Dolar 32,1988
Euro 34,9749
Altın 2.498,35
BİST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 20°C
Açık
Trabzon
20°C
Açık
Çar 20°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 21°C




















Nwakaeme’nin sırrını İsrailli bilim adamı verdi!

Nwakaeme’nin sırrını İsrailli bilim adamı verdi!
16 Şubat 2022 13:22
287
A+
A-

Trabzonspor taraftarları son maçta 4 Konyasporlu oyuncuyu 13 saniye içinde 6 kez çalımlayan Anthony Nwakaeme’yi konuşuyor… yönetimin bir an önce Nijeryalı oyuncu ile sözleşme yenilemesini istiyor.

Anthony Nwakaeme’nin dikkat çekici performansının arkasında sırrı İsrailli bilim adamları; “İskelet Kasının Elastik Kuvveti”nin güçlü olması olarak açıklamış. İsrail Ligi’nde forma giyerken benzer şekillerde üst düzey futbol oynadığı için Nwakaeme’nin çalımları bilim adamları tarafından masaya yatırılmış. Tel Aviv Üniversitesi’nden Dr. Haim Bilon, Njeryalı oyuncunun vücudunun esnekliğinin sırrını şu şekilde anlatmış:

Nijeryalı oyuncunun sahip olduğu vücut yapısı, özellikle yüksek hızlarda yapılan hareketler sırasında ortaya çıkıyor. Bunu çıkaran ise kasın elastik özellikleri tarafından yaratılan kuvvet. Yer çekimine karşı yapılan hareketlerde, yere temas eden ektremitenin yapısında bulunan kas liflerinin boyu uzuyor.
Vücut ağırlığı tarafından oluşturulan kuvvet soğuruluyor. Bu aşamada belirli oranda egzentrik kasılmayı zorunlu kılıyor.  Bu esnada özellikle kas boyundaki değişime duyarlı kas iğciklerinden kalkan duysal nöronların etkinliğinde gelen artış meydana geliyor. Beraberinde kas kasılması için gereken motor uyarıları, hareket örüntüsünü oluşturuyor. Motor lifler ile senkron olarak deşarj yapma olasılığı doğuruyor.

Buna ek olarak iskelet kas yapısında bulunan başta titin proteini olmak üzere, miyozin başında meydana gelen konformasyonal değişimler kasın anatomik konumuna geri dönebilme yönünde bir değişimi işaret ediyor.

Söz konusu etkilerin bütünü bir arada değerlendirildiğinde, oluşturulabilen kas kuvveti dinamik kontraksiyonlar sırasında daha üst seviyelere taşınıyor. Bu türlü fiziksel etkinlikler sırasında egzentrik kasılmayı izleyen konsantrik kontraksiyonlarda, iskelet kas yapısındaki elastik ögelerden kaynaklanan potansiyel enerjinin önemli bir kısmı gerçekleştiriliyor. Sonucunda da güç üretimi artıyor.

Özellikle hareket hızının en üst seviyelerine ulaştığı fiziksel aktiviteler sırasında hızlanan ekstremitenin zemine çarpması, yapıyı oluşturan kasların dış yükle karşılaşmasına ve sonrasında da gerilmesine neden oluyor. Hareket hızının artması ekstremiteye binen yükü artırıyor. Kasın elastik özelliklerinden kaynaklanan güç kazanımı yer çekimine karşı koyacak türde hareket hızının arttığı fiziksel etkinlikler sırasında ön plana çıkabiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.