Alaska’da kutup gecesi resmi olarak başladı. 66 gün karanlıkta yaşamak ister miydiniz?
Alaska’da kutup gecesi resmi olarak başladı.
66 gün karanlıkta yaşamak ister miydiniz?
Amerika Birleşik Devletleri’nin en kuzeyindeki kasabası olan Utqiagvik, Alaska’nın sakinleri, art arda 66 gün boyunca Güneş’i göremeyecek.
“Kutup Gecesi” olarak bilinen bu doğal olay, 18 Kasım’da başladı ve 23 Ocak’a kadar devam edecek. Dünya ekseninin eğilmesinden kaynaklanan kutup gecesi, kış aylarında Güneş’in uzun süreler boyunca ufkun altında kaldığı Kuzey Kutup Dairesi içindeki bölgelerde meydana gelir.
Tam bir karanlık hakim olmasa da—kasaba her gün sivil alacakaranlık (civil twilight) olarak bilinen bir doz aydınlık yaşamaya devam ediyor—bu durum, özellikle D vitamini eksikliği nedeniyle hem ruh halini hem de sağlığı zorlayabilen uzun, Güneşsiz bir süreçtir.
Karanlığa rağmen kozmosta bir denge mevcuttur: Utqiagvik, aynı zamanda “gece yarısı güneşi” olarak bilinen bir olay sayesinde, Mayıs ortasından Ağustos ortasına kadar 24 saat kesintisiz gün ışığının tadını çıkarır. Aslında, dünyadaki tüm yerler yıllık olarak yaklaşık aynı miktarda gün ışığı alır, ancak bu ışığın mevsimlere göre dağılımı çarpıcı şekilde değişebilir. Güneş doğuşu olmadan haftalarca dayanmak dayanılmaz gibi görünse de, Utqiagvik’teki birçok kişi için bu, Kuzey Kutup Dairesi üzerindeki yaşamın sadece bir parçasıdır; gökyüzü kararsa da topluluk hayatı ve doğal güzellik parlamaya devam eder.
Kaynak: Cappucci, M. (18 Kasım). ‘Polar night’ arrives in Utqiagvik, Alaska, bringing 66 days of darkness. The Washington Post.
Yazan Hasan sağlam

