Dolar 32,2631
Euro 34,7735
Altın 2.407,51
BİST 10.280,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Az Bulutlu
Trabzon
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 20°C
Per 19°C
Cum 21°C




















ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE BIRAKIN SON KARARI, ÇOCUĞUNUZ VERSİN

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE BIRAKIN SON KARARI, ÇOCUĞUNUZ VERSİN
17 Temmuz 2023 12:36
373
A+
A-

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE BIRAKIN SON KARARI, ÇOCUĞUNUZ VERSİN

PSİKOLOG KAAN KÜÇÜK; “ÇOCUĞUNUZU İPOTEKLİ BİR KARİYERE HAPSETMEYİN”

YKS tercihleri için gözler ÖSYM’ye çevrildi! Üniversite tercihi yapacak adaylar kadar, ebeveynler de tercih konusunda en az öğrenciler kadar endişeli. Manisa’da yaşayan Trabzonlu ailelerinin Üniversite tercihi yapacak çocuklarının, doğru kararı verebilmeleri için harekete geçen Manisa Trabzonlular Derneği yönetimi, Psikolog hemşehrileri Kaan Küçük’ü ofisinde ziyaret etti ve bilgisine başvurdu. Kaan Küçük dernek yönetimi ve üyelerine; hemşehrilerine indirimli danışmanlık hizmeti verebileceği bilgisini vererek; “Üniversite tercihlerinde bırakın son kararı çocuğunuz versin. Çocuğunuzu ipotekli bir kariyere hapsetmeyin ve mutsuz etmeyin” ifadelerine yer verdi.
Haber: Nurgül Yılmaz
ÖSYM tarafından ; 17 ve 18 Haziran’da gerçekleştirilen ve milyonlarca öğrencinin katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı; TYT, AYT ve YDT oturumlarının 20 Temmuz tarihinde açıklanacağı bildirildi. Açıklanacak 2023 YKS sonuçlarının hemen ardından öğrenciler sınav puanlarına göre 2 ve 4 yıllık üniversitelere tercihlerini yapabilecek. Adaylar ÖSYM’nin resmi sitesi “www.osym.gov.tr” den YKS tercih işlemlerini gerçekleştirebilecek. Adaylar YKS taban ve tavan puanları, kontenjan ve başarı sıralamasına göre üniversite seçiminde bulunacak. YKS tercihlerinde adayların 24 tercih hakkı bulunuyor. ÖSYM’nin AİS ekranından yapılacak olan YKS tercihlerinde adaylar, önceki yılın taban puanları ve yüzdelik dilimlerini göz önünde bulundurarak tercih yapmaları gerekecek. Üniversitelerin açılış tarihi ise akademik takvimlerine göre farklılık gösterebiliyor. Üniversitelerde yeni eğitim yılının Eylül ayının son haftalarına doğru başlaması bekleniyor.
ADAYLAR KADAR EBEVEYNLERİ DE ENDİŞELİ
Öğrenciler, kariyerlerini büyük ölçüde etkileyecek tercih kararı için araştırmalara başladı. Üniversite tercihi yapacak adaylar kadar, aileler de heyecanlı bir süreçten geçiyor. Ebeveynler de tercih konusunda en az öğrenciler kadar endişeli. Bu dönemde çocuklarının kendisi kadar, velilere büyük görev düşüyor.
TRABZONSPOR FORMASI VE HZ. ALİ’NİN KILICI ‘ZÜLFÜKAR’IN MİNYATÜRÜNÜ HEDİYE ETTİLER
Manisa Trabzonlular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alioğlu, Başkan Yardımcısı Nurgül Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyelerinden; Manisa Diş Hastanesi Başhekimi Dr. Barış Kaya, Muhammet Yavuz, MCBÜ Rektör Yardımcısı ve dernek eski başkanı Prof. Dr. Mustafa Kazaz, Polat küçük, Avukat Selim Doğan, Stajyer Zeynep karan ve dernek üyeleriyle birlikte Trabzonlu Psikolog Kaan Küçük’ü ofisinde ziyaret etti. Dernek Başkanı Mahmut Alioğlu Psikolog Kaan Küçük’e tüm dernek üyeleri adına hayırlı olsun dileklerini ileterek; Trabzonspor forması ve Hz. Ali’nin kılıcı ‘Zülfükar’ın Sürmene imalatı olan minyatürünü hediye etti. Trabzonlu iş adamı İsmail Hakkı Küçük’ün oğlu olan Kaan Küçük, dernek yönetiminin ziyaretinden ve hediyelerinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Manisa’da yaptıkları çalışmaları son derece faydalı bulduğuna dikkat çekti.

 

PSİKOLOG KAAN KÜÇÜK TRABZONLULARA ÖZEL 50 İNDİRİM UYGULAYACAK
Üniversite tercihlerinin 20 Temmuz’dan sonra başlayacağını ve Manisa’da yaşayan Trabzonlu hemşehrilerinin çocuklarının bu zorlu süreçte ve sonrasında desteğe ihtiyacı olduğunu ifade eden Dernek Başkanı Mahmut Alioğlu; “bizde bu zorlu süreçte bir psikolog olarak sizin bilgilerinizden ve aldığınız eğitimlerden yararlanmak istedik. Tercih döneminde üniversite adaylarının ve ailelerinin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bizlere anlatmanızı isteriz. Ayrıca Dernek üyelerimizin; ailelerine, çocuklarına veya yakınlarına indirimli danışan hizmeti vermenizi ve bunu bir protokole bağlayarak sürekliliğini sağlamak isteriz.” Dedi. Görüşmenin ardından Kaan Küçük ile Manisa Trabzonlular Derneği arasında yapılan bir protokol gereği; Manisa’da yaşayan Trabzonluların aileleri, çocukları ve yakınlarına özel bir fiyatlandırma ile liste fiyatı üzerinden; yüzde 50 indirim uygulanması protokole bağlandı. Protokol gereği Manisa’da yaşayan Trabzonlu aileler ve yakınları; Psikolog Kaan Küçük’ün danışan hizmetlerinden yüzde 50 indirimle faydalanabilecek. Yapılan protokol için teşekkür eden Dernek Başkanı Mahmut Alioğlu, ihtiyacı olan tüm Trabzonlu hemşehrilerini, Psikolog Kaan Küçük’ün yüzde 50 indirimli danışan hizmetlerinden faydalanmaya davet etti.
SOSYAL SORUMLULUK, GÖNÜLLÜLÜK VE İNDİRİMLİ DANIŞANLIK HİZMETLERİ
Trabzonlu olan Psikolog Kaan Küçük, hemşehrilerine yüzde 50 indirimli olarak danışmanlık hizmeti vereceğine vurgu yaparak; “Ülke ve şehir ayrımı yapmadan toplumun her kesimine gerek gönüllük esası ile gerek vicdani, gerekse sosyal sorumluluk projeleri gereği zaten ücretsiz veya indirimli danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Eğitim, evlilik, bireysel, cinsel ve çift danışmanlıkları konusunda üst düzey çalışmalarımız var ve bu konularda talep eden her bireye danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Anne veya babalarını kaybetmiş yetim çocuklarımıza ücretsiz danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Bundan dolayı da çok mutluyuz. Dernek Başkanımız ve yönetimi bizden hemşehrilerimize indirim yapılmasını istedi, biz onları asla kırmayız. Manisa ve Manisalı bizim için çok kıymetli. Manisa şehrinde yaşayan ve çalışan bir Trabzonlu olarak; hemşehrilerimi ulaşmak, tüm Manisa halkına olduğu gibi hemşehrilerime de yardımcı olmak isterim. Yaptığımız protokol gereği; Trabzonlu hemşerilerime; indirimli ve kendilerinin yaşam koşullarına uygun planlama ile danışmanlık hizmeti vermek arzusundayım. Ofisimizde danışmanlık hizmeti almak isteyen hemşehrilerimiz veya Manisalılar bana; 0543 940 6161 nolu GSM numarasından ulaşabilirler.” Dedi.
Psikolog Kaan Küçük’ün ofis adresi; 1. Anafartalar Mahallesi, Konuk Caddesi, No:48 (22 Sultanlar Türbesi Karşısı) / Şehzadeler / Manisa
İnstagram adresi; @psikologkaankucuk

AİLELER, ÇOCUKLARINA OLAN GÜVENLERİNİ HİSSETTİRMELİ
Psikolog Kaan Küçük Protokol görüşmesi sırasında bu zorlu süreçte ailelere; çocuklarına duydukları güven ve sevgiyi hissettirmelerini önerdi. Psikolog Kaan Küçük’e göre; istenilmeyen bir bölümün seçilmesinin sonucu emek, zaman ve para kaybı. Gençlerin istemediği rolleri sonunda bir kenara attığını, severek okumadıkları üniversite bölümlerinde mutlaka ve mutlaka başarısız olduklarını belirten Kaan Küçük, ailelere çocuklarına olan güvenlerini hissettirmeleri gerektiğine vurgu yaptı.
“ÜNİVERSİTE ADAYLARI HAYALLERİNİN PEŞİNDEN KOŞMALI”
Üniversite adaylarının hayallerinin peşinden koşmalarını tavsiye eden Psikolog Kaan Küçük; “üniversite sınavına giren adaylarının aldıkları puan üzerinden tercih yapmamaları, hayalleri üzerinden tercih yapmalarını öneririm. Unutmasınlar ki tatmin etmeyen bir sınav sonucu, hayatın sonu değildir. Fakat tatmin eden bir sınav sonucu, yeni bir hayatın başlangıcı olabilir. Ailelere ve genç arkadaşlarıma şu tavsiyede bulunmak isterim ki; puanları üzerinden değil hayalleri üzerinden bir tercih yapsınlar. Tekrar hazırlanacak oldukları bir sene onların hayatından bir kayıp değil, yeni bir hayat için büyük bir kazanım olabilir.” İfadelerine yer verdi.
ÇOCUĞUNUZLA DUYGUSAL BAĞ KURUN VE ONU DİNLEYİN
Sınavların sadece öğrencide değil, ebeveynler üzerinde de baskı yarattığına dikkat çeken Kaan Küçük; “Bu baskıyı azaltmak için aileler kendilerini tanımalı, eğitmeli ve geliştirmeli. Modern eğitim sistemi bir alanda iyi olan kişinin, çoğu alanda iyi olacağı anlayışına göre şekillendirildi. Ancak günümüzde okul notları, standart test puanları ve profesyonel mesleklerdeki başarı arasındaki ilişki zayıf. Kariyer tanımlarından biri de, bireylerin yaşamları boyunca oynadığı roller. Kariyer, bireyin hayat boyu devam eden uğraşlarını ifade ediyor. Aileler, bu zorlu süreçte çocuklarını dinleyerek ve onlarla bilgi paylaşarak yardımcı olabilir. Tercih döneminde ebeveynler ile çocuk arasında bilgi paylaşımı olmalı ve baskı kurulmamalı. Üniversite sınavları ve tercihleri sürecinde ailelerin; çocukların öykülerini dinlemesi, duygusal destek olması, onlara olan güveni hissettirmesi ve problemleri birlikte çözmesi gerekiyor. Çocuklarla ilişkilerinizi gözden geçirin, onları koşulsuz anlamaya çalışın ve davranışları yerine düşünceleriyle ilgilenin. Konuştuğunuz konular her zaman okul, ders, sınav olmasın. Hayat sadece bunlardan ibaret değil. Onlarla özel ve duygusal konularda da sohbet edin. Hikâyelerini dinleyin, güç uygulayarak disipline etmek yerine, açıklama yaparak kurallar belirlemeyi tercih edin.” İfadelerine yer verdi.
“PSİKOLOJİK DANIŞMANLARDAN YARDIM ALIN”
Kariyer kararsızlığının tercih döneminde, adayları en çok zorlayan konu olduğunu ifade eden Kaan Küçük; “bireyler kendilerini yeterince tanımadıklarında kararsızlık yaşayabiliyor. Duygularını ifade edemeyen, ayırt edemeyen ve adlandıramayan kişilerin de karar vermekte güçlük çekiyor. Karar verme durumunda yalnız kalan bireylerin bazı anlarda başkalarının onayına aşırı ihtiyaç duyduklarını, onların rehberliğini aradıklarını ve özgüven problemi yaşadıklarını gösteriyor. Bu konuyla ilgili olan değişkenleri belirlemek için yapılan çalışmalarda; akılcı olmayan inançlarla özsaygı, öz yetkinlik, özgüven, kaygı ve kariyer kararsızlığı arasında ilişki olduğu görülüyor. Araştırmalara göre, yetkinlik algısı öğrencilerin okuyacakları alan seçimlerini ve meslek tercihlerini de etkiliyor. Aileler, çocuklarıyla konuşarak onların bu konudaki durumunu anlayabilir. Bu süreçte profesyonel yardım gerekiyorsa, bizim gibi özel psikolojik danışmanlık hizmeti veren Psikologlardan, okul rehberlik servislerinde çalışan ve öğrenciyi iyi tanıyan psikolojik danışmanlarla da görüşülmeli ve mutlaka destek alınmalı” görüşlerine yer verdi.
“BASKI KURMAYIN”
Tercih sürecindeki öğrencilerin, ergenlik döneminin sonunda bulunduklarını dile getiren Kaan Küçük, ebeveynlerin, çocuklarının ipotekli bir kariyer kimliğine sahip olmasını istememeleri gerektiğine dikkat çekti. Ailelerin çocuklarını kariyer seçiminde özgür bırakması gerektiğini ifade eden Kaan Küçük, “ Yıl 2023; gençlerin davranış ve düşünce biçimleri değişti, bakanlıkların eğitim politikaları değişti, eğitim anlayışı değişti, üniversiteler değişti, sınavlar değişti, meslekler değişti, sınav şekilleri, puanlama sistemi değişti, üniversite hocalarının eğitim verme şekilleri de değişti… Yani; ebeveynlerin kendi üniversiteye giriş deneyimlerinin artık çocuklarına hiçbir faydası yok. Onların hepsi geçmişte kaldı. Geçmişte Üniversite tercihi, meslek tercihi demekti. Artık buda, değişmeye başladı. Bazı meslekler ölürken, yenileri doğuyor. Eskiden çok kıymetli olan meslekler, artık eskisi kadar kıymetli değil. Bu kıymetli mesleklerin yerini, teknolojiye ve yapay zekaya dayalı meslekler aldı. Çocuklarınız emekli oluncaya kadar en az iki ya da üç meslek değiştirme olasılığı çok yüksek. Bazı öğrenciler, belki de mezun olduğu alanda hiç çalışamayacak. Kimileri de şu anda 2023 tercih formunda olmayan mesleklerden birinde uzmanlaşacak. Ailelerin evlatlarının kendi eğitim yolunu belirlemelerine izin vermesi çok önemli. Ebeveynler, çocuklarının ipotekli bir kariyer kimliğine sahip olmasını istememeli ve dayatmamalı. Onları meslek ve kariyer seçiminde özgür bırakmalı. Anne-babalar, çocukları üzerinde baskı kurup kendi tercihlerini onlara dayatmamalı, bunun yerine onların kendi tercihlerini hayata geçirmesine yardımcı olmalı.” Dedi.
“AİLELER ÇOCUKLARININ ERGENLİK ÇAĞINDA OLDUKLARINI GÖZDEN KAÇIRMAMAMLI”
Kaan Küçük üniversite sınavına giren adayların henüz ergenlik çağından kurtulmadıklarının gözden kaçırılmaması gereken önemli, bir unsur olduğuna vurgu yaparak; “Üniversite adayları tercih döneminde zaten ergenlik çağının sonlarında bulunuyor. Yani zaten baş etmeleri gereken bir takım çalkantılı duyguları var. Birde tercih dönemindeki kararsızlıkları aday üzerinde farklı duygusal reflekslere yol açacaktır. Bu dönemde ailelerin, önemli bir gelişim alanı olan benlik ve kimlik gelişimiyle ilgili bazı bilgileri hatırlamasında, uygulamasında yarar var. Aileler bu süreçte ergenlik döneminin sonunu yaşayan üniversite adayı çocuklarına; farklı rolleri ve kimlikleri araştırmak için zaman ve olanak sunmaları gerekiyor. Aileler çocuklara baskı kurmadan, kimlik gelişimlerine katkıda bulunmak ve tercih edeceği bölümün, adayının kendisinde; isteyerek okuyacağı bir bölüm olmasına katkı sağlamaları gerekiyor.” Diye konuştu.
“EVLENECEK ÇİFTLERDE BİR DANIŞANDAN GÖRÜŞ ALMALI”
Evlenecek çiftlere de tavsiyede bulunan Kaan Küçük; “aile yapısının kutsallığını ele almak ile birlikte evlenecek çiftlere ve beraber hayat sürecek çiftlere, mutlaka bu konuda bir ön danışmanlık almaları gerektiğini ve evlilik ile ilgili bütün sorularını ve sorunlarını, uzman bir danışman gözetiminde paylaşmalarını tavsiye ederim” görüşlerine yer verdi.

PSİKOLOG KAAN KÜÇÜK KİMDİR?
Lisans eğitimine 2015 yılında, İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji bölümünde başladı. 2020 yılında lisans eğitimi tamamladı. Ardından çeşitli sertifika eğitimleri ve Adnan Menderes Üniversitesi, onaylı aile danışmanlığı uzmanlığı eğitimini tamamladı . Devamında birçok alanda yetkinlik kazandıracak eğitimlere katıldı ve belgelerini aldı. 2021 Aralık ayında kendi danışmanlık ofisini Manisa’da kurdu. Türkiye’nin derinden etkilendiği deprem sürecinde Manisa’ya misafir olarak gelen depremzedelere, ücretsiz danışmanlık hizmeti verdi. Bununla beraber salgın döneminde de, büyük emekler sarf eden sağlık çalışanlarına uygun fiyatlı danışmanlık hizmetleri verdi ve vermeye de devam ediyor. Şu sıralar ise yetim çocuklara ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Sosyal sorumluluk projelerinde de yine gönüllü olarak çalışmalar yürütüyor. Kaan Küçük aynı zamanda; Trabzonlu iş adamı İsmail Hakkı Küçük’ün oğlu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.