Dolar 32,4045
Euro 34,5634
Altın 2.379,62
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 15°C
Yağmurlu
Trabzon
15°C
Yağmurlu
Per 16°C
Cum 18°C
Cts 17°C
Paz 16°C




















Çorum'da kadınlar doğada kendiliğinden yetişen madımak topluyor

Çorum'da kadınlar doğada kendiliğinden yetişen madımak topluyor
18 Nisan 2024 14:20
41
A+
A-

ÇORUM (AA) – Doğada yetişen madımak otu, ilkbaharın gelmesiyle Çorum'un Boğazkale ilçesinde toplanmaya başlandı.

Yöresel lezzetler arasında yer alan ve doğada kendiliğinden yetişen madımak, zahmetli bir sürecin ardından sofralara geliyor.

İlkbaharla birlikte ilçe merkezinde ve köylerdeki kadınlar madımak toplamak için kırların yolunu tutuyor.

Kadınlar, tek tek doğadan topladıkları madımakla hem aileleri için yemek yapıyor hem de pazarlarda satarak ek gelir elde ediyor.

İlçe sakinlerinden 76 yaşındaki Ulviye Kaynak, çocukluk döneminde başladığı madımak otu toplamayı yaklaşık 70 yıldır sürdürdüğünü söyledi.

Her yıl bahar döneminde bir bıçak ve bir poşet ile araziye çıktıklarını belirten Kaynak, günlük ortalama 1,5 kilogram madımak toplayabildiğini kaydetti.

Madımak taze tüketildiği gibi konserve veya kurutularak da saklanıyor.

Kadınların binbir emekle topladığı madımak otu, Puduhepa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinde işlenerek, konserveye dönüştürülüyor.

Zahmetli bir sürecin ardından mutfağa ulaşan madımak otu, geleneksel yöntemlerle pişirildikten sonra sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.