Dolar 32,5866
Euro 34,8084
Altın 2.509,62
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Az Bulutlu
Trabzon
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 25°C




















Bizi korkutması gereken binaların yüksekliği değildir.

Bizi korkutması gereken binaların yüksekliği değildir.
23 Şubat 2023 20:36
764
A+
A-

Bugün sosyal medyada özellikle İstanbul’da bulunan gökdelenlerin güvenli olup olmadığı konusu konuşuldu. Fotoğrafta gördüğünüz Dubai’de bulunan Burc Halife dünyanın en yüksek gökdelenidir.

Burası aynı zamanda dünyanın depreme en dayanıklı yapılarından biridir. 828 metrelik yüksekliğe sahip olan 160 katlı bu binanın,
150. kattan sonrası çelik olarak yapılmıştır.
Bu da dünyada ilk defa betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen bina olma özelliğini kazandırmıştır.

Ayrıca rüzgâr yüklerini en aza indirmek için binanın hiçbir cephesi düz olarak tasarlanmamıştır. Köşeleri keskin değildir, dairesel birleşimlerle yapılmıştır.

Kapsamlı sismik ve jeoteknik çalışmalar sonucunda bu yapı bir mühendislik şaheseridir. Bizi korkutması gereken binaların yüksekliği değildir. Binalar öldürmez, ihmal ve cehalet öldürür!

Yazan. Hasan Sağlam

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.