Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 14°C
Az Bulutlu
Trabzon
14°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 20°C




















Uzm.Çocuk Diş Hekimi Gülhan KOCABAŞ TAŞAN çocuklarda Genel Anestezi altında diş tedavilerini anlattı

Uzm.Çocuk Diş Hekimi Gülhan KOCABAŞ TAŞAN çocuklarda Genel Anestezi altında diş tedavilerini anlattı
8 Temmuz 2021 11:31
1.971
A+
A-

Çocuklarda diş çürükleri ihmal edilmemeli
Tedavi edilmeyen diş çürükleri ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğuna sebep olur.
Bu durum; çocukların sadece günlük hayatını değil, genel sağlık durumunu, yaşam kalitesini, uyku düzenini ve psikolojisini de etkilemektedir.

Bu yüzden diş tedavilerinin erken dönemde yapılması çocukların ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Diş tedavisini yaptırmaktan aşırı derecede korkan, yeterli iletişim kurulamayan çocuk hastalarda diş tedavilerinin genel anestezi altında uygulanması gerekmektedir.

Çocuklarda tek seansta tüm diş tedavileri mümkün…
Korku, stres ve endişe yaşayan çocukların tek seansta tüm diş tedavilerinin yapılması mümkün. Çocukların yanı sıra, diş hekimi korkusu olan hastaların, fiziksel ve zihinsel engelli bireylerin de genel anestezi altında diş tedavilerini tamamlamak mümkündür.

Çocuklarda genel anestezi altında diş tedavileri hakkında Uzman Çocuk Diş Hekimi Gülhan Kocabaş Taşan şu bilgileri verdi:

Genel anestezi nedir?
Genel anestezi derin bir uyku durumuna benzetilebilir. Bilinci ve ağrı duyusunu ortadan kaldırır.
İleri seviyede diş hekimi korkusu ve kaygıları bulunan, klinik ortamında diş tedavilerinin ideal şekilde tamamlanması mümkün olmayan hastalarda; etkili ve kaliteli diş hekimliği hizmeti sunabilmek için genel anestezi/ sedasyon altında diş tedavisi önerilmektedir. Bu tedavi yöntemi 1900’lü yılların başından itibaren uygulanmaktadır.

Kimler genel anestezi almalı?
1-İleri derecede yüksek korkulu, uyum sağlayamayan, endişeli hastalar
2-Acil olarak çok sayıda diş tedavisi tamamlanması gereken sistemik rahatsızlığı bulunan hastalar
3-Zihinsel veya fiziksel engelli çocuklar
4-Trismus ve aşırı bulantı refleksine sahip hastalar
5- Kullanılan lokal anesteziye karşı alerjisi bulunan çocuklarda
6-Diş tedavileri sırasında bayılma hikayesi bulunan hastalarda
7- Nöromusküler bozukluğu bulunan hastalar (Bu hastalar diş hekimi ile koopere olmak isteseler bile fiziksel şartlar herhangi bir farmakolojik destek olmadan diş tedavilerini yaptırmalarını imkansız hale getirir.)
8- Uzun sürecek diş tedavisini tek seansta bitirmek isteyen hastaların olduğu durumlarda genel anestezi tercih edilir.

Çocuklarda genel anestezi altında yapılan diş tedavileri nelerdir?
Çocuklarda genel anestezi altında diş tedavileri; süt veya daimi dişlerde dolgu, kanal tedavisi, diş taşı temizliği, çekim, koruyucu uygulamalar ve diğer tüm diş tedavilerini kapsamaktadır.

Genel anestezi ile diş tedavisi ne kadar sürer?
Bu durum hastaya hangi işlemlerin yapılacağına ve tedavi edilecek diş sayısına göre değişiklik göstermektedir.

Genel anestezi nasıl uygulanır?
Genel anestezi alacak olan hasta, tedavi öncesinde anestezi uzmanı tarafından muayene edilerek anestezi almasında bir sakınca olup olmadığı kontrol edilir. Ertesi gün hasta 6-8 saat aç kalmış halde hastaneye gelerek yatış yapar. Anestezi öncesinde sedatif verilerek hastanın rahatlaması sağlanır. Pedodontist anestezi altında tüm diş tedavilerini yaptıktan sonra hasta 3-4 saat gözlem altında tutulur. Daha sonrasında taburcu edilir.

Genel anestezi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Genel anestezi uygulamasından sonra hasta, birkaç saati hastanede gözlem altında geçirmelidir. Hastanın beslenmesi düzenlenir ve oral hijyeni nasıl sağlayacağı ile ilgili bilgiler verilerek hasta taburcu edilir. 6 ayda bir düzenli diş hekimi ziyaretlerinin aksatılmaması; ağız hijyeni kontrolü ve yapılan işlemlerin takibi açısından çok önemlidir.

Genel anestezi güvenli mi?
Genel anestezi ile ilgili riskler olmasına rağmen; alanında tecrübeli anestezi uzmanı ve bu alanda deneyimi olan uzman çocuk diş hekimleri tarafından tam donanımlı hastane koşullarında gerçekleştirildiğinde güvenli ve etkili bir tedavi şeklidir. Bu yöntem sayesinde tek seansta tüm işlemler bitirilerek hem aile hem de çocuk yoğun ve stresli diş randevuları ile yıpratılmamış olur. Travmatik bir deneyim yaşamadan ağrılı veya enfeksiyonlu dişlerinden kurtulan çocuk hasta ileride yaptıracağı diş tedavilerinde de daha huzurlu ve güvenli davranacaktır.
Ülkemizde çocuklardaki çürük oranı Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kriterlerin çok üzerindedir. Bu çözülmesi gereken çok büyük sağlık problemlerinden bir tanesidir. Dişlerin gelişimi ve çenelerin gelişimi bir bütündür.
Özellikle iş birliği göstermeyen çocuk hastalarda tedavi edilemediği için çekilen süt dişleri, ileride çok daha karmaşık sorunlara sebep olmakta ve ortodontik tedavi ihtiyacını artırmaktadır. Ortodontik tedaviler ise uzun süren, zahmetli ve de pahalı tedavilerdir.
Ayrıca erken süt dişi kayıpları çene gelişimini etkileyerek estetik ve konuşma bozukluklarına yol açabilir.

Sorularınız ve detaylı bilgi için Instagram hesabından ulaşabilirsiniz…
@gulhankocabastasan

Unutmayalım ki;
Sağlık ağızda başlar. Bu nedenle ilk dişin ağıza sürmesiyle başlayan diş hekimi ziyaretleri; hem çocukların ağız ve diş sağlığı hakkında farkındalıklarının artması hem de erken dönemde çürüklerin teşhis ve tedavisinin sağlanması bakımından oldukça önemlidir…

Ayfer M.BULUT, 08.07.2021

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.