Millete Yıllarca Domuz Eti Yedirmişler !
Türkiye’de, özellikle de gıda piyasasında çok büyük sahtekarlıklar ve çok büyük ahlaksızlıklar var. Piyasadaki birçok üründe maalesef tağşiş ürün olduğu ortaya çıktı. Bunu bizler değil, bizzat ilgili bakanlıklar belgelerle açıklıyor.
Önce tağşiş ne demek onu açıklayalım; Tağşiş, gıda maddelerinin mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi halini ifade eder. Bir ürünün doğal içeriğine ucuz ve yabancı bir madde ekleyerek, ürünün doğal ve değerli bileşenlerinin bir kısmı, ya da tamamının değiştirilmesi sonucunda haksız kazanç elde etmek için, her türlü hileyi ve her türlü üçkağıtçılığı yapıyorlar.
İşin üzücü tarafı da, tağşiş yapan firmalar hep de büyük firmalar. Ve bu firmalar milyonlarca insana hizmet veriyor. Son olarak Türkiye’nin en büyük köfte restoranı olan ve bünyesinde yüzlerce şubesi olan, milyonlarca insanın yemek yediği firmanın köftesinin içinde tağşiş ürün kullandığı ortaya çıktı. Bu ünlü restoranın müşterilerine sunduğu köftede tağşiş ürün olarak domuz eti çıktı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde ortaya çıkan domuz eti tespiti, Türkiye’de milyonlarca insanın yemek yediği köfte restoran zinciri firması için büyük bir skandal. Demek ki bu restoranlarda yemek yiyen insanlar, ne yazık ki yıllarca domuz eti yemiş. Eğer Tarım ve Orman Bakanlığı köfte restoranlarından numune almayıp, test yapmasaydı, bu firma yıllarca insanlara domuz eti yedirmeye devam edecekti. Çünkü durum onu gösteriyor.
Yine buna benzer bir olay Düzce’de yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Düzce’de yapılan denetimlerde, uzun yıllar boyunca fabrikalara, okullara ve yurtlara yemek dağıtımı yapan büyük bir firmada tağşiş ürün olarak domuz eti kullanıldığı ortaya çıktı. Demek oluyor ki, Düzce’de bulunan okullardaki ve yurtlardaki öğrenciler, ayrıca fabrika çalışanları bilmeyerek de olsa uzun yıllar boyunca domuz eti yemişler.
Ülkemizde, bu ve buna benzer, ayrıca ürünlerinde tağşiş ürün olarak domuz eti kullanan birçok firma adı geçiyor. Bunun önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özellikle gıda firmalarını, yemek fabrikalarını, otelleri ve marketleri daha fazla denetim yapması ve daha fazla kontrol etmesi gerekir. Bakalım bunun önüne geçilebilecek mi?
Daha bilmediğimiz ve ortaya çıkmayan, ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenmeyen domuz eti ile yemek yapan ve yemeklerinde domuz eti kullanan kaç restoran ve kaç firma daha var acaba?
Türkiye’de et ve et ürünlerinde acayip İşler dönüyor. Et ve et ürünlerine domuz eti katılarak, özellikle oteller ve restoranlar tarafından satın alınmaktadır.
Ülkemizde yüzlerce domuz çiftliği var. Özellikle son yıllarda bu domuz çiftliklerinin sayıları günden güne artıyor. Domuz çiftliklerinde bir yılda yaklaşık üç milyon kilogram et üretimi yapılıyor. İşin garip tarafı da domuz çiftliklerinde üretilen domuz eti, ülkemizde üretilen kırmızı etin hemen hemen yarısı kadar. Öyle ise Türk toplumunun yarısı domuz eti mi yiyor? Ya da üretilen üç milyon kilogram domuz eti nereye satılıyor?
Üç olasık var;
1: Üretilen domuz etleri, diğer etlerle karıştırılarak, yani tağşiş ürün olarak halk tarafından tüketiliyor. Ve halkımız, bu tağşiş ürünleri yemeklerde kullanılıyor.
2: Üretilen domuz etleri, yemek fabrikalarına, marketlere satılıyor. Ayrıca otellerin mutfaklarında yemek yapılmak için kullanılıyor. Bununla birlikte domuz eti, kıyma olarak, sucuk olarak, salam olarak, sosis olarak piyasaya satılıyor. Büyük olasılıkla en büyük yöntem budur; Oteller, fabrikalar ve marketler!
3: Üretilen domuz etleri, domuz çiftlikleri tarafından ihraç ediliyor… !
Özellikle de Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, Dünya’nın birçok ülkesinde domuz eti çok seviliyor ve çok tüketiliyor. Bunu yıllar önce bizzat gördüm ve bizzat yaşadım ; Yaklaşık iki yıl boyunca, birçok ülkenin vatandaşı olan lejyonerlerle birlikte, Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına askerlik yapmıştım.
Özellikle Amerika Birleşik Devletleri subayları ve askeri personel domuz etini çok seviyordu. Daha sonra da Dünya’ nın en büyük şirketlerinden biri olan bir firmada üst düzeyde yöneticik yaptım. Yabancı ülkelerden gelen, ya da ülkemizde yaşayan yabancı müşterilerimiz poşet poşet domuz eti satın alıyorlardı. O zamanlar ülkemizde domuz eti üreten domuz çiftliklerinin sayıları bu kadar çok değildi. Ülkemizde, domuz eti üreten domuz çiftliklerinin sayıları üç, ya beş tane falandı. Şimdi ise domuz eti üreten domuz çiftliklerinin sayıları günden güne yayılıyor.
Müslümanlar ve bazı dinlerde domuz eti haram kılınmıştır. İslam Dinine göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden birisi insan sağlığına zarar vermesidir. Bir ayeti kerime mealinde şöyle denilmektedir; “Allah kime lânet eder ve gazabına uğratırsa ve kimlerden de maymunlar, domuzlar ve tağûta kullar yaparsa, işte bunlar, makamları en kötü, yolları da en sapık olanlardır.” (Mâide, 6/60).
Eğer bilmeyerek bizlerede domuz eti yedirmişlerse eğer, Yüce Allah’ım bizleri af etsin ve bu ahlaksızları helak etsin inşallah.
Saygılarımla!
Ayhan Yalçın
Gazeteci, Yazar, Stratejist, Köşe Yazarı , Yorumcu, Şair, 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi , İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO