgesi, Erzurum ve Sivas kongrelerinde  alınan kararlar ile, ulusun ege-menliğini, yine ulusun sağlayacağını ortaya koy-muştur.Egemenliğin ulusta olduğuna inanmış ve bu inançla, ulusu yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır ilkesi kararlaştırılmış.

Tek bir egemenlik vardır, o da ulusal egemenlik-tir, ilkesini öne sürmüştür.Egemenligin ulusta olduğu, bütün cihan bilmelidir ki artık bu devle-tin, ve milletin başında hiç bir kuvvet yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır.Yalnız bir makam var-dır, o da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyeti-dir.

23 Nisan 1920, Ankarada TBMM’nin açılışı ile egemenlik, saraydan, sultandan alınıp, millete verilmiştir.Mustafa Kemal Atatürk ise, 23 Nisan 1924’te, 23 Nisan gününün, bayram olarak  kut-lanmasını istemiş, ve 5 yıl sonra 23 Nisan 1929′ da çocuklara armağan etmiştir.Böylelikle 23 Nisan ilk kez, 1929 yılında çocuk bayramı ola-rak kutlanmaya başlandı.

1979’da ilk olarak, altı ülkenin katılmasıyla, uluslararası boyuta taşındı.23 Nisan çocuk bay-ramına her yıl,yaklaşık kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan, yaban-cı ülke çocuklarıda katılıyor.Dünya üzerindeki çocuklarına, bayram hediye eden, ve bu bayra-mı bütün dünya ile paylaşan, ilk ve tek Türkiye-dir.

İşte TBMM’nin tarihin zorlu sınavından, Türk milletini, yasama, yürütme ve yargı gücünü elin-de bulunduran tek organ olarak, kurtuluş sava-şını başarılı bir şekilde sevk ve idare ederek,ba-ğımsız ulus egemenliğine dayalı, bugünkü cum-huriyetimizin temellerini atmıştır.Böyle bir ba-ğımsız bir devleti bizlere armağan eden, ege-menligin millete verilmesiyle, milletin üstünde hiç bir vesayetin kabul edilmediği bu günde, Türk milleti bu vatanın gerçek sahipleridir.

Bütün ulusa ve bütün siyasi partilerin, Türk mil-letinin bekası için, birer emanetçidir.Bu emane-ti ifa ederken, Türk milletinin hak ve hürriyetle-rine, sadık kalacaklarını umut ediyor, 23 Nisan 1920 ulusal egemenlik ve çocuk bayramını  kut-luyorum.

Saygı ve sevgilerimle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.