Dolar 32,5801
Euro 34,7733
Altın 2.509,80
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 16°C
Az Bulutlu
Trabzon
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 25°C




















DYT. ÇAĞATAY KANSIZ’DAN ÇOCUK BESLENMESİ İÇİN ÖNERİLER

4 Ocak 2023 12:58
664
A+
A-

Çocuk Beslenmesi ile ilgili güzel bir röportaj gerçekleştirdiğimiz ve Trabzon bölgesinde basından da ismine âşina olduğumuz Dyt. ÇAĞATAY KANSIZ ile beraberiz..

Çağatay Bey köşemde sizinle röportaj gerçekleştirmekten gurur duyuyorum, hoş geldiniz! sizin ağzınızdan Dyt. Çağatay Kansız’ı tanıyabilir miyiz?

-Merhabalar, hoş buldum! 2012 yılında mesleğime başladım, üniversite eğitimimi Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden başarıyla mezun olarak tamamladım. Lisans eğitimi boyunca mesleğimi ilgilendiren birçok eğitim toplantısına katılıp sertifikalar aldım. Bu emeğin arkasında sayısız mutlu danışan bırakarak, işimi keyifle ve büyük bir özveriyle kurmuş olduğum beslenme ve diyet danışmanlık merkezinde icra etmekteyim. İstanbul Aydın Üniversitesi’nde de halen yüksek lisans eğitimimi sürdürmekteyim.

•Çağatay Bey bu bölgede basında en çok adı geçen diyetisyenlerden birisiniz, yaptığınız kıymetli çalışmalar ışığında okurlarımızı bilinçlendirmek için en çok merak edilen soruları müsadenizle yönlendirmek isterim;
• Çocuk gelişiminde doğru beslenme nasıl olmalıdır?

-Çocukların besinlere olan ihtiyaçları yetişkinlerden farklıdır. Bu dönemde sağlıklı büyüme ve gelişmeyi sağlayabilmek temel hedeftir. Çocukluk çağındaki beslenme alışkanlıkları ileriki yaşamda kronik hastalıklara yakınlık ve uzaklığı dolaylı bir şekilde etkiler. Çocuklarda sağlıklı beslenme adına besinlerde çeşitlilik sağlanması, liften zengin beslenmek, vitamin ve mineral açısından yeterli ve dengeli beslenmenin yanında paketli ve işlenmiş gıdalardan uzak bir beslenme modeli oluşturmak öncelikli amaç olmalıdır. Bu dönemde özellikle kemik ve diş sağlığı için süt ürünleri tüketimi önemlidir. Sağlıklı büyüme ve gelişmede vitamin mineral alımı için meyve sebze ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Kahvaltı alışkanlığı kazandırılan bir nesil yetiştirmek yine atlanmaması gereken önemli bir detaydır. Şeker ve şeker içeren gıdalar, cips, aşırı tuzlu ve yağlı besinler ve meşrubatlardan uzak bir beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bu dönemde anne ve babalar çocuklarının beslenmesini yakından takip etmelidir.

3)Kış aylarında zayıflayan bağışıklığı güçlendirmek için beslenme destekli neler yapılmalıdır? Çocukların büyüme ve gelişmesinde etkin rol oynayan besin gruplarından bahseder misiniz?

Kış ayları havaların soğumasıyla çocukların hastalanma sıklığının arttığı zamanlardır. Okul döneminde de kalabalık ortamlar sebebiyle bakteri ve virüslerin bulaşıcılığı artmaktadır. Hastalıklardan korunmak ve hastalık durumunda iyileşme süresini kısaltmak için bağışıklık sisteminin dengeli olması gerekir. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmek hastalıklardan korunmak için olmazsa olmazdır. Bağışıklığı dengelemek adına birkaç besinden örnek vermek istersek;

Yumurta
Yumurta, iyi kalite bir protein kaynağıdır. Biyoyararlılık açısından anne sütünden sonra gelen bu besin çocuk beslenmesinde çok önemli bir yer tutar. Ek olarak demir içeriğinin yanında A, D, E ve B12 açısından da zengindir. Zeka gelişimini de desteklerken sağlıklı bir büyüme gelişmeye aracılık eder.

C vitamini
C vitamini ile yapılan çalışmalar, yetişkinlerde ve çocuklarda soğuk algınlığı semptomlarının süresini ve şiddetini azalttığını ortaya koymaktadır. Ek olarak demir mineralinin iyi emilebilmesi için bu vitamine ihtiyaç vardır. C vitamini kaynakları arasında turunçgiller, patates, çilek ve kuşburnu örnek verilebilir.

Probiyotikler
Vücudumuzda çok sayıda yararlı ve de zararlı bakteri vardır. Bağırsaklarımızdaki en yaygın bakteri ailesinden olan Lactobacillus türü bakterilerin soğuk algınlığına karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Probiyotik özelliği azalsa da yoğurt, kefir, turşu, tarhana ve ekşi maya ekmek gibi fermente gıdaları tüketmek sağlık açısından faydalıdır.

D Vitamini
D vitamini bir hormon olarak da kabul edilebilir. Düşüklüğünde gereken bağışıklık yanıtı vücutta oluşturulamaz. Düşük olan çocuklarda üst yolunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlık fazladır. Güneş ışığından faydalanma kış aylarında düşük olduğundan ve d vitamininin besinsel kaynağı az olduğu için takviye olarak almak gerekebilir.

Somon Balığı
Omega 3 yağ asidi kaynağı olarak tüketilen somon aynı zamanda beyin gelişimini de destekler. Hastalıklara karşı korunmada da kaliteli protein tüketimi olarak beslenmede balığa yer vermek önemlidir. Tek başına balık tüketmektense yanında balığın kokusunu bastırması açısından patates ve sebzelerle karıştırılabilir.

Yulaf
Yulaf, içerdiği önemli bir lif olan beta glukan sayesinde ve çinko içeriğiyle özel bir bağışıklık ajanıdır. Süt ve yoğurt ile karıştırılarak tüketilebilir. Buna ek olarak muz, çilek, fındık badem gibi besinlerle de blendirize edilebilir.

Brokoli
A, C ve E vitamini ve antioksidan bileşenler açısından zengin olan bu besinin bağışıklığı kuvvetlendirici etkisi de vardır. Brokoli pek sevilmediği için çocukların seveceği tarzda başka yiyeceklerin içine gizleyerek tükettirilmelidir.

4) Çocukların sağlıklı gelişimi için vitamin destek takviyeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Vitamin desteği hangi durumlarda önerilmektedir?

Çocukların beslenmesi diyetisyen eşliğinde yürütülürken bir de yeterli ve dengeli bir beslenme ilkesine uyuluyorsa herhangi bir gıda takviyesine gerek yoktur. Yeme bozukluğu ve iştahsızlık olan çocuklarda kan değerlerine bakılarak eğer eksiklik söz konusuysa hekim ve diyetisyen kontrolünde gıda takviyesi alınabilir.

Değerli okurlarımızın sizinle ilgili tüm detaylara ulaşabilecekleri web adresinizi de ekleyerek;

Ana Sayfa

Verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ediyorum..

Hülya Pekşen

basin@yurthaber61.com
hulyapekssen@gmail.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.