Dolar 34,9519
Euro 36,5900
Altın 3.022,72
BİST 10.058,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 10°C
Yağmurlu
Trabzon
10°C
Yağmurlu
Cum 6°C
Cts 11°C
Paz 13°C
Pts 10°C
























“Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır…” Lakin Ülkemizde Değil!!!

Köşe Yazarı , 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi ,İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Yaklaşık 50 farklı alanda eğitim ve sertifika sahibi,Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO
17 Kasım 2024 01:09
125
A+
A-

Marifet, Vergi Yüzsüzlerini Tebliğ Etmek Değil!

Vergi, kamu hizmetlerine harcanmak üzere devletin, yerel yönetimlerin yasalara göre doğrudan doğruya ya da kimi maddelerin, hizmetlerin fiyatları üstüne ekleyerek dolaylı yoldan mükelleflerden ve vatandaşlardan topladığı paradır.

Diğer değişle vergi, ekonomik birimlerden siyasi cebir altında ve karşılıksız devlete kaynak (para) olarak aktarılmasıdır.

Devlet, kamu hizmetleri yapmak zorundadır. Bunu yaparken de hizmet ve mal üretir. Tabi ki devlet hizmet ve mal üretirken devletin fonlarını kullanır. Devletin kullandığı fonların içerisinde vergi gelirlerinin oranı oldukça yüksektir. Gelişmiş ve sanayileşmiş ülkelerde bu oran hemen hemen yüzde yüze yakındır.

“Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır ”

Bu söz kime göre, neye göre? Ülkemizde vergi veren mükelleflerin sayısı maalesef oldukça azdır. Gerçekten layıkıyla vergi veren mükelleflerin sayısı oldukça azdır. Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır kelimesi bizde geçerli değil maalesef. Evet, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ nde vergi kutsal olabilir. Ayrıca Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ nde vergi konusunda büyük yaptırımlar ve büyük cezalar var. Ülkemizde ise mükelleflerden zorla vergi alınıyor. Ya da hiç vergi alınamıyor. Bunu bizler değil bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ifade ediyor.

Zaten mükelleflerin vergi borcunu tahsil edemeyen devlet, mükelleflerden alamadığı vergileri dolaylı olarak vatandaşlarından alıyor; MTV, trafik cezaları, KDV ve ÖTV artışları, ehliyet, nüfus cüzdanı ve pasaport harçları, doğal fiyatları, akaryakıt fiyatları…

Vergilendirmenin İşlevleri nelerdir? Devlete kaynak yaratarak, yatırım ve harcamalarını karşılanmasını sağlar. Büyümeye katkıda bulunarak, gelir ve servet paylaşımını düzenler. Devletin sağlamakla yükümlü olduğu sağlık, güvenlik gibi temel hizmetleri ve altyapı hizmetlerinin gerçekleşmesini sağlar.

Geçen haftalar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından vergi yüzsüzleri açıklandı. Bu liste tam liste olarak yayınlandı. Vatandaşlarımız uzun zamandır vergi yüzsüzlerini merak ediyor ve yakından takip ediyordu. Aman Allah’ım bu rakam nedir böyle? Mükelleflerin 5 milyondan fazla vergi ve ceza borcu bulunuyor.

Peki öyleyse, vergi yüzsüzlerinin isimleri Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tek tek yayınlanıyor da, bu vergiler ve bu cezalar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Vergi Usul Kanunu’ na göre niye tahsil edilmedi ve niye tahsil edilemiyor?

Vergi yüzsüzlerinin isimlerini kamuoyuna tebliğ etmek önemli değil, önemli olan bu vergi yüzsüzlerinden devletimizin alacağını tahsil etmektir. Peki öyleyse, Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri vergi yüzsüzlerinden devletimizin alacağını tahsil etmek neyi bekliyorsunuz?

Vadesi geldiği halde, vergisini ödememiş ve hala ödemeyen vergi mükelleflerinden borçlarını tahsil etmek bu kadar da zor mu be kardeşim?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan vergi incelemesi sonucunda küçük bir kira gelirini beyan etmeyen ev sahibini yakalayıp bulunuyor ve bir şekilde tahsil ediyor ama, 5 milyondan fazla vergi ve ceza borcu bulunan vergi mükelleflerinden vergi borcunu tahsil edemiyor! Allah, Allah. Bu iş de bir terslik ve bir gariplik var ama.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tebliğ edilen listede 7 bin 948’i gerçek, 28 bin 858’i tüzel olmak üzere 36 bin 806 mükellef bulunuyor. İşin korkunç ve acı tarafı da bu vergilerin tahsil edilme imkanı yok. Bunu bizler değil, bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ifade etti; Vergi borçlusu olarak açıklayacağımız 36 bin 806 mükellefin 30 bin 696’sının borcunun tahsil kabiliyeti yok. Bu alacakların yüzde 88,8’inin tahsilat imkanı bulunmuyor.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e soruyoruz;

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görevi nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’n da görev yapan yetkililer ve çalışanlar ne işe yarıyor ?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yetkililerinin görevi nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri ve çalışanları ne işe yarıyor?

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde çalışan binlerce yetkilinin ve binlerce çalışan elemanların görevi nedir yahu? Bu yetkililer ve bu çalışanlar Hazine ve Maliye Bakanlığı’n da mesaisinde nelerle meşgul oluyor ?

Bu sorular uzayıp, gidiyor… Bu sorulara herhangi cevap gelmeyecek biliyoruz. Ama en azından içimizi dökmek istedik. Ne demiş atalarımız; ” Alma Mazlumun Ahını Çıkar Aheste Aheste ”

Saygılarımla!

Ayhan Yalçın

Gazeteci, Yazar, Stratejist, Köşe Yazarı , Yorumcu, Şair, 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi , İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO