Dolar 32,3195
Euro 35,0491
Altın 2.308,99
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 17°C
Hafif Yağmurlu
Trabzon
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 20°C




















BİR DEHANIN BAĞIMSIZLIK VE CESARET AZMİNİN MEYVESİ BUGÜN.

17 Mayıs 2023 14:39
345
A+
A-

Nevzat AKSOY

Değerli okuyucularımız herkese dua ve selamla yazıma başlıyorum.19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızın 104.yılı her yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Ülkemizde bu anlamlı gün tüm coşku ve heyecanıyla kutlanmaktadır.Ve bugün o coşkuyu yaşıyor, ve coşku bizi tarihe götürüp, unutulmaz o destansı yaşanmışlıkların, öyküsünü Cumhuriyetimizin bu gününde, bir asrın silinmez izlerini hep birlikte yasıyoruz. Bu gün 85 milyon insanımıza kutlu olsun.Tarihte bu coşkunun tempo ve startını veren ve bugünkü bağımsızlık öyküsünü, yazan ve bugünlere taşıyan Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle, özlemle yad ediyoruz. Bu coşku öyle bir coşku ki, bağımsızlık ve hürriyetine susamış bir milletin tüm mukaddessatıyla, topye-. kûn bir deha abidesi olan Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarının öncülüğünde cesaret ve bağımsızlık azmi, düşman işgaline uğramış bir milleti, harekete geçirmiş ve bugünkü Misakı milli sınırlarımızın iskeleti, temeli atılmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu, 1918 yılının sonlarına gelindiğinde I. Dünya Savaşı’ndan mağlup ayrılmış, Mondros Mütarekesi’ni imzalayarak dağılma sürecinin sonuna gelmiş bir devlet görünümündeydi. Avrupa devletlerince hasta adam olarak nitelenen Osmanlı; imzaladığı ateşkes ile boğazların hakimiyetini, yeraltı kaynaklarının kullanım haklarını ve donanma ile ordu üzerindeki tüm emir haklarını İtilaf Devletleri’ne devretmişti.

Mondros Ateşkes Anlaşması’nı takiben İzmir Yunanlar, Adana Fransızlar, Antalya ve Konya İtalyanlar tarafından işgal edilmişti. Bunların yanında Urfa, Maraş, Antep, Merzifon ve Samsun’a İngiliz askerleri çıkmış, İstanbul’da ise Kraliyet Donanması demirlemişti.Bunlara bir tepki olaraksa Türkler tarafından Trakya-Paşaeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti, Vilâyât-ı Şarkiye Müdâfaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti, Redd-i İlhak Cemiyeti gibi cemiyetler kurulmuş ve işgali sonlandırmanın çareleri düşünülmeye başlanmıştı. Ve 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır, ve bu gün İtilaf devletlerinin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün kabul edilir.Kurtuluş savaşı dehası olan Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmistir.Uzun yıllar”Gençlik ve Spor Bayramı” adıyla kutlanan bayram, 1981’de dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından yapılan değişiklikle” Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’ adını almıştır. Bir asr önce bugün içinde yaşadığımız nefes, aldığımız bu aziz vatanı, bağımsızlık ruhuna susamış tetikleyici bir ruhun kıvılcımı bizlere bu gün bu cumhuriyete kavuşturmuştur.İste bugün bu bağımsızlığı hazm edemeyen emperyal güçler bizim misakı milli sınırları içinde pusaya yatmış bir kurt misali hain, planlarını devreye sokarak Türkiye’ye diz çöktürtmek, ve parlayan yıldızını sekteye uğratmak için her türlü yolu denemektedirler.Bir seçim maratonu içinde bulunduğumuz bugünlerde, Türkiye’mize ve bağımsızlığımıza tehtit olan şer odaklarının heveslerini kursaklarında bırakacak bir Cumhurbaşkanı seçiminin 2. turunda hakkı hakka teslim etmenin sağduyusu temennisiyle 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.