Türkiye’de Akıllı Binaların Akıl Hocası Fahri Koç Şimdıde Yalova da Akıllı Bınaları 4000 konut yapıyor
Türkiye’de Ege, Marmara, Karadeniz, İçanadolu ve değişik yerleşim yerlerinde binlerce daire yapıp satan, aynı zamanda akıllı binaların nasıl yapılacağı projesinin dersini veren Fahri Koç; Sakarya havalisinde yatırımlarına devam ediyor.Şimdıde Yalova da Akıllı Bınaları Yabıyor Yaklaşik 4000 Konut yapıyor
Geyve’nin Çehresini Değiştiren Adam
Geyve’de yaptığı yatırımlar ile Geyve’nin çehresini değiştiren adam olarak tanınıyor.
Sakarya ve Yöresinde Depreme Dayanıklı Binalar
Depremden önce yapmış olduğu binaların, depreme dayanıklılık projesi neticesinde depremde hasar görmeyişi nedeni ile Bakan Koray Aydın’dan plaket alan tek kişi.
Akıllı Bina Nedir?
Bu konsepte göre akıllı binalar; bina içinde ve dışındaki koşulların algılanması, tüketilen kaynak ve enerjinin en aza indirilerek en verimli, rahat ve güvenli bir ortamın oluşturulması ve binadaki nesnelerin insanlarla kullanımı kolay araçlarla etkileşiminin sağlanmasını sağlar. aA
kıllı binaların temel özellikleri şunlardır:
HVAC sistemlerinin optimize edilmesi, Elektrik kullanımının azaltılması,Bina güvenliğinin en üst seviyeye çıkarılması, Aydınlatma için akıllı sensörler, Uzak lokasyonlardan takip ve kontrol edilebilen araçlar vs. Özetle, akıllı bina teknolojisi birçok bileşenden meydana gelmektedir.
Günümüzde uzaktan erişimle klima, panjur, kombi gibi çeşitli aygıtların açılıp kapatılabildiği evler için de “akıllı ev” deniliyor olsa da akıllı ev teknolojisinin bunlarla sınırlı olmadığı bilinmektedir. “Akıllı ev” denince, bilgisayar ve teknoloji ile donatılmış, kullanıcının konforunu ve güvenliğini sağlarken tasarruf etmesini de sağlayan bir yapı akla gelmelidir. Global olarak yapılan farklı tanımlar temel olarak bu çerçeveyi esas almaktadır. Ayrıca endüstri 4.0 ile birlikte esnek ve yenilikçi çözümlerin ortaya çıkması, minimum enerji ile maksimum performans alımına odaklanılması, dijitalleşmenin yaygınlaşması “akıllı bina teknolojileri”nde etkili bir rol oynamaktadır.
Akıllı Binaları Farklı Kılan Unsurlar
Günümüzde hala mevcut birçok mimarinin akıllı bina teknolojisinden tümden yoksun ya da büyük oranda yoksun olduğunu söylemek mümkün. Bir otomasyon sistemine sahip olmayan bu binalarda enerji tasarrufunun sağlanması, karbon emilimini düşüren dış cephelerin olması ya da güvenlik ve gözetim için gereken sistemin mevcudiyetinden bahsedemeyiz.
Akıllı binalar bunların daha fazlasına sahip olan yapılardır. Temelde enerjinin verimli kullanımı ve kontrolü, güvenlik sistemleri, iletişim ve haberleşme sistemleri ve merkezi yönetime sahip olmaları bakımından kullanıcı konforunu da maksimize edebilirler. Bu tür yapıların tam anlamıyla akıllı bina sayılabilmesi için tasarım sürecinin başından itibaren merkezi denetim ve işletmeyi sağlayan alt sistemlerin bir bütün olarak ele alınması gerekir.
Enerji verimliliği açısından akıllı binalar ömür boyu minimum düzeyde enerji harcayacak şekilde tasarlanır. Buna bağlı olarak ısıtma, ışıklandırma ve temizlik sistemleri en az düzeyde enerji harcar. Örneğin, ısıtma hava sıcaklığına bağlı olarak optimum düzeyde ayarlanır. Işıklandırma için gün ışığından maksimum derecede fayda sağlamak esas alınır. Havalandırma sistemleri için de güneş enerjisinden yararlanılır.
Güvenlik sistemleri daha yapının malzeme seçiminden itibaren oluşturulmaya başlanır. Mühendislik aşamasında da deprem gibi afetler karşısında daha güvenli çözümler sunması için farklı montaj tekniklerinden yararlanılır. Ayrıca, binalara giriş ve çıkışlar için de hem insan gücü hem de yüksek teknolojik donanımla güvenlik sağlanır.
Bina içindeki sistemlerin kusursuz işleyişi aynı zamanda personelin doğru bir şekilde koordine edilmesini de kapsar. Bu yüzden bina içindeki personelin haberleşmesi, kablosuz internet, telsiz sistemi, videotext ve telekonferans sistemi gibi iletişim ve haberleşmeyi kolaylaştıran altyapı da mevcuttur.
İş yeri amaçlı kullanılması bazında ise çalışanların rahatlık ve konforunu sağlayacak artı mekânlar da akıllı binaların mimarisi içinde yer alır. Bunun dışında, iş yeri otomasyonunda bilgisayar destek sistemi, merkezi bilgi paylaşım servisi, uzak sunucu yedeklemesi gibi birçok sistem akıllı binalarda bulunur.Aslan Yeşilyurt Yalova derınce Golcuk ızmıt baş iskele 4000